Kakvo upozorenje iz Holandije za Srbiju: "Ako se ne udružimo, fudbal nam niko neće gledati"

18.03.2021

12:07

0

Željko Petrović iz prve ruke, za 24sedam, pojašnjava kako dolazi do spajanja liga Belgije i Holandije, ali i daje rešenje za probleme u srpskom fudbalu

Kakvo upozorenje iz Holandije za Srbiju: "Ako se ne udružimo, fudbal nam niko neće gledati"
Copyright Profimedia

Ako se prostor bivše Jugoslavije ne ujedini kada spajanje belgijske i holandske lige napravi revolucionarne promene u evropskom fudbalu, doći će crni dani za najpopularniji sport na našem delu Balkana. Na ovaj način budućnost fudbala sagledava Željko Petrović, fudbalski stručnjak u Holandiji, aktuelni trener ekipe Viljema II iz Tilburga.

Petrović se u intervjuu za 24sedam osvrnuo i na status Crvene zvezde i Partizana, kakva nam je bila fudbalska prošlost i šta možemo očekivati u budućnosti i da li je baš dolazak Piksija na kormilo reprezentacije nagoveštaj boljih dana u srpskom fudbalu.

Šta će izazvati ujedinjenje belgijske i holandske lige?

– U svojoj osnovi ova ideja je došla da bi svima donela više para. Dakle, fudbal je tu sredstvo koje će pojačati rad marketinga i doneti novac da bi veliki postali još veći, a mali da ostanu zauvek mali i da jednog dana nestanu. Mislim da realizacija neće ići tako brzo, ali se Belgijanci i Holanđani dogovaraju, neke osnove postoje. Recimo, zna se već da će u toj budućoj ligi manji broj klubova na startu doći iz Belgije. Njima je više stalo do te lige, jer izlaze na veće tržište – priča Željko Petrović za 24sedam.

Dakle, vi biste u tom slučaju, kad bi se ona sada stvorila, bili trener drugoligaškog Viljema II?

– Tako nekako bi moglo da se dogodi, ako bi se samo gledala tabela. Međutim, ništa još nije definisano oko kriterijuma za ulazak u ligu. To je stvar budućih dogovora između dve lige.

Šta bi to ujedinjenje Belgije i Holandije moglo da donese prostoru bivše Jugoslavije?

Iz ove perspektive gledano, donelo bi samo probleme. Začaureni smo u mržnji jedni prema drugima, 30 godina ne možemo da krenemo napred i da shvatimo da imamo samo jedni druge. Kakvi su se zločini odigravali između zapadnjaka kroz vekove, pa su pronalazili načine da nastave zajedno dalje. Ako se mi ne dozovemo pameti, postaćemo nezanimljivi, fudbal nam neće napredovati i malo po malo doći ćemo do toga da nas niko više neće gledati. Onda će prvo klubovi početi da propadaju, pa za njima i reprezentacije. One su bile i ostale poslednja linija odbrane fudbala kod nas, jer kad su nam timovi ispadali u prvim kolima ostajala nam je reprezentacija da je gledamo i da se nečemu nadamo.

Šta je potrebno da bismo se i fudbalski spojili kad već to godinama postoji u drugim kolektivnim sportovima?

– Potrebno je da države stanu iza tog zajedničkog interesa. Oni da izađu i da za pet minuta eliminišu sve one koji bi stvarali probleme. To samo države mogu da odrade. Kad dođemo u situaciju da majka uzme za ruke svoju decu i odvede ih na utakmicu da bi se zajedno proveli, tada ćemo znati da smo uspeli.

Za koliko bi ujedinjena “ex-YU” liga dostigla kvalitet Belgije i Holandije?

– Pod uslovom da se krene u obnovu infrastrukture, da se radi na novim stadionima i boljim uslovima za treniranje, mi bismo ih brzo dostigli. U onim vremenima kad pare nisu bile najvažnije i kad se fudbal igrao za slavu, bili smo ravnopravni sa Zapadom. Ljudi, ja sam samo tu ligu igrao i samo nje se sećam. Još su mi u glavi slike onih kolona navijača koje su išle nedeljom ka stadionima. Gledali su ljudi pravi fudbal, da ne pričam o Partizanu, Zvezdi, Dinamu i Hajduku, da gledamo samo kako je bilo navijačima Rijeke, Budućnosti, Želje, Sarajeva, Slobode, Veleža… Koliko je tu velikih igrača stvoreno, koliko je tu sjajnih mečeva odigrano. Ali konkurencija nas je terala da napredujemo. Pogledaj šta smo danas dobili: Zvezda i Partizan ne mogu da izgube bod na 15 mečeva u seriji. Kome je to zanimljivo? Sećam se da sam kao dečak putovao svake nedelje da gledam Crvenu zvezdu u ligi i kako ide do finala u Kupu UEFA, pa kad stignem u Beograd pogledam tog dana sve utakmice koje se igraju na drugim stadionima. Tribine svuda pune. Igrao se fudbal, igrači nisu bili bogati kao danas, ali su bili gospoda. Navijači su ih poštovali i voleli. Nije bilo “paparaco lova” da ih snime dok sa gospođom šetaju Fifi po ulici, voleli ih zbog driblinga i golova.

Kakvi su izgledi Viljemu lI da sačuva status prvoligaša?

– Borimo se, videćemo šta će na kraju od svega da bude. Na sedam mečeva sa mnom osvojeno je deset bodova, a na prethodnih 19 uzeli smo 11 bodova. Ide nam serija važnih utakmica sa teškim protivnicima, ali borićemo se kao i naši protivnici, pa ćemo videti na kraju ko će biti uspešniji.

Sad ste sebe eliminisali da jednog dana postanete trener Partizana pošto ste išli na Zvezdine utakmice. Znate da je novi sportski direktor KK Partizan isto pričao da je gledao Džajića pa su mu to neki ubeležili kao veliki minus iz biografije?

– Čitao sam, naravno (smeh). Dolazi legenda u klub, a vadi se nešto što je rekao pre 20 godina kao da mu je to važnije od svih medalja u karijeri. Ne znam kad će se to desiti, ali znam da hoće sigurno – doći će dan kad se neće gledati da li si iz Zvezde ili Partizana. Veliki, najveći svih vremena Johan Krojf je kao legenda Ajaksa završio karijeru u Fejnordu, pa se kasnije vratio u Ajaks kao trener. Zašto bi se stvarao pakao od života Vladimiru Stojkoviću što je promenio klub i zašto neko ko je igrao u Zvezdi ne bi mogao da bude trener Partizana i obrnuto.

Šta je pozitivno u srpskom fudbalu?

– Ima dosta toga, a reč je o mladim fudbalerima koji su izuzetno talentovani. Pozitivno je i to što Crvena zvezda natera strah jednom velikom Milanu u 180 minuta igre. To je, ako ćemo pošteno, najpozitivnije i zaslužuje veliko poštovanje.

MN Press

Šta mislite o Piksijevom dolasku na mesto selektora?

Pred Piksijem je veliki posao i biće mu potrebno mnogo strpljenja da bi stvorio tim, igru i sistem oko ekipe, a uporedo s tim da vodi ekipu kroz kvalifikacije. Želim mu sreću, znam da mu neće biti lako. Nema veliki kvalitet u timu kao kad je on bio igrač reprezentacije, pa su mu tu Savo, Mijat i Dejo, ali ima Tadića, koji stvara magiju u Holandiji, i još nekoliko mladih fudbalera koji najavljuju velike karijere. Nadam se da će uticati da se stvari iz osnova menjaju u našem fudbalu, jer dovoljno mi je samo da pročitam intervju Luke Milivojevića, pa da se stresem od muke .

Pročitajte još

Na šta tačno mislite iz Milivojevićevog intervjua?

Mislim na to gde je došla struka i koliko se poštuje jedan trener koji je doveo reprezentaciju na Mundijal. Ako je neko gospodin u fudbalu, onda je to Slavoljub Muslin. Zar tako da se postupa sa čovekom od koga si samo dobro dobio? Sramota! Onda dođeš u Rusiju i neki kažu “nedostajalo nam je sreće, malo je falillo da prođemo”. Ma, neće da ti to “malo” da onaj od gore, jer gleda šta si uradio, kako si se poneo prema čoveku koji te je odveo na Svetsko prvenstvo.

Milivojević se oprostio od reprezentacije…

Ja to ne bih nikad uradio, čak i kad bih prestao aktivno da igram. Imao bih na umu to da bi mogli svi da se povrede i da je selektoru baš moja pomoć potrebna. Odmah bih primio poziv, ne sme da bude ljutnje kad je u pitanju reprezentacija. To bi bila i moja poruka za Aleksandra Kolarova – ne opraštaj se, nikako!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike