Tole vidi Piksija još dugo na čelu "orlova": Srbija postaje fudbalska sila

10.12.2021

14:22

0

Autor: 24sedam

Tole vidi Piksija još dugo na čelu "orlova": Srbija postaje fudbalska sila
Copyright MN Press

Srbija je ponovo na fudbalskoj mapi Evrope i sveta. Prvo je, pre nešto manje od mesec dana rerpezentacija prevođena selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem uspela da se direktno plasira na Svetsko prvenstvo, a zatim su sinoć fudbaleri Partizana i Crvene zvezde obezbedili novo "evropsko proleće".

Ti uspesi na klupskom nivou doprineli su da se navijačima u našoj zemlji ispuni decenijski san da Ligi šampiona imamo dva predstavnika - jednog kao direktnog učesnika grupne faze i drugog koji će to pokušati da ostvari kroz kvalifikacije. I to će se gotovo izvesno dogoditi u sezoni 2023/24, što raduje i počasnog predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića koji u razgovoru za TV Arena sport ističe da je ovo sama početak uspeha srpskog fudbala.

MN Press
 

 

- Velika stvar je to što se reprezentacija plasirala direktno na Mundijal u Katar, a to je, sasvim sigurno dalo zmajac i Partizanu i Crvenoj zvezdi da ostvare velike rezultate. Posebno treba istaći da je Piksi do ovog rezultata došao sa gotovo istim igračkim kadrom koji je igrao i prethodne kvaifikacije. Uspeo je da stvori tim, a u njemu značajnu ulogu igraju mladi momci poput Mitrovića, Vlahovića, Radonjića, Milenkovića, Jovića, Pavlovića, Kostića, uz iskusnog kapitena Dušana Tadića - počinje priču Karadžić za portal Arene Sport TV.

Prema rečima iskusnog fudbalskog radnika, koji je bio na čelu nacionalnog saveza, kao i FK Partizan, reprezentacija Srbije će u budućnosti imati sve značajniju ulogu na globalnom nivou.

MN Press
 

 

- Siguran sam da smo u Piksiju Stojkoviću dobili stručnjaka koji će sedeti na klupi reprezentacije duži vremenski rok i da je pred ovim timom velika budućnost. Selekcija Srbije danas može da igra protiv svake reprezentacije na svetu i toga su svi svesni. Uostalom, to se videlo i u duelu protiv Portugala koji smo uspeli da savladamo u direktnom duelu za plasman na SP. Srbija polako, ali sigurno postaje fudbalska sila i treba još malo više da se posvetimo radu u mlađim kategorijama. Uslove u 'Kući fudbala' u Staroj Pazovi imamo i to je naše bogastvo. Pre toga smo bili čergari, a sad imamo bazu koja nam mnogo znači.

fss.rs
 

 

Pored uspeha nacionalnog tima, Karadžića raduju i sjajni rezultati Partizana i Crvene zvezde, kao i činjenica da će za dve sezone Srbija u evrokupovima imati pet predstavnika. Imajući u vidu da se na evrosceni broj osvojenih bodova deli sa brojem učesnika, kada je nacionalni koeficijent u pitanju, mnogi strahuju da bi ta 11. pozicija na UEFA listi mogla brzo da se izgubi, ali ne i Kradžić.

- Takva bojazan može da bude opravdana, ali smatram da ne treba stvari posmatrati na taj način. Imamo dve godine da još više podignemo nivo na klupskom nivou, a ekipe poput TSC-a, Čukaričkog,Vojvodine, pa i niškog Radničkog se polako dižu i one bi mogle da osvajaju bodove ina međunarodnoj sceni. Podignut je i kvalitet domaće lige, a posebno regularnost takmičenja uvođenjem VAR sistema, što je samo početak ulaganja u insfrastrukturu - kaže Karadžić i za kraj poručuje:

MN Press
 

- Rukovodstva Partizana i Crvene zvezde su sjajno uradila posao i sada samo treba da se pojačaju još više jer ovde ne sme da se zaustave. Vidim da je treneru crno-belih Aleksandru Stanoejviću zasmetalo što su navijači zvižadali na meču protiv Anortozisa, ali mislim da ne bi trebalo mnogo da se obazire na to. Navijači su istakli svoj stav, ali svi zajendo su na istom zadatku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike