Francuska revolucija u fudbalu: Venger pronašao recept za odigravanje Mundijala svako drugo leto

03.09.2021

08:31 >> 08:34

0

Bivši menadžer Arsenala sada radi kao direktor razvoja u FIFA

Francuska revolucija u fudbalu: Venger pronašao recept za odigravanje Mundijala svako drugo leto
Arsen Venger - Copyright MN Press

Bivši menadžer Arsenala i aktuelni direktor razvoja u FIFA Arsen Venger objasnio je francuskom “Lekipu” kako zamišlja da sprovede u delo svoj plan o odigravanju Mundijala na svake dve godine i kako u tom slučaju treba organizovati kvalifikacije.

Čuveni francuski trener smatra da se plasman na SP treba izboriti kroz dva kvalifikaciona prozora, a sve to dolazi iz potrebe navijača da svakog leta gledaju jedno veliko takmičenje tako što će između dva mundijala biti organizovana kontinentalna prvenstva.

– Prva inicijalna ideja bila je grupisanje kvalifikacionih utakmica nu dva međunarodna “prozora”, u oktobru i martu, radi veće preglednosti kalendara, veće jednostavnosti klubova i manje problema za rešavanje selekcija. Princip bi bio grupisanje kvalifikacionih mečeva svake godine, a na kraju sezone veliko takmičenje, Svetsko prvenstvo ili kontinentalno prvenstvo. Između dva kvalifikaciona “prozora” igrač bi bio na raspolaganju svom klubu sve vreme – priča Venger.

Venger obećava da od svega toga neće ispasti velika komplikacija i da igrači neće igrati više utakmica. Cilj ovog pristupa: poboljšanje kvaliteta utakmica, posebno tokom kvalifikacija. Francuz, koji i u  71. godini ne prestaje da radi u fudbalu 24 sata dnevno, ne plaši se pada popularnosti važnim takmičenjima kao što su SP i EP.

Arsen Venger na stadionu Crvena zvezde/MN Press

Ako još nekome nije jasno kako Venger misli da se odigravaju “prozori”, evo detalja. Svi mečevi u kvalifikacijama biće završeni u četiri do pet nedelja, jer navijači ne žele da se ciklus razvlači godinu i po dana. Takođe, tek odigrani EURO 2020 i Vengeru već izgleda mnogo daleko, iako je prošlo svega 60 dana otkako je Italija pobedila u finalu Englesku.

– Sve je više utakmica sa visokim ulozima i snažnim emocijama. Čak i evro, koji se odigrao pre dva meseca, izgleda daleko nama. Konačno mislim da fudbalska javnost ne želi više kvalifikacije koje traju godinu i po dana. Možemo ih vrlo dobro koncentrirati na četiri do pet nedelja. Moramo predvideti budućnost.

UEFA se tom planu čvrsto protivi, ali Venger tvrdi da je od početka konsultacija dobio 100 odsto povoljan prijem i podršku igrača. On kaže da bi voleo ako bi se odluka donela u decembru i misli da će za to dobiti podršku klubova.

– Klubovi će imati igrače samo za sebe najmanje sedam meseci! U periodu kada im je najpotrebniji, stalno će ih imati uz sebe. Budući da sam se s ovim često suočavao, znam da je ovo pravi problem. Umesto četiri perioda tokom sezone u kojima klubovi mogu izgubiti zamah zbog međunarodne pauze, biće samo dva ili čak jedan.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike