Puče "petarda"! Nemci deluju baš moćno, napunili mrežu Škota na otvaranju EP! (FOTO)

14.06.2024

22:54

0

Autor: D. N.

Već u 19. minutu bilo je 2:0 za domaćina koji je već na startu "postavio stvari na svoje mesto"

Puče "petarda"! Nemci deluju baš moćno, napunili mrežu Škota na otvaranju EP! (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Počelo je i Evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj i to utakmicom grupe A između domaćina i Škotske. U Minhenu je bilo 5:1, pa je tako tim selektora Julijana Nagelsmana samo potvrdio ulogu favorita. Ali i najavio da može da ide do samog kraja i trofeja.

Pobeda "Manšafta" je bila potpuno zaslužena po svemu viđenom na terenu, a sve je jasno kada se zna i da je jedini gol u mreži Manuela Nojera bio u stvari autogol Antonija Ridigera u drugom poluvremenu.

Strelci za Nemce su bili Florijan Virc u desetom, Džamal Musijala devet minuta kasnije, a u prvom minutu sudijske nadoknade bilo je i 3:1. Strelac sa bele tačke bio je Kai Haverc, a od tih trenutaka Škoti su ostali sa desetoricom pošto je Rajan Porteus dobio crveni karton zbog starta nad Ilkajom Gundoganom.

I do tada je bilo jasno da će Nemci da pobede, ali je to bio još jedan veliki udarac za tim Stiva Klarka koji je imao veliku podršku sa tribina. Ali je na terenu bila igra "mačke i miša".

U drugom poluvremenu u igru je ušao Niklas Filkrug, u 63. minutu. Samo pet minuta kasnije upisao se u strelce, da bi mu u 76. minutu bio poništen gol, zbog minimalnog ofsajda. Škoti su samo uspeli da ublaže bolan poraz u 87. minutu, kada je Ridiger glavom skrenuo loptu ka golu Nojera. Jednostavno nije mogao da reaguje, za oduševljenje na tribinama "Tartan armije".

Konačan rezultat na utakmici postavio je "rezervista" Emre Čan u 90+3. minutu.

I za kraj malo statistike, da se vidi odnos snaga na terenu. Posed lopte je bio 68 prema 32, a šutevi u okvir gola deset prema nula. U kornerima je bilo 5:0, a jedino u čemu su Škoti bilo znatno bolji su slobodni udarci. U tom segmentu je bilo 19 prema osam za tim sa Ostrva.

Druga utakmica grupe A između Švajcarske i Mađarske igra se sutra od 15 časova u Kelnu.

Blog uživo:

Drugo poluvreme

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits
 

90. minut+ 3 - GOL! Čan za 5:1. I sada je definitivno kraj.

87. minut - GOL! Tačnije autogol, za smanjenje na 4:1. Ridiger je savladao Nojera. Glavom je skrenuo loptu u mrežu. Neodbranjivo. Delirikui

86. minut - Sane vuče loptu, šutira sa 18 metara, ali prilično neprecizno. Ipak dobija aplauz od Nagelsmana.

82. minut - Šankland umesto Kristija.

80. minut - Čan umesto Krosa. Podsetimo, Čan je naknadno pozvan, pošto je Pavlović otpao sa spiska zbog zdravstvenih problema.

79. minut - Kros izvodi korner sa desne strane, lopta dolazi do Mitelštadta na suprotnoj strani. Snažno, ali preko gola.

77. minut - Opet Klark menja. Mekena umesto Tirnija.

76. minut - Ipak nije 5:0. Gol Filkruga nije priznat zbog ofsajda. Samo je kratko trajala radost Nemaca.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits
 

74. minut - Miler ulazi umesto Musijale. Iskustvo umesto mladosti, odnosno 34-godišnjak umesto 13 godina mlađeg saigrača.

68. minut - GOL! Za 4:0 strelac je Niklas Filkrug. Prelep gol, a asistencija se piše Gundoganu. Bomba napadača Borusije Dortmund i golman Gan nije mogao ništa. Lopta je završila u gornjem desnom uglu.

67. minut - Promene u Škotskoj. Gilmor i Meklin na terenu, izašli su Mekgregor i Mekgin.

65. minut - Novi korner za domaćina, koji i dalje napada i drži sve pod kontrolom. Mitelštadt "hvata" loptu na ivici kaznenog, snažno, ali preko prečke.

63. minut - Nove izmene kod Nemaca. Izlaze strelci. Filkrug i Sane umesto Haverca i Virca.

62. minut - Novi karton za Nemce. Ta pravi nepotreban faul i opomenut je.

Tanjug/AP
 

59. minut - Izbegli su Škoti da gube sa 4:0. Blokiran je pokušaj Gundogana sa nekoliko metara. Dobar potez nekog od defanzivaca Škota.

58. minut - Prva velika šansa u drugih 45 minuta. Virc dobija loptu sa leve strane, na suprotnu i sa nekoliko metara prebacuje gol Gana.

57. minut - Šutira Gros sa 18 metara, ali je izblokiran.

56. minut - Korner za Nemce.

Jedan podatak, Virc je najmlađi strelac u istoriji Nemačke na jednom kontinentalnom prvenstvu. Vezista prvaka Bajera, ima trenutno 21 godinu i 42 dana.

48. minut - Ralston pravi faul nad Vircom na sredini terena. Osujetio je kontru, ali i dobio žuti karton.

46. minut - Oba selektora su menjala u poluvremenu. Andrih koji ima žuti karton mesto ustupa mesto Grosu. Kod Škota, Henli umesto Adamsa.

Prvo poluvreme

Evo i malo statistike, da se vidi nadmoć ekipe selektora Julijana Nagelsmana. Posed lopte, 69 prema 31. Šutevi na gol - 6:0. Zanimljivo je da nije bilo kornera.

Igra se još tri minuta nadoknade.

45.minut +1 - GOL! Sada je 3:0! Kai Haverc je siguran sa bele tačke. Gan nije pogodio stranu.

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit
 

44. minut - Turpan ide da gleda snimak zbog starta Porteusa. I penal je za Nemce. Uz to i crveni za Porteusa. Dodatni udarac za već grogirani tim Stiva Klarka.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
 

42. minut - Odbranili su se nekako Škoti. Ipak sporan je start nad Gundoganom kome se ukazuje pomoć na nekoliko metara od gol linije Škota.

40. minut - Nemci i dalje sve drže u svojim rukama. Ostrvljani su u podređenom položaju, to se uostalom i očekivalo.

30. minut - Mektomini je oboren, žuti karton dobija Andrih.

26. minut - Ipak nema penala, iako je sufija Klermon Turpan prvo pokazao na belu tačku.

19. minut - GOL! 2:0 za domaćina!

Kakav početak "pancera"! Posle samo 19 minuta, videli smo i drugi gol. Ovaj je delo Džamala Musijale, koji je primio loptu u 16, a onda je zakucao pod prečku sa 12-13 metara. Loptu mu je dodao Haverc, a akciju je počeo Gundogan. Fantastično.

Tanjug/AP
 

10. minut - GOL! Nemci vode sa 1:0 - Strelac je Florijan Virc.

Evo prvog gola na Euru! Florijan Virc je krunisao potpunu inicijativu Nemaca. Jozua Kimih je sa desne strane poslao loptu na ivicu šesnaesterca, a Virc je iz prve šutnuo i uz pomoć stative je lopta ušla u gol. Možda je mogao golman bolje da reaguje, ali Nemci zasluženo vode.

Tanjug/AP
 

Počelo je!

Ovo su startne postave.

Nemačka: Nojer, Kimih, Ta, Ridiger, Mitelštet, Andrih, Kros, Musijala, Gundogan, Virc, Haverc

Škotska: Gan, Hendri, Porteus, Tirni, Ralston, Mektomini, Mekgregor, Robertson, Mekgin, Kristi, Adams

Kao što se dobro zna, 24 reprezentacije su podeljene u šest grupa, a plasman u nokaut fazu obezbediće po dve najbolje plasirane ekipe, kao i četiri najbolje trećeplasirane. Među tim selekcijama je i Srbija koja je u grupi sa Englezima, Dancima i Slovencima.

Šampionat "starog kontinenta" na kojem će Italijani pokušati da odbrane titulu počeće večeras i trajaće do 14. jula. Tada će biti odigrano finale u Berlinu, pa nas posle večerašnjeg meča čeka jop tačno 50 utakmica.

Možemo samo da kažemo, neka EURO počne i uživajte.

Pogledajte i nekoliko fotografija uoči premijerne utakmice.

Kao i sa samog otvaranja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike