Jokić analizirao derbi: Stojkovićev drugi žuti, Gobeljićev narandžasti karton i Borjan (FOTO/VIDEO)

25.05.2021

21:21 >> 21:27

0

Autor: N. St.

Ovako sudijski ekspert vidi dešavanja na Marakani

Jokić analizirao derbi: Stojkovićev drugi žuti, Gobeljićev narandžasti karton i Borjan (FOTO/VIDEO)
Copyright MN Press

Derbi prepun tenzija, haosa, koškanja koje je moglo da dovede do fizičkog obračuna i svega onoga što se izdešavalo na „Marakani“ je završen.

Zvezda je posle boljeg izvođenja penala uspela da savlada Partizan i da stigne do duple krune pošto je posle domaćeg šampionata osvojila i Kup.

Po završetku utakmice je sudijski ekspert Zdravko Jokić analizirao dešavanja na terenu i suđenje glavnog arbitra Srđana Jovanovića.

– Ocene su od 1 do 10. Od 8 je dobro, 8.5 vrlo dobro, dalje odlično. Ja bi ih mu dao 8.6, 8.7, a pomoćnike sa 8.5 jer nisu imali mnogo posla i bili su spremni. Jedno od najboljih suđenja u našem prvenstvu i u Kupu, pravo evropsko. Srđan koji uživa veliki ugled u inostranstvu je prezentirao evropsko suđenje – počeo je Jokić analizu za „Arenu sport“.

Upitan zbog čega nije desetka kaže:

– Da bi to bilo mora mnogo da se ispuni, težina utakmice, težina situacija, realno, naročito prvo poluvreme, nije bilo nekih velikih izazova. Sami događaji diktiraju ocene i način na koji ih razrešava. Veoma uspešno ih je razrešio. Prikazao je vrlo dobro suđenje i ono što je bitno za većinu gledalaca i jednu dilemu.

ČAS SUĐENJA

Pohvalio je glavnog arbitra

– Kada imamo ovakvo suđenje koje se neće pamtiti po tome da je sudija nešto pogrešno uradio. Ovde je viđen jedan čas za sudije. Prvo poluvreme puštanje igre, bez sviranja malih prekršaja, drugo čitanje igre, video moguće probleme, žuti kartoni i na kraju prezentacija novih pravila.

Glavna tema bio je drugi žuti koji je dobio Stojković u penal seriji, ali nije izbačen.

Crveni karton u momentu izvođenja penala ćemo objasniti malo kasnije. Sudio sam večiti derbi 15. maj 1993. isto su bili produžeci, penali, s tim što sam tokom igre ja Drobnjaku dao crveni, a Partizan je izgubio jer je Mijatović promašio penal. Peđa je specifičan, tokom utakmice ne možete da ga izbacite zbog drskosti, ali je stalno znao da suflira. Kada je Miljan Miljanić dodeljivao pehar, došao je do mene i rekao „Uzmi pehar, ti si ga osvojio“. Rekao sam mu „Idi pucaj penal, možda ćeš ga dati“. Srđan sa druge strane nije mnogo emotivan, čak je malo i hladan, ne utiču na njega pritisci i komentari. On ne razgovara mnogo, ide svojim putem i prikazao je vrlo dobro suđenje. Napravio je balans i ujednačen kriterijum kada je žuti karton, kada nije.

MN Press

Potom je krenula analiza svake sporner situacije. Duel Zdjelara i Kange u osmom minutu?

– Izabrao je taktiku suđenja koja se dobro pokazala da za male prekršaje, posebno na početku, ne daje kartone. Svesno je prelazio preko nekih situacija. Na nekim mečevima bi ovo bio žuti karton. Ovo je bio početak, određena temperatura utakmice, preuzeo je odgovornost.

Potom duel Kange i Jovića?

– Tražili su sa klupe Partizana karton, dosudio je prekršaj, ali bez kartona. Desio se faul na sredini terena, nije obećavajući napad, bilo je nekoliko igrača Zvezde ispred, nije situacija koja je obećavajuća.

U 39. minutu Svetozar Marković rukama hvata Ivanića i sprečava ga da prođe?

Zaustavio ga je gledajući strogo pravila igre, nepoštovanje igre, žuti karton. Delovalo je da je više prijateljsko zadržavanje, ne nešto drugo. Da se ovo dešavalo u produžetku bili bi kartoni. Išao je na to da male prekršaje ne kažnjava, već da podrži igru i da se razvija.

Prvi karton dobio je Ben u 61. minutu.

– Šta je bila taktika u prvom poluvremenu, promenila se u drugom. Način igre i ponašanje igrača se menja, sudija deluje prevnetivno. Oporavdano je dao Benu karton.

MN Press

Slobodan udarac za Zvezdu nije dosuđen u 77. minutu posle duela Miljkovića i Falćinelija.

– Do sada smo hvalili Jovanovića. Ovde je trebalo da pokaže prekršaj za Zvezdu. Igrač Partizana ide klizeći start, nije dotakao loptu, trebalo je da bude faul. Mogao je možda četvrti sudija da ga upozori ako on nije dobro video iz te pozicije.

Zdjelar dobija žuti u 84. minutu zbog faula na Benu.

– Kao što je Ben upotrebio ruku u prvom slučaju, tako je i Zdjelar to uradio, nelegalna upotreba ruke, leva ruka u glavu, to je karton.

Gobeljić je dobio žuti zbog starta s leđa na Lutovcu, pa je Jokić pričao o mogućem crvenom kartonu.

– Neodgovoran start Gobeljića sa leđa, rizik je, ne vodi računa o protivniku, može da dođe do povrede. Ovo je takozvani narandžasti karton, može da bude i žuti i crveni, sudija odlučuje od ukupne atmosfere, taktike i da li taj start može da izazove probleme u kontroli utakmice. Procenio je da s obzirom na značaj meča pokaže žuti. Podržavam odluku.

U duelu Sanoga i Natha ništa nije dosuđeno.

– Nije svako gaženje uočeno i kažnjeno. Videlo se po Nathovom kretanju da je zgažen. Teško je to sve zapaziti. Da, postojalo je, gledajući pravila jeste, ali ako gledamo ceo sklop suđenja ovo je beznačajno. Pitanje je i da li je video, izgledalo mi je da je bio zaklonjen, taj eventualni karton nije bio bitan za tok utakmice.

U 104. minutu je bio duel Pankova i Lutovca pred kaznenim prostorom Zvezde, nije dosuđen faul za Partizan, Zvezda je imala kontru posle koje je Srnić loše šutirao.

– Ovo je jedan rizik koji se dešava, ako se ne dosudi faul moguća je kontra. Mislim da je kontakt bio previše lagan, da nije bilo za faul. Ne vidim povlačenje, ovo je moglo da izazove probleme da je pao gol, ali podržavam odluku.

A, onda je došao red na penal seriju. Prvo je posle gola Krstović provocirao Stojkovića, došlo je do odgovora iskusnog čuvara mreže, dobio je tada drugi žuti karton, ali je ostao na golu.

– Ovo su pre svega nesportska ponašanja i provokacije obojice. Žute kartone je trebalo da dobiju obojica. Stojkoviću je ovo bio drugi žuti, pa su verovatno i oni koji su pratili kraj malih ekrana bili zbunjeni. Prošle godine je bila promena pravila i drugi žuti karton koji se dobije tokom penal serije nije crveni, jer se taj deo meča ne računa kao tok utakmica, već izvođenje za dobijanje pobednika. Većina igrača je verovatno mislila da neće moći da brani Stojković i da je tu došlo do opuštanja u ponašanju, straha i da je to uticalo na sve, verovatno su mislili da neće moći da brani.

Pitali su ga da li su moguće naknadne kazne posle gledanja snimaka?

Sudija može da pokaže žuti i crveni karton dok su igrači na terenu. Nisam primetio da li jeste ili nije u toj gužvi. Ne znam hoće li biti predmet disciplinske komisije. U nekim zemljama postoji to da oni reaguju po prijavi i ako sudija ne pokaže opomenu. Kod nas je opravdanje u smislu derbija, značaja meča, trofej, tenzija. Ne bih rekao da će nešto biti naknadno.

Printscreen/Arena Sport TV

U momentima kada se spremao kraj emisije u improvizovanom studiju na samom terenu „Rajko Mitić“ su stigle još dve sporne situacije. U pitanju je kretanje golmana Borjana kod poslednja dva penala Partizana, odnosno šuteva Jojića i Štulića.

– Jednom nogom mora da bude u liniji, sada moramo da procenimo da li jeste. Meni deluje da je jednom nogom na liniji, pomoćni sudija koji je sa te strane kontroliše situaciju i on odgovara za to. Kod Jojića deluje sve u redu.

MN Press

Potom je usledilo dugo objašnjenje oko šuta Štulića.

– Ovde ne vidim dobro, mora malo da dotiče liniju, nisam video u studiju situaciju, odavde ne mogu da vidim, jer je TV malo udaljen. Velika je odgovornsot na sudijama, pomoćnik je međunarodni arbitar, morao bi da reaguje na ovo. Žao mi je što ne mogu da vidim dobro. Sada po ovom snimku deluje da je noga u pokretu i da nije na liniji. Ja nosim naočare za čitanje, daljina mi je problem, ali mi deluje da je noga bila „odlepljena“. Pomoćnik kontroliše liniju i da li je lopta prešla i gde se nalaze noge golmana u momentu udarca lopte. Za prvi mislim da je noga na liniji, za drugi da je noga bila pomerena. Odgovornost je sudijska, šteta je da to ostane za diskusiju. Ja ne mogu da kažem, situaciju, deluje mi da je u koraku i da nije na zemlji. Možemo o tome više da analiziramo tokom studija Lige Evrope u sredu – završio je Jokić.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike