Šta smo sinoć videli i šta sinoć nismo čuli na TV Sport klub 9

12.11.2021

15:58

0

Autor: M. J.

Skandal kakav Srbija do sada nije videla

Šta smo sinoć videli i šta sinoć nismo čuli na TV Sport klub 9
nemačka - Copyright Profimedia

Pune tribine i prazne komentatorske kabine prvi je utisak zaljubljenika u fudbal koji su četvrtak veče odlučili da provede uz program Sport klub 9, i prate demoliranje slabašnog Lihtenštajna od strane "pancera".

Nemačka reprezentacija demonstrirala je moć a emiter koji pretenduje na mesto lidera u regionu nemoć. 

Neverovatno zvuči da medijska kuća koja sebe predstavlja elitističkom dozvoli sebi da gledaoci kvalifikacija za Svetsko prvenstvo ostanu uskraćeni za komentar utakmice.

Podsećamo da je Sport klub nakon volšebnog dobijanja prava na prenose utakmica nacionalne selekcije Srbije mečeve ekipe Dragana Stojkovića rešio da prenosi na informativnom kanalu Nova S, čime su brojni ljubitelji fudbala u našoj zemlji primorani da se o rezultatu Piksijevog tima informišu u tekstualnim prenosima na sportskim portalima.

Mali je broj onih koji se mogu pohvaliti da su bili u prilici da gledaju i isprate put "Orlova" u kvalifikacijama za SP u Kataru. Gde ćete gledati duel sa Portugalom?

Ipak, vratimo se onome što smo videli i onom što nismo čuli na Folksvagen Areni. Da li postoji opravdanje za prenos meča kvalifikacija za Svetsko prvenstvo bez komentatora? Gledaocima nije imao ko da saopšti da su Nemci imali 42 udarca ka golu rivala i da je Lihtenštajn tokom utakmice napravio jedan prekršaj i zbog kojeg je nesrećni defanzivac Hofer dobio crveni karton.

Nemačka je imala 82% loptu u svom posedu i izvela 13 kornera. Sve ovo nismo saznali u prenosu Sport kluba već na specijalizovanim sajtovima koji se bave statistikom utakmica.

Takođe, poznato je da je komentatorski poziv stvar talenta, jer ne postoji stručna škola ili univerzitet, barem ne u našem regionu, koji će vas obučiti da možete gledaocima da prenesete dešavanja na terenu, a da ne budete iritantni, opsednuti statistikom ili navijački opredeljeni.

Ali ne tako davno, Sport klub je na sva zvona govorio o svojoj školi komentatora. Navodno, u pozivu svim zainteresovanim polaznicima obuke obećan je rad i usavršavanje sa najboljim komentatorima, obezbeđena praksa, stalno zaposlenje za najbolje "studente".

Bilo je za očekivati da će iz tako stručne radionice uspeti da "izniknu" nova lica da ne bismo mečeve morali da gledamo bez komentatora. Ali, videli smo sinoć, ništa od toga.

Snaženjem Telekoma Srbija, Arena Sport je preuzela primat od Sport kluba i trenutno je apsolutni lider u oblasti sportskih prenosa. 

Jedan za drugim, prelivali su se sa Sport kluba na Arenu ekskluzivni sadržaji od NBA pa sve do engleske Premijer lige. 

Spao je sportski program Junajted grupe na dva slova. Na Evroligu u košarci i nemačku ligu u fudbalu. Imajući u vidu da su prenose Bundes lige dobili bez borbe odnosno tendera, ali to je već druga tema, kako je moguće da se sa Sport kluba nemačkom fudbalu nisu odužili barem toliko, da susret njihove nacionalne selekcije isprate sa komentatorom u kabini?

Možda su polaznici pomenute škole za sportske komentatore imali zadatak da svako iz svoje dnevne sobe komentariše susret Nemačka – Lihtenštajn, pa je zato odlučeno da ostatak publike ostane uskraćen za komentar.

Ovo istina nije prvi put da se dešava ovakva situacija. Nije retkost da na jednom od svojih 13 kanala Sport klub emituje prenos bez komentatora. Ali da će to uraditi i na meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, delovalo je nezamislivo.

Ako ovakav tretman imaju Nemci, zapitajmo se, šta da očekuju i čemu da se nadaju gledaoci SK tokom prenosa gruzijske Erovnuli ili estonske Meistrilige, koje se takođe emituju na Sport klubu.

I kad već nije komentator, da vam prenesemo informaciju da je Nemačka pobedila Lihtenštajn. Bilo je 9:0.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike