Fudbalski bogovi su odradili svoje: Danska ide u osminu finala EP!

22.06.2021

20:53 >> 05:52

0

Autor: Adam Štulić

Pravda je na kraju zadovoljena

Fudbalski bogovi su odradili svoje: Danska ide u osminu finala EP!
Copyright Tanjug/Jonathan Nackstrand/Pool via AP

Biće ovo besana noć širom Danske… Epicentar zemljotresa radosti je na stadionu „Parken“ u Kopenhagenu, gde je ispričana najlepša priča na EURO 2020.

„Prežaljena“ Danska je u nokaut fazi prvenstva Evrope, pošto je u poslednjem meču grupne faze zgromila Ruse – 4:1.

Ipak, bilo bi potpuno nepravedno u celoj priči zapostaviti Belgiju, koja zaslužuje sve pohvale za pobedu protiv Finske (2:0), koja je Dance lansirala na drugo mesto u grupi B.

Na stadionu koji je pre samo desetak dana zanemeo od straha usled životne borbe Kristijana Eriksena, u ponedeljak uveče sve je “pucalo” od emocija zbog rezultata kojem se malo ko nadao posle poraza od Finske i Belgije.

Rusima je bio dovoljan bod u Kopenhagenu, Fincima je bio dovoljan bod protiv Belgije, koja je još ranije overila plasman u nokaut fazu, ali kao da su “đavoli” u Sankt Peterburgu rešili da odigraju za nesrećnog vezistu Intera i odrade ono što je do njih kako bi Dansku pogurali ka osmini finala.

Dugo je Finska odolevala favorizovanom rivalu, kojem je VAR poništio gol Lukakua u 67. minutu. Ipak, totalna ofanziva Azara, De Brujnea i drugova dala je rezultat u 74. minutu, kada se golman Finaca,  posle šuta Vermalena glavom, spetljao i ubacio loptu u sopstvenu mrežu.

Trenutak koji je izazvao erupciju oduševljenja širom Danske, koja je sedam minuta kasnije u potpunosti mogla da se posveti rapsodiji svojih miljenika, pošto je Lukaku overio trijumf Danaca.

A na “Parkenu” je nada počela da tinja u 38. minutu, kada je Damsgardova “lepotica” načela Ruse, koji se ovim porazom opraštaju od EP. Kada je Poulsen u 59. minutu duplirao prednost Danaca, pažnja se sve više usmeravala ka Sankt Peterburgu, ali je 20. minuta pre kraja Dzjuba iz penala uneo zebnju među domaćina, koja je nestala blickrigom u režiji Kristijansena (79′) i Melea (82′).

U tom trenutku je i pobeda Belgijanaca bila izvesna, slavlje na “Parkenu”, u čast i Kristijana Eriksena, je moglo da počne…

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike