Potresi u Dortmundu: Humels uspeo da otera trenera, a sada je on dobio šut kartu!

14.06.2024

16:21

0

Autor: P.K.

Odlazi sa Vestfalena posle punih 13 sezona!

Potresi u Dortmundu: Humels uspeo da otera trenera, a sada je on dobio šut kartu!
Mats Humels - Copyright Profimedia

Borusija Dortmund prolazi kroz turbulentan period, jer je samo dan nakon odlaska trenera Edina Terzića, klub potvrdio da legendarni centralni bek Mats Humels neće produžiti ugovor i da će napustiti klub kao slobodan igrač, posle 13 godina provedenih na Vestfalenu.

Humels je sa Dortmundom osvojio dve titule u Bundesligi, već je povezan sa mogućim prelaskom u Italiju ili Španiju.

Humels je sa Borusijom osvojio dve titule u Bundesligi i dva kupa, uz dva finala Lige šampiona.

Ovim je završena i drama koja se odvijala iza kulisa, odnosno žestoke svađe ovog 35-godišnjaka sa trenerom Edinom Terzićem, koga je čak i javno kritikovao u jednom intervjuu.

Samo jedan dan nakon što je klub potvrdio odlazak Terzića, potvrđeno je da Humels neće dobiti novi ugovor, uprkos njegovim dobrim partijama i tome što je bio verovatno ključni igrač na putu do finala Lige šampiona.

Humels je izjavio:

- Navijači Borusije Dortmund, moje vreme u crno-žutom dresu je došlo do kraja nakon ukupno 13 godina. Bila je velika čast i zadovoljstvo igrati za BVB toliko dugo i biti skoro stalno prisutan na putu od 13. mesta na tabeli u januaru 2008. do onoga što Borusija Dortmund danas predstavlja. Ovaj klub i njegovi navijači su posebni – i za mene su mnogo više od toga. Želim da se zahvalim svim zaposlenima u BVB-u, koji rade izvanredan posao za ovaj klub, kao i naravno bezbrojnim fantastičnim trenerima i saigračima s kojima sam radio i igrao. Nadam se da ću vas sve ponovo videti kako slavimo na Borzigplacu što pre. Do tada, navijaću za ovaj klub izdaleka – i nadam se često na stadionu. Nedostajaćete mi svi.

Sportski direktor Borusije Lars Riken dodao je:

- Mats je bio jedna od pokretačkih snaga Borusije Dortmund u poslednjih 15 godina. Osvojio je mnogo trofeja, a bez sumnje njegov lični krunski uspeh je osvajanje Svetskog prvenstva 2014. godine. Matsova igra kao centralnog beka je izvanredna, i čitave generacije igrača bi želele da imaju njegovu sposobnost da igra loptom spoljašnjim delom stopala. Odlučili smo da idemo različitim putem, i naravno, nije lako doneti ovakve odluke. Mats će zauvek biti deo istorije BVB-a. Imamo mnogo toga da mu zahvalimo, i on ima mnogo da zahvali ovom izvanrednom klubu. Želimo mu sve najbolje u budućnosti.

Humels nije potvrdio u koji klub će preći, ali je već povezan sa mogućim prelaskom u Italiju, gde se Milan i Roma pominju kao moguće destinacije. Njegov odlazak ostavlja Dortmund sa samo Nikom Šloterbekom i Niklasom Sileom kao štoperima, iako i Rami Bensebaini i kapiten Emre Džan mogu igrati na toj poziciji kada je potrebno.

Humels je prvi put došao u Dortmund iz Bajern Minhena 2007/08. kao pozajmljeni igrač, ali je impresionirao dovoljno da pređe trajno i postane ključni deo revolucionarnog "gegenpresing" sistema Jirgena Klopa, koji je doneo dve uzastopne titule u Bundesligi. Vratio se u Bajern 2016. godine gde je osvojio još tri titule u Bundesligi, pre nego što se ponovo pridružio Dortmundu 2019. godine.

Na međunarodnom nivou, Humels je bio deo nemačkog tima koji je osvojio Svetsko prvenstvo 2014. godine i ima 78 nastupa za svoju zemlju, ali ga je selektor Julilan Nagelsman izostavio iz tima za Evropsko prvenstvo 2024. godine, koje počinje u petak i igra se na domaćem terenu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike