Američki fudbalski talas osvaja Evropu (Video)

06.12.2020

09:17 >> 10:43

0

Đovani Rejna je jedan od predvodnika

Američki fudbalski talas osvaja Evropu (Video)
Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Probst, Pool

Sigurno su svi ljubitelji fudbala u Evropi primetili jedan zanimljiv trend dešavanja u poslednje vreme. Sve veći broj američkih fudbalera igra u najjačim klubovima širom kontinenta.

Dovoljno je spomenuti imena poput Kristijana Pulišića (Čelsi), Đovani Rejna (Dortmund), Veston Mekeni (Juventus), Seržinjo Dest (Barselona), Kris Ričards (Bajern Minhen), Zek Stefen (Mančester siti). To su samo neki igrači koji su u društvu najboljih, a ima ih još koji čekaju svoju šansu i sigurno će je dočekati, bar da se pokažu.

Pročitajte još: Najbolji veruju svojim klincima: “Bonus” igrači izazvali “bejbi-bum” u Ligi šampiona

U centru pažnje je trenutno momak iz Dortmunda. Đovani Rejna je u januaru, sa 17 godina i 66 dana debitova u dresu „milionera“, postao najmlađi Amerikanac koji je ikada zaigra o u Bundesligi. Tri nedelje kasnije je postao najmlađi strelac u istoriji Kupa Nemačke, potom je na meču protiv Pari Sen Žermena postao treći najmlađi debitant u nokaut fazi u istoriji Lige šampiona, a u tom meču je bio i asistent Halandu i to je bio takođe potez za istoriju.

Momak koji je, pre manje od mesec dana proslavio punolestvo je već nadmašio svog oca Klaudija Rejnu. Čoveka koji je jedan od najpoznatijih američkih fudbalera ikada. Odigrao je 112 mečeva za reprezentaciju, igroa na četiri Svetska prvenstva, a nosio je dresove Leverkuzena, Volfsburga, Rendžersa, Sandrlenda, Mančester Sitija i Njujorka i na 282 meča dao 23 gola.

– Sada, kada se upoznajem sa ljudima, posebno mlađima, više nisam Klaudio Rejna. Sad sada me predstavljaju kao Đovanijevog tatu – sa osmehom i ponosom priča Klaudio koji je sinu dao ime po dobrom prijatelju i saigraču Đovaniju van Bronhorstu.

Popularni Đio već u poslednjem kolu Lige šampiona, protiv Zenita, može i da stigne oca po broju nastupa u elitnom takmičenju, pošto će mu to biti osmi meč, isto koliko ima i Klaudio.

– Zvali su me mnogi klubovi, Njujork mi je ponudio ugovor, Mančester siti takođe, ali čim je došla ponuda Borusije, znao sam da ne mogu da kažem ne. To je klub koji je poznat po davanju šansi mladim igračima. To mi je bila šansa da krenem svojim putem, da kreiram svoju stazu, karijeru i da radim ono što ja želim. Tata je to razumeo. Nije mi uvek bilo lako, bio sam dobar sa 13-14 godina, ali sam tek kasnije “uzleteo” kako treba. Možda nisam uvek bio najbolji igrač ekipe, ali mi je otac davao savete i mnogo mi pomogao. Nikada mi nije stvarao pritisak da recimo moram da treniram pet puta dnevno ili da insistira nanečemu, uvek je želeo ono što i ja i to mi je mnogo pomoglo. Ono što me „poguralo“ do ovog nivoa je moja želja da napredujem i da budem bolji od drugih – rekao je Đovani jednom prilikom.

Rejna je nedavno, u ubedljivom trijumfu protiv Paname (6:2) upisao i svoj prvenac u dresu reprezentacije, ali nije bio jedini od novog talasa koji je igrao tu.

Na golu je bio Zak Stefen, trenutno na pozajmici u Dizeldorfu. Momak koga je Mančester siti platio nešto manje od devet miliona evra. Na poziciji beka je Seržinjo Dest, igrač koji je preko Ajaksa stigao od Barselone. Tu je i njegov saigrač iz katalonskog kluba Konrad de la Fuente.

U veznom redu je igrač koji se sve više nameće Pirlu u Juventusu –  Veston Mekini. On je u subotu uveče dao pobednički gol protiv Torina (2:1) što mu je bio i prvi gol za “Staru damu”.  U veznom redu je i Tajler Adams, član Lajpciga. U remiju sa Bajernom (3:3) je igrao svih 90 minuta, a već je odigrao preko 30 mečeva za bundesligaški klub. Za Valensiju igra Junus Musah i već je počeo da privlači pažnju u Primeri. Početkom novembra je dao gol Hetafeu i postao najmlađi igrač, koji nije Španac, a da je dao gol za „slepe miševe“. Učinio je to sa 17 godian i 338 dana.

Pročitajte još: Fati za radost i istoriju, Mesi za brigu

Ofanzivni deo u nacionalnom timu predvodi Kristijan Pulišić, iako ima 22 godine, već je vođa i reprezentacije, a i veoma važan šraf u Čelsiju. Tu je i sin legendarnog Žorža Vee – Timoti. Rođen je u Bruklinu i već ima 10 mečeva za reprezentaciju. Počeo je u Pari Sen Žermenu, pa je bio na pozajmici u Seltiku i sada je prvotimac Lila. Tu je i Džoš Sardžent, sada već standardni fudbaler Verdera iz Bremena.

Ovo je samo prvi korak, pošto je jasno da je najezda američkih fudbalera tek krenula. Mnogi klubovi otvaraju sve više kampova u velikim gradovima u Sjedinjenim državama i nadaju se da bi oni mogli da pronađu nekog novog Pulišića ili Rejnu.

– Pulišić je utabao put za Amerikance – rekao je Đovani Rejna.

Svi nabrojani momci su tek na početku svojih karijera i ako nastave ovim tempom da se razvijaju uskoro bi mogli da budu nosioci najjačih evropskih timova…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike