Ivan Ćurković o posledicama udruživanja Belgije i Holandije: UEFA neće dozvoliti bogatima Superligu

17.03.2021

14:15 >> 14:17

0

Bivši predsednik Partizana ne veruje da će se udruživanje dve zemlje iskoristiti na Balkanu za iste procese

Ivan Ćurković o posledicama udruživanja Belgije i Holandije: UEFA neće dozvoliti bogatima Superligu
Copyright MN Press

Dugogodišnji predsednik Partizana i član nekoliko komisija UEFA i FIFA Ivan Ćurković prati dešavanja oko udruživanja belgijskih i holandskih klubova u jednu zajedničku ligu, ali ne misli da će spajanje dva nacionalna takmičenja izazvati slične reakcije u drugim evropskim regionima, posebno u balkanskom.

– Poslednju reč će dati FIFA i UEFA, to je stvar u njihovoj direktnoj nadležnosti, a mi sad možemo samo da se bavimo pretpostavkama oko toga šta će to izazvati. Po meni, ne mnogo toga! Ono što je za UEFA najvažnije je da će timovi iz te lige igrati u Ligi šampiona, Ligi Evrope i novom takmičenju pod njenim okriljem, a sve ostalo mislim da u Nionu neće zaustavljati. Njima je najbitnije da se ne stvori jedna Super liga od najjačih evropskih klubova, jer to bi narušilo sistem kakav godinama poznajemo i veliku bi štetu napravilo nama iz malih fudbalskih zemalja – priča za 24sedam Ivan Ćurković.

Ako u Nionu zaista odluče da ćutke pređu preko ovog pokušaja iz Belgije i Holandije, Ćurković ne veruje da će njihovo spajanje ujediniti fudbalski prostor bivše Jugoslavije u jedno takmčenje:

– Ne, ne verujem da je u fudbalu moguće novo udruživanje. To nije problem drugim sportovima, košarkašima, rukometašima, vaterpolistima … Ali, fudbal je nemoguće zamisliti, jer to bi odmah krenule priče o navijačima, sukobima. Igra u takvoj atmosferi bi izgubila smisao već posle prvog kola.

Izvesna prestrojavanja će se dogoditi u bliskoj budućnosti, a male fudbalske nacije morale bi da imaju zajednički odgovor na sve promene ili da se same snalaze u novim okolnostima.

– Ono što će UEFA i FIFA morati da urade je da vode brigu o budućnosti fudbala u malim zemljama ukoliko se veliki udruže. Mislim da je ovaj prostor to zaslužio, ali i drugi delovi Evrope koji ne pripadaju bogatom Zapadu. Pa, pogledajte samo da je Partizan prvi klub u Evropi ispred Ajaksa po proizvodnji igrača koji igraju prve lige na kontinentu. Srbija je mislim četvrta zemlja na svetu po izvozu, a jedan dobar broj fudbalera igra za velike ervopske ekipe. Šta je to nego pokazatelj da nešto vredi i treba ga čuvati da ne propadne – zaključio je Ćurković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike