Dan kada svakom partizanovcu pođe suza niz lice: "Otiš'o si Dragane, ostala je tuga"

03.09.2021

07:42 >> 08:11

0

Na današnji dan tragično je izgubio život Dragan Mance, jedan od heroja Partizanove slavne prošlosti

Dan kada svakom partizanovcu pođe suza niz lice: "Otiš'o si Dragane, ostala je tuga"
Copyright DRAGAN MANCE/MN Press

Možda nije bio najbolji, ali otišao je u legendu još za života, kao najomiljeniji fudbaler Partizana. Bio je poseban i zato voljen od svih!

Radovao se golovima punim trkom, koji se završavao klizanjem na kolenima nekoliko metara sa visoko podignutim rukama stisnutim u pesnice. Voleli su ga partizanovci, ali su ga poštovale i sve druge pristalice sa velike jugoslovenske navijačke scene.

A danas se navršava tužna godišnjica otkad nema među nama velikog golgetera crno-belih Dragana Mancea. Nastradao je u saobraćajnoj nesreći 3. septembra 1985. u svojoj 23 godini, žureći na trening ekipe koju je tada vodio Nenad Bjeković.

U prerano završenoj karijeri osvojio je jednu titulu šampiona (1982/83), a te sezone je bio i najbolji strelac sa 15 golova. Odigrao je četiri utakmice za A reprezentaciju i mnogo mečeva za druge mlađe selekcije Jugoslavije.

Njegov pogodak protiv Kvins Park Rendžersa u Londonu jedan je od najlepših golova u istoriji FK Partizan.

Taj meč sa Englezima završen je sa katastrofalnih 6:2, ali je u Beogradu, u neverovatnoj atmosferi na stadionu JNA, Partizan slavio sa 4:0. Mance je bio jedan od inicijatora preokreta i strelac gola za 1:0 u četvrtom minutu.

Nekoliko dana posle te istorijske pobede, Stadion JNA ponovo je primio 55.000 navijača, koji su došli da pozdrave crno-bele i podrže ih u večitom derbiju protiv Crvene zvezde. Ponovo je u centru pažnje bio ljubimac navijača Partizana. Gol za 1:0 bio je jedan o kojima se i danas priča, a pogledajte i zašto.

Sreću i radost tog septembarskog dana zamenila je tuga. Prvi osećaj posle objavljene vesti na Radio Beogradu bili su šok i neverica da je jedan od idola mladih generacija mogao da završi život na tako brz i tragičan način, a kasnije je zavladala teška tuga.

Sahranjen je nekoliko dana kasnije. Hiljade i hiljade navijača tiskalo se u Ruzveltovoj ulici ispred kapija Novog groblja, želeći da na večni počinak isprati “devetku” Partizana. Tada se iz gomile po prvi put čula pesma “Otiš’o si Dragane, ostala je tuga”, koja se i danas peva na stadionu u Humskoj kako bi se sačuvala uspomena na jednog od heroja slavne Partizanove prošlosti.

Komemoracija Draganu Manceu fudbalera Partizana na Novom groblju/MN Press

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike