Nekadašnji fudbaler i trener Zvezde o duelima s Mijatovićem i pobedi protiv najjačeg Partizan u njegovoj istoriji: Živeli smo za derbi!

17.10.2021

05:12

0

Autor: 24sedam

Aleksandar Kristić govorio je o brojnim temama u emisiji ''Kao nekada''

Nekadašnji fudbaler i trener Zvezde o duelima s Mijatovićem i pobedi protiv najjačeg Partizan u njegovoj istoriji: Živeli smo za derbi!
19930515npMijatovic5 - Copyright MN Press

Nekadašnji igrač i trener Crvene zvezde Aleksandar Kristić govorio je o brojnim temama u emisiji ''Kao nekada'', na televiziji "Arena sport".

Kristića su Zvezdini skauti primetili na finalnom turniru prvenstva Srbije kada je imao 13 ipo godina. 

- Počeo sam da igram fudbal u detinjstvu, to mi je bila najveća ljubav. Kao mlađi sam često igrao za starije. Bila je to sjajna generacija: Perica Ognjenović, Dejan Stanković, pokojni Bunjevčević, Njeguš, Živković, Gojković, Aćimović... Takođe, ''zakačio'' sam i šampionsku generaciju Zvezde sa Dejom Savićevićem. Mnogo sam naučio od Belodedića, proveli smo zajedno šest meseci. On nije imao pravo da igra i onda su napravili drugi tim da bi mogao da bude u formi. Igrao sam za sve reprezentativne selekcije bivše Jugoslavije, sve do prvog tima. Tada je bilo teško ući u prvi tim, tako da sam morao da prođem kaljenje u drugoligaškim klubovima. Tada je u drugoj ligi bio visok kvalitet fudbala i to mi je kasnije dosta pomoglo u karijeri. Potpisao sam 1991. godine četvorogodišnji ugovor i bio najsrećniji. Tada nije bilo pregovora tako da sam samo stavio potpis.

MN Press
 

Kristić se prisetio prvog večitog derbija.

- Bilo je 90 hiljada ljudi, a rezultat je bio 1:1 (Lukić i Mijatović su bili strelci). Moju karijeru su obeležili derbiji. Kada nije bilo evropskih utakmica zbog sankcija, to su bili mečevi za koje smo živeli i koje smo čekali. Čuvao sam Mijatovića i to je ono što me je obeležilo kao fudbalera u to vreme. Mijatović je jedan od naših najboljih igrača i bilo mi je mnogo teško da ga čuvam. Morao sam da znam unapred neke njegove driblinge. Sada je to na nekom višem nivou, igrači o svakom igraču dobiju sve sažvakano. Bilo je lepo, puni stadioni i energija za koju se nadam da traje i danas.

Stigli su i prvi trofeji u igračkoj karijeri. 

- Uspeli smo da osvojimo Kup u momentu kada je Partizan bio možda i najjači u svojoj istoriji sa Mijatovićem, Jokanovićem, Vujačićem i drugim sjajnim igračima. Pobedili smo ih 1:0 na ''Marakani'', na penale smo osvojili Kup i to je najlepša stvar koja mi se desila u to vreme. Ljupko Petrović se vratio u klub, osvojili smo duplu krunu. Imao sam mnogo problema sa povredama i to me je pratilo kroz celu karijeru, tako da nisam baš mnogo igrao te godine. Do vrha se teško dolazi, treba mukotrpno raditi i biti strpljiv.

MN Press
 

Kristić se prisetio debija u Seriji A.

- Na utakmici na kojoj su došli da me gledaju predstavnici Salernitane, povredio sam se i mislio sam da do transfera neće ni doći. Međutim, uslovi su bili veoma prihvatljivi. Prva dva meseca nisam trenirao zbog povrede, tako da sam izgubio ritam i teško sam se nametnuo da igram. Salernitanu je tada u Seriju A uveo Delio Rosi, bilo je to pre nego što sam došao u klub. Serija A je bila mnogo jaka u to vreme, svaka ekipa je imala sjajne igrače: Batistuta, Rui Košta u Fiorentini, Bepe Sinjori u Bolonji, velemajstor fudbala. To je bila najbolja i najpopularnija liga na svetu.

Trenerska karijera ga je odvela najpre na klupu mlađih selekcija Crvene zvezde.

- Zapisivao sam u jednoj svesci šta su mi govorili treneri kroz karijeru, i kad sam radio sa mlađim kategorijama govorio sam igračima da takođe zapisuju reči trenera. Tako da sam se podsetio saveta koje sam dobijao, treniralo me mnogo velikih trenera, Toma Milićević, Kule Aćimović, Ljupko Petrović, Vladica Popović, Živadinović, Kosanović, Ćele Vilotić, Petar Ćosić...

MN Press
 

Za kraj, Kristić je izneo svoj stav o aktuelnom trenutku u srpskom fudbalu.

- Mislim da Zvezda treba više da forsira igrače iz svoje škole. U vreme najvećeg uspeha kluba u timu je bilo šest igrača iz Zvezdine omladinske škole: Jugović, Marojević, Dika Stojanović, Lukić, Momčilović, Vlada Stošić... Ti igrači su negovali Zvezdin duh u svlačionici i moja je želja da se to i povrati.  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike