Nesterović za 24sedam: Sudbina košarke je u rukama samo jednog čoveka

31.10.2020

06:13 >> 07:36

0

Autor: Milan Nastić

Jedan od malobrojnih ljudi koji su osvajali titulu i u Evroligi i u NBA sasvim otovreno o svim problemima igre pod obučima

Nesterović za 24sedam: Sudbina košarke je u rukama samo jednog čoveka
Copyright Profimedia

Nema mnogo košarkaša koji mogu da se pohvale da su tokom karijere osvojili titulu i u NBA i u Evroligi.

Među njima su čuveni Emanuel Đinobili, Toni Kukoč, Boba Makadu, Žan Tabak, ali i Radoslav Raša Nesterović.

Čovek koji je to uspeo u dresu Virutsa iz Bolonje i San Antinio Sparsa, danas je generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije, a u intervjuu za 24sedam iskreno i otvoreno govrio o svemu što se danas dešava u svetu košarke.

Dalibor Bagarić, Žarko Paspalj, Radoslav Nesterović i Dragan Tarlać tokom NBA kampa “Košarka bez granica” MN Press

Jasno je Nesteroviću da je situacija zbog pandemije koronavirusa potpuno haotična, ali je i više nego svetstan da košarka ne sme da stane pošto će u tom momentu doživeti potpuni krah.

– Nikome ništa nije jasno. Tu pre svga mislim na Evroligu, koja krene sa jednim pravilom i onda ga posle nekoliko nedelja menja. Pitaj boga kako sve i ovako funkcioniše. Očigledno da jedan čovek kroji sudbinu čitave košarke u Evropi. Naravno tu mu verovatno pomažu i klubovi, ali sve to dovodi u pitanje integritet čitavog takmičenje. Sve gubi smisao i više niko ne zna kako će sezona biti završena – počeo je priču Nesterović za 24sedam napravivši jasnu aluziju na prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua, a da ga nije ni spomenuo imenom i prezimenom.

Generalnom sekretaru slovenačkog saveza u svemu nije jasna ni uloga FIBA.

– Ni ovaj odnos FIBA i Evroliga sigurno neće doneti dobro košarci. Ne znam kako FIBA Liga šampiona može da parira Evroligi, kada nikakvu finansijku inijekciju ne daje učesnicima. Totalno konfuzno i ludo stanje. Nešto mora da se uradi, jer na kraju će da ispašta košarka. A da se igra – e to mora. I to bez obzira na to u kojim se uslovima se nalazimo. Nije lako, igrači su opterećni, klubovi takođe, i mislim da se sport nalazi u najtežoj situaciji u čitavoj ovoj pandemiji. Kako će se ovo rešiti, ne znam. Iz dana u dan se menjaju pravila, i sva takmičenja koja se igraju imaju veliku dozu neizvesnosti.

Pročitajte još: Nenad Krstić za 24 sedam: Žao mi je što me deca ne pamte kao košarkaša

Za Nesterovića dokaz kompletne konfuzije je momenat kada pojedini igrači saznaju da su zaraženi koronavirusom tokom meča.

– Pogledajte koliko je igrača zaraženo, čak neki saznaju da su pozitivni tek na poluvremenu, što umnogome otežava posao. Sve je konfuzno i ništa se ne zna. Moramo da se nadamo da će sve to proći i vratiti se normalnom životu. Šta drugo možemo? Evo ovde kod nas u Sloveniji je totalna je ludnica. Odjednom skače broj zaraženih. I sve kao da nema veze sa zdravom logikom, pošto se svi pridržavaju svih mera. Kao da se sve “šteluje”. Ili je makar takav moj pogled.

Zbog situacije u kojoj živimo jasno je i da dugoročnih planova više nema.

– Pričati o nekim dugoročnim planovima u ovom trenutku to nije realno. Evo, mi treba da organizujemo takmičenje za mlađe katogirije u balonu, ali ništa ne možemo da predvidimo. Pogledajte i ostala velika takmičebnja, pre svih Olimpijske igre, ma ni to nije sigurno da će se održati. Jednostavno živimo u periodu gde vlada velika neizvesnot. Danas vladaju neka pravila, a već sutradan sve može da se promeni.

Sa ovih sumornih i turobnih tema vraćamo Nesterovića na one lepše. Glas mu se menja nabolje kada govori o igračima iz Srbije.

Smatram da je srpska košarka najbolja u regionu, ako ne i šire. Veliki broj kvalitetnih igrača, dosta njih igra u NBA, ali i u najboljim klubovima u Evropi. Bogdan Bogdanović može da igra u bilo kojoj ekipi na svetu. O Nikoli Jokiću da i ne govorim. Nemanja Bjelica izuzetno bitna karika, možda statistika nije na njegovoj strani, ali na terenu mnogo znači. Tu je i Miloš Teodosić, bez obzira na to što je već u poznim košarkaškim godinama, jednim potezom može da reši meč.

MN Press

Pun pogodak je, smatra, i dolazak Igora Kokoškova na mesto selektora Srbije.

– Odličan trener, izuzetno kvalitetan čovek. Imam samo reči hvale za njega. On je taj američki tip trenera, a sa druge strane zna i da improvizuje, što odlika stručnjaka sa naših prostora. To igrači vole i mislim da će on sa njima napraviti odličnu saradnju.

A kada pričate sa bilo kim ko je vezan za slovenačku košarku neizbežna je tema i Luka Dončić.

– Naravno da se radi o neverovatnom igraču, koji je već sa 21. godinom pokazao ogroman potencijal. Mislim da Dalas zna šta radi i da će sa njim pokušati da ponovo osvoje prsten. Ako gledamo njegove godine, već sada je napravio veliki korak da se smatra jednim od najboljih  igrača sa ovih prostora svih vremena – zaključio je Nesterović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike