Kako Srbija može na SP? Poznati su potencijalni rivali, termini mečeva, sistem kvalifikacija...

19.11.2020

11:23 >> 13:18

0

Autor: D. B.

Kompletan vodić kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022.

Kako Srbija može na SP? Poznati su potencijalni rivali, termini mečeva, sistem kvalifikacija...
Copyright MN Press

Evropsko prvenstvo ostalo je “misaona imenica” za fudbalsku reprezentaciju Srbije. I dok čekamo da vidimo da li će biti, i kakavih promena u samoj reprezentaciji, ali i u čelnim strukturama FSS, rapidno se bliži dan kada ćemo saznati ko su nam prepreke na putu ka sledećem velikom takmčenju.

U trku za 13 viza za Svetsko prvenstvo 2022. godine, barem kada je reč o Starom kontinetu, ulazi 55 reprezentacija iz Evrope. Tokom mečeva koji će trajati od marta 2021. do marta 2022. godine igraće i nacionalni tim Srbije.

Sistem kvalifikacija

Reprezentacije će biti podeljene u deset grupa u kojima će biti pet ili šest timova. Četiri tima koja su stigla do finala Lige nacija (Belgija, Francuska, Italija i Španija) igraće u grupama u kojima će biti manji broj rivala. Pobednik svake od kvalifikacionih grupa izvadiće vizu za SP. Deset drugoplasiranih timova, kojima će se priključiti i dva najbolja tima iz grupe pobednika Lige nacija u sezoni 2020/’21. koja nisu obezbedila direkten plasman ili zauzela drugo mesto, igraće zatim baraž. Tih 12 timova biće podeljeno u tri plej-of staze i igraće polufinala i finala. Pobednice svake od staza popuniće kvotu od 13 timova iz Evrope koji će zaigrati u Kataru.

Pročitajte još: Da li Ljubiša Tumbaković ima nameru da podnese ostavku

Gde je tu Srbija

Ono što je već sada poznato, uoči žreba za grupe koji će se održati 7. decembra, jeste da će Srbija biti u drugom šeširu. Dakle, rivali na putu do SP neće moći da nam budu Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Turska, Slovačka i Rumunija.

A ako ne možemo protiv njih, sa kim možemo? Spisak je podugačak.

Prvi šešir je okupio Belgiju, Francusku, Englesku, Portugaliju, Španiju, Hrvatsku, Italiju, Dansku, Nemačku i Holandiju.

Rivali iz trećeg bi mogli da budu Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Škotska, Grčka i Finska.

Iz četvrtog, prete nam Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarka, Izrael, Belorusija, Gruzija i Luksemburg.

U petom šeširu mesto su našle Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kazahstan, Litvanija, Letonija i Andora, a sigurno je da sa nama u grupi neće biti nacionalni tim nepriznate države Kosovo koji je ovde smešten.

Konačno, iz redova najslabije rangiranih nacionalnih timova, koji se nalaze u šestoj kvalitetnoj grupi, potencijali rivali su Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Pročitajte još: Kakav je status predsednika FSS

Kada će se igrati mečevi kvalifikacija

Početak kvalifikacija je 24. i 25. marta sledeće godine, potom će se drugo kolo igrati 27. i 28. marta, zatim i treće 30. i 31. dana istog meseca. Nastavak borbi predviđen je za septembrar, a termini su 1. i 2, pa 4. i 5, a onda i 7. i 8. istog meseca. Sedmo i osmo kolo igraće se tokom oktobra (8-9, pa 11-12), da bi poslednja dva kola grupne faze bila odigrana u novembru (11-13, pa 14-16.). Plej-of je predviđen za 24, 25, 28. i 29. mart 2022. godine.

Zbog čega je ovaj mundijal poseban

Sledeći mundijal, odnosno 22. izdanje SP, biće prvo koje se neće održati tokom maja, juna ili jula. Ovaj turnir će se prvi put u istoriji održati od 21. novembra do 18. decembra. Žreb će biti održan u aprilu 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike