Jovana Risović za 24sedam: Imamo životnu priliku u Đeru, verujem da možemo do vize

08.03.2021

19:03 >> 20:41

0

Autor: M. Rogač

Rukometašica Srbije o kvalifikacionom turniru za OI, partijama u dresu Krimu, sjajnim odbranama protiv CSKA...

Jovana Risović za 24sedam: Imamo životnu priliku u Đeru, verujem da možemo do vize
Copyright MN Press

Rukometašica Jovana Risović (27) je spremna za turnir karijere. Dve nedelje pre starta kvalifikacija za Olimpijske igre (19. do 21. mart u Đeru), začarala je gol slovenačkog Krima i zabeležila 26 neverovatnih odbrana, koje su njen tim pogurale do pobede u Ligi šampiona protiv CSKA – 25:20.

Definitivno može da se zaključi da je Risovićeva u pravom trenutku u najboljoj formi. Izabranice Ljubormira Obradovića će u Mađarskoj pokušati da izbore mesto na OI, koje Srbija čeka još od Seula 1988. godine. Na turniru pored domaće selekcije i naše reprezentacije, učestvuju Rusija i Kazahstan. Najbolje dve ekipe će rezervisati karte za Tokio.

Većina igračica ima velike uloge u klubovima, to baš raduje pred ovo okupljanje. Super je što dobro igramo u poslednje vreme, jer u Đeru imamo priliku života, šansu karijere – priča u razgovoru za 24sedam Jovana Risović. – Kad pogledamo protivnike, dovoljno je reći da je Rusija aktuelni olimpijski šampion. Mađarska ima ogroman pritisak saveza i države sa izbori plasman, zbog daljeg ulaganja u rukomet. Svesne smo značaja svega ovoga, kvalitet imamo, ako budemo disale kao jedna, mislim da će rezultat doći. Samo da mi budemo zdrave i verujem da možemo do vize.

Utakmica polufinala EHF EP protiv Crne Gore u Areni 15.12.2012. / MN Press

Srpkinje će prvog dana igrati protiv Rusije od 20.00, dan kasnije se sastaju sa Mađarskom od 17.30, a turnir zatvaraju sa Kazahstanom 21. marta od 17.30.

– Između prve dve utakmice je razlika manja od 24 sata, a taj drugi susret sa domaćinom bi mogao da bude odlučujući. Malo je nezgodan i težak taj raspored, ali ne mora ništa da znači. Ja smatram da možemo i Rusiju, koja je velesila, da savladamo. Igrale smo neke prijateljske utakmice, znamo kako funkcionišu. Vratio im se trener Trefilov, sada je u ulozi konsultanta, on im mnogo znači. Naša želja se ne dovodi u pitanje. Veliki broj igračica čeka ove Olimpijske igre, da bi posle završile karijeru, tako da će dati sve da do plasmana dođemo.

Iako zvanične pripreme reprezentacije za ovu akciju počinju 14. marta u Staroj Pazovi, jasno je da se one za ovo spremaju tokom cele dosadašnje karijere.

– Čujemo se, na vezi smo… Čekamo okupljanje i razmenjujemo međusobno detalje o rivalima. Ja sam igrala protiv CSKA, a tamo je pola reprezentacije Rusije. Druga polovina igra za Rostov, sa Krpicom (prim. aut. Katarinom Krpež-Šlezak), tako da ih ona najbolja poznaje. Pripreme su kratke, nemamo mnogo vremena, tako da moramo unapred da mnogo toga znamo. Dobro je što ćemo biti izolovane u Staroj Pazovi i imaćemo mir, koji je potreban pred ovakav turnir.

MN Press

U prošlosti su rukometašice Srbije znale često da zablistaju, pa onda da dožive neke neprijatne poraze. Čini se da ova generacija još nije pokazala šta zapravo zna…

– Na Svetskom prvenstvu u Japanu 2019. godine smo napravile veliki uspeh, bile smo šeste, iako nismo igrale u kompletnom sastavu. Nedavno na EP u Danskoj nam se svašta izdešavalo, i sa koronom, i sa povredom Andree Lekić, pa karantinom… Generalno, ne treba da se žalimo, sada imamo priliku da popravimo sve.

Oduvek se znalo da vrhunske ekipe u rukometu nema ukoliko nema odličnog golmana. Na spisku selektora za ovo okupljanje su Katarina Tomašević, Jovana Risović i Kristina Graovac. Poslednja partija Risovićeve (26 odbrana) može samo da raduje stručni štab i saigračice.

– To je bio rekord moje karijere i po broju odbrana, a i po procentu uspešnosti. Pre utakmice sam rekla da je CSKA favorit protiv nas, tako kažem i pred revanš koji se igra za vikend. Oni su veliki klub, koji je mnogo uložio ove sezone u sastav, imaju ogroman budžet. Mi smo igrali bez prevelikog pritiska, napravile smo senzaciju, ali mislim da pet golova prednost protiv ovakvog tima ipak, ne znači mnogo, ako ne ponovimo bar sličnu igru kao na prethodnom meču.

MN Press

U prvoj fazi Lige šampiona CSKA je imao 11 pobeda na 14 utakmica, dok je Krim odigrao isti broj mečeva, a samo dva puta pobedio. Trijumf u prvom susretu četvrtfinala je definitivno iznenađenje, a za njega je zaslužna upravo Risovićeva.

– Mislim da je na ovoj utakmici bila najbolja odbrana u dosadašnjem delu sezone, o napadu ne bih pričala, pošto sam golman. Mnogo su pomogle saigračice, bile su fokusirane, sjajan posao su odradile… Njihova izdanja su samo doprinela mojim odbranama. Znam da sam u nekom trenutku, oko 45. minuta pogledala ka klupi CSKA, bili su svi u šoku… Prvo zbog rezultata, a onda i zbog činjenice da ne mogu da me savladaju – uz osmeh pojašnjava Jovana.

Srpska rukometašica je u Krim stigla na početku ove sezone. Pre toga je igrala u Hrvatskoj, Mađarskoj, Danskoj i Srbiji.

– U početku sam imala malih problema zbog korone, pa sam kasnila na pripreme. Imala sam strah kako će sve to izgledati, kako ću se uklopiti, jer su devojke počele pre mene… međutim, sve je super ispalo i zadovoljna sam. Sa golmanima radi Branka Jovanović, sa kojom sam već sarađivala pre 12, 13 godina u mlađim selekcijama. Super mi prija, način rada je dobar, treninzi odlični i sve je ispalo dobro i na utakmicama. Kako je sezona odmicala ja sam se osećala bolje, imala više samopouzdanja i sad mogu da kažem da mi je ovo najbolja sezona u dosadašnjoj karijeri. Nadam se da će se uzlazna putanja samo nastaviti i da će sledeća biti još bolja.

Pročitajte još

Ako je sudeći po pojačanjima koje je Krim već pripremio za narednu takmičarsku godinu, morala bi da bude bolja.

– Mnogo mi je drago što su potpisale Dragana Cvijić i Andrea Lekić. Ne samo što su mi zemljakinje i što sam dobra sa njima, već zato što znam kakvi su radnici i koliko će pomoći ekipi. Sjajno je što Krim ima visoke ambicije i što želi da se vrati na stare staze uspeha, ipak je to klub koji je osvajao Ligu šampiona dva puta. Doveli su i reprezentativku Slovenije Tjašu Stanko, kao i golmana Brazila, trebalo bi još nekoliko pojačanja da dođe… Stvaraju ekipu za velike stvari i drago mi je što ću biti deo tog tima.

Risovićeva ima ugovor do kraja sledeće sezone i drago joj je što će uživati u narednom periodu u Ljubljani.

– Prelepo je ovde, blizu je sve, možeš na more, možeš na planinu, šta god poželiš. Malo je problem zbog korone, ali kao i svuda. Ljubljana je prelepa, urađen grad, nije preveliki, nema mnogo gužve kao u Beogradu. Sve je dostupno i brzo sam se snašla, dobro je i što mi je kuća blizu. Jezik je sličan, pričamo nešto između slovenačkog i srpskog. Kad njih slušam, učim po malo, nije prevelika razlika – zaključila je Jovana Risović na kraju razgovora za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike