Crno-beli, srećan vam 76. rođendan!

04.10.2021

05:39

0

JSD Partizan osnovan 4. oktobra 1945. godine

Crno-beli, srećan vam 76. rođendan!
Copyright CBNostalgija

Fudbalski klub i Sportsko društvo Partizan danas slave svoj 76. rođendan. Crno-beli su osnovani 4. oktobra 1945. godine pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije, od strane nekoliko mladih generala među kojima su najaktivniji bili Peko Dapčević, Koča Popović, Svetozar Vukmanović Tempo i drugi.

Od osnivanja do danas sportsti Partizana osvaali su brojne medalje, a fudbalski klub kao najveći član porodice doneo je u Humsku 27 titula šampiona države, 16 kupovaa, dok je na internacionalnoj sceni najveći uspeh bio ulazak u finale Kupa evropskih šampiona 1966. godine.

MN Press
 

Košarkaši su bili 21. put šampioni države, osvojili su sedam puta pehar pobednika regionalne lige, 16 kupova. Na međunarodnom planu imali su veće uspehe u odnosu na fudbalere, jer se u vitrinama kluba nalaze tri pehara osvajača Kupa Radivoja Koraća i jedna Evroliga.

Najuspešniji član Jugoslovenskog sportskog društva, kako se od Skupštine 1960. godine zvanično zove porodica crno-belih, vaterpolisti, osvojili su preko 80 nacionalnih i regionalnih trofeja, a sedam puta su postajali vladari Evrope.

foto: Nebojsa Parausic/MN Press
 

Partizan danas sa ponosom može reći da su najbolji vaterpolisti sveta kao što su nekada bili Mirko Sandić, Milan Muškatirović ili Zoran Janković, Igor Milanović, Dragan Andrić, Aleksandar Šoštar, Filip Filipović, Dušan Mandić ili Dejan Savić igrački se rađali i stasavali u njegovoj školi.

Filip Filipović/ MN Press
 

Isto mogu reći i u KK Partizanu, jer su iz njegovog inkubatora izašli majstori kakvi su bili Dragan Kićanović, Dražen Dalipagić, Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Žarko Paspalj, Predrag Danilović ...

Košarkaši Partizana, MN Press
 

Ne treba zaboraviti ni da je najbolji teniser sveta Novak Đoković bio takmičar TK Partizan, baš kao i jedina Srpkinja sa osvoenim grend slemom Ana Ivanović.

Profimedia.rs
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. P.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike