Aca Petrović: Najveći problem ABA lige je sukob interesa

07.11.2020

06:27 >> 07:08

0

Autor: Milan Nastić

Čuveni hrvatski trener, nema dilemu zbog čega klubovi iz regionalnog takmičenja neće dobiti A licencu od Evrolige

Aca Petrović: Najveći problem ABA lige je sukob interesa
Copyright Profimedia

Kada govorite o košarci na prostoru nekadašnje SFRJ Aleksandar Aca Petrović je sigurno jedno od imena koje ćete nabrojati. U svojoj dugoj kako igračkoj, tako i trenerskoj karijeri, ova harizmatična ličnost je prošao svašta, pa je i jedan od boljih sagovornika da nam objasni šta se to dešava u svetu igre pod obučima.

– Situacija nije nimalo jednostavna, ali isto tako nisam za totalno zatvaranje i da sve stane, kao što je bio slučaj na proleće. To bi bilo pogubno. Jednostavno trebalo bi da se prilagodimo novim uslovima. Naravno, nije ništa prosto, ali smatram da moraju da se nastave takmičenja. Vidim da dosta igrača ima, ili je imalo koronu, ali život mora da ide dalje. Ako bi sada sve stalo, nisam siguran da bi naredne godine mogla da se održe razna velika takmičenja, pre svega mislim na Olimpijske igre – objasnio je na početku razgovora za 24sedam Aca Petrović.

On podržava predlog kolege Etora Mesine da se sva evropska takmičenja stopiraju na četiri meseca.

– Smatram da ovaj Mesinin predlog treba uzeti u obzir. Nekoliko meseci da se igraju nacionalni šampionati, pa posle toga da se nastave evropska takmičenja. To ima logike. Za klubove bi bilo lakše da putuju unutar regije i svoje zemlje, nego Evropom, pogotovo što svaka zemlja ima svoje posebne restriktivne mere.

Selektor Brazila nije preveliki optimista da bi “baloni” mogli da se organizuju u Evropi.

– Što se tiče balona, nisam siguran da je to realno. Da ću vam najbolji primer, ako bi se tako igralo, kako će klubovi da se organizuju što se tiče domaćih šampionata. Pritom, znate koliko košta organizacija balona? NBA je morao dnevno da izdvoji dva milona, to je ogroman novac, a nisam siguran da to može da obezbedi Evroliga. Kažem vam treba ozbiljno razmilsiti o svemu, pa i predlogu Mesine.

Iskusni stručnjak se dotakao i ABA lige, napominjući da unutar te organizacije moraju da se menjaju odnosi, jer to sve više pritiska regionalno takmičenje.

-To je najveći problem ovog takmičenja. To mora pod hitno da se reši, jer i Evroliga ne želi ligu koja je opterećena problemima. Zbog toga i nemamo A licencu. Da budme iskren, uz svo poštovanje prema Megi, forsiraju domaće i mladeigrače, ali u tom klubu se nalazi imenadžer Miško Ražnatović, to je sukob interesa. Isto tako i relacija Zvezda i FMP nije jasna. To su stvari koje otežavaju funkcionisanje ABA ligi, a sve to prati i Evroliga – zabrinut je iskusni stručnjak.

Aca Patrović rekao je da je Zvezda najveći favorit za titulu, ali da ima još nekoliko klubova koji imaju najveće pretenzije u ABA ligi.

– Smtram da je za košarku na ovim prostorima jedino rešenje ABA liga. Pratim redovno utakmice u ovom takmičenju,i mogu vam reći da se igra odlična košarka. Dosta dobrih igrača, zanimljivi mečevi. Tu su se izdvojili Zvezda, Partizan, Budućnost, Cedevita Olimpija i Mornar. To su klubovi među kojima treba tražiti ko će osvojiti prsten u regionalnom takmičenju. Ipak, nekako mi se čini da je Zvezda napravila ozbiljan evropski tim,koji čak pretenduje da se plasira među osam najboljih u Evroligi.

On se osvrnuo i na srpsku i hrvatsku košarku.

– Mi nismo medalju na velikom takmičenju osvojili 25 godina i to je najveći problem. Sa druge strane Srbija u kontinuitetu igra dobro već deset godina. Mi smo bili na korak od postolja dva puta: na Olimpijskim igrama u Riju, kada nas je Srbija porazila u četvrtfinalu, i 2014. na EP. Pritom ne slažem se sa konstatcijom Dina Rađe, da je naš najveći problem struka, mislim da je to mnogo kompleksnije pitanje. Mi imamo nekoliko talentovanih trenera. Reprezetacija mora da ostvari neki dobar rezultat, a onda će privući pažnju sponzora, mladi će se ponovo vratiti košarci. Moramo da budemo iskreni, primat poslednjih godina imaju rukomet, vaterpolo i fudbal – istakao je hrvatski trener.

Aca Petrović izuzetno ceni košarkaše sa ovih prostora, a najbolji pokazatelj je broj igrača koji nastupaju u NBA.

– Naš region nikad nije oskudevao talentima. Odličnih igrača ima ovde. Pogledajte koliko njih samo igra u NBA. Neko mi je rekao da je čak 76 košarkaša sa ovih prostora igralo i igra u najjačoj ligi na svetu. Neverovatan podatak, ako je tačan. Mislim da bi mogli da napravimo odličan tim samo od njih. Tu su Zubac, Jokić, Bjelica, Šarić, oba Bogdanovića,Vučevića, Dončića, Dragića, Nurkića, formirati ekipu kipa koja bi bila respektabilna i u NBA okvirima. To vam dovoljno govori igračima sa ovih prostora – poručio je selektor Brazila.

Bivši trener Cibone žali što se klub iz Zagreba nalazi u teškoj situaciji,ali je optimista što se tiče budućnosti.

– Klub se nalazi u nezavidnoj situaciji. Većinu igrača koji sada nastupaju za Cibonu su mladi i veoma talentovani košarkaši. Mislim da polako dižu nivo igre i verujem da će igrati sve bolje kako sezona bude odmicala. Možda je trebalo da dovedu dvojicu stranaca koji će svojim isksutvom pomoći, ali morate da znate da se Cibona nalazi u teškoj finansijskoj situaciju. Klubovi dovedu igrača za 400.000, a neki imaju toliki budžet. Takođe, morate da znate, da hrvatska država ne pomaže sport, kao što je to u Srbiji.

Hrvatski stručnjak, sprema se polako za novembarski prozor sa selekcijom Brazila.

– Evo sad nas očekuju prozori, krajem novembra. Idemo u Buenos Ajiresu u balon, idemo tamo da se nadigravamo. Posle toga imamo još jedan prozor u februaru, videćemo kakva će tada biti situacija. To nije najbolje rešenje, jer ćemo najviše utakmica igrati van Brazila – zaključioje za 24sedam Petrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike