Jugonostalgičar Boša: Gledam fudbalere Zvezde protiv Javora i mislim se - zar nije bolje da igraju u Splitu

04.12.2020

19:03 >> 19:09

0

Autor: Milan Nastić

Proslavljeni košarkaški trener za 24sedam govori o tome zbog čega je ABA jedini spas za region, sukobima i talentima

Jugonostalgičar Boša: Gledam fudbalere Zvezde protiv Javora i mislim se - zar nije bolje da igraju u Splitu
Copyright Profimedia

Boša Tanjević je ime, koje se u svetu košarke izuzetno poštuje i ceni. Kako i ne bi kada iza sebe ima toliko uspeha, na klupskom, i na reprezentativnom nivo.

Sa selekcijom Italije osvojio je zlatnu medalju na EP 1999. godine, sa reprezntacijom Turske bio je drugi na Svetskom prvenstvu 2009.

Trenirao je i veliki broj klubova sa kojima je stizao do šampionskih titula u tim zemljama, poput Bosne, Fenerbahčea, Asvela, Budućnosti.

Ipak, Boša Tanjević je za 24 sedam priznao je da je zabrinut za budućnost košarke, pre svega evropske, jer godinama su FIBA i Evroliga u “ratu”, i kako kaže ta kriza se sve više produbljuje.

FIBA i Evroliga moraju da nađu zajedničko rešenje, jer ovo nije dobro za košarku. Svi gubimo ovim odnosom, mora da se razgovara. Pogotovo što se nalazimo u doba korone i gde niko više ništa ne može da planira. Umesto da napokon sednu i nađu rešenje, oni kao da se utrkuju ko će više da naškodi košarci. Nije nam svetla budućnost, ako se nastavi ovim putem – poručio je za 24sedam Boša Tanjević.

Nesterović za 24sedam: Sudbina košarke je u rukama samo jednog čoveka

Proslavljeni trener ipak smatra da FIBA treba da bude krovna organizacija i da ona donosi poslednju reč.

– Naravno da sam ja na strani FIBA, smatram da je ona bazična organizacija i uvek sam bio pobornik njihovih takmičenja. Setimo se samo Bore Stankovića, i koliko je zahvaljujući njemu košarka otišla napred. Ovo sada je sve borba za novac, televizijska prava, i sve se svodi samo na to.

Tanjević se, ipak, nada da će razum da preovladava, u suprotnom košarka će izgubiti na značaju i kvalitetu.

– Videćemo kako će se rešiti ova cela situacija. Verujem da će razum da preovladava, nadam se dogovoru, inače ovaj sport nema budućnost u ovakvim okolnostima. Ja sam po prirodi optimsta, smatram da ego i sujetu kod ljudi koji vode ove dve organizacije treba staviti po strani, i gledati samo interes košarke.

Iskusni košarkaški stručnjak se osvrnuo i košarku na ovim prostorima, smatrajući da je ABA liga jedino rešenje.

– Veliki pobornik sam ABA lige, to je jedino rešenje za klubove sa naših prostora. Na jednom mestu imate da pogledate dobar meč, i svaki put kad imam priliku pratim utakmice ekipa sa prostora bivše Jugoslavije. To je najbolji primer integracija, i ja bih lično da se od svih zemalja na ovim prostorima napravi jedna konfederalna država. Oprostite, ja sam jugonostalgičar – priznao je Tanjević.

Ataman ljut: Evroliga i FIBA moraju da pronađu rešenje

On smatra i da je fudbalu potrebna neka regionalna liga, jer definitivno kvalitet nije na zadovoljavajućem nivou.

– Mislim da je i košarka dobila na kvalitetu, jer imaš mnogo jakih ekipa. Pre određenog vremena sam pogledao jedan fudbalski meč, čini mi se da je bila utakmica između Zvezde i Javora, uz svo poštovanje prema tom klubu, ali ono, biću malo kritičan, sačuvaj me Bože, kakav fudbal. Smatram da je i njima potrebna takva neka liga, kao što je ABA takmičenje. Siguran sam da će svima biti intersantnije da vide Zvezdu ili Partizan u Splitu, Zagrebu, Sarajevu, i obrnuto. Nadam se da će čelnici klubova uspeti da nađu model kako bi to funkcionisalo na ovim prostorima – istakao je proslavljeni trener.

Tanjević ističe da Srbija prednjači po kvalitetu i da se najbolja košarka igra u našoj zemlji.

Definitivno na ovim prostorima najbolja košarka se igra u Srbiji, pogledajte samo Zvezdu, Partizan, pa u poslednje vreme Megu… Uvek imate neke vaše mlade igrače, koji postanu posle zvezde. Čini mi se da u Srbiji se i dalje najbolje radi sa igračima, a to pokazuju i rezultati vaše reprezentacije. Imate kontinuitet i to već godinama.

MN Press

On takođe, smatra da u Srbiji imamo odlične trenere koji košarku guraju napred, a iz toga se stvaraju i sjajni košarkši.

Odličnih košarakaše imate koji imaju izuzetno važne uloge u svojim timovima, poput Jokića, Bogdanovića, Bjelice. Vi ste i dalje velesila, imate odličnu struku, koja se i dalje brine o košarci, što mnogo znači. Pogledajte koja su to trenerska imena, poput Obradovića, Maljkovića, Ivakovića, Pešića, i mnogih drugih – istako je popularni Boša.

Tanjević smatra da je prostor bivše Jugoslavije i dalje veliki izvor taleneta i nada se da će tako ostati i u budućnosti.

– Inače, naš prostor je uvek obilovao velikim talentima, i to se neće tako lako ugasiti. Predodređeni smo na košarku, jednostavno takav nam je gen. Pogledajte i Bojana Bogdanovića, Luku Dončića, koji je već sada neverovatan igrač. Mislim da u Evropi ima dosta dobrih igrača, kad bi se skupili najbolji košarkaši sa našeg kontinenta, nisam siguran da bi NBA zvezde tako lako izašli na kraj sa njima, iako to možda izgleda čudno. Bio bi to veoma zanimljiv meč – optimista je Tanjević.

Čuveni tim Bosne: stoje Varajić, Bosiočić, Radovanović, Benaček, Krvavac, Đogić i trener Tanjević, čuče: Terzić, Pešić, Hadžić, Ostojić, Delibašić
Sarajevo, 1975.
photo:T.Mihajlovic

Iskusni stručnjak nema toliko često priliku da se viđa sa kolegama iz Srbije, ali se nedavno sreo sa Karijem Pešićem (kome je bio i trener u Bosni).

– Od srpskih trenera pre nekih mesec i po sam se video se sa Karijem Pešićem, bili smo na večeri, i razgovarali smo o svemu. Vidim da i njemu prija što nema obaveze, i čini mi se da je odlučio da se malo odmori od košarke – zaključio je Tanjević za 24 sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike