Prva konferencija Srbije na Euru: Gudelj - Straha od Engleza nema, poštovanja ima

12.06.2024

14:13

0

Autor: P.K.

Orlove čeka najjači mogući protivnik na početku

Prva konferencija Srbije na Euru: Gudelj - Straha od Engleza nema, poštovanja ima
Nemanja Gudelj - Copyright Printscreen/TV Arena sport

Srbija je doputovala u Nemačku na svoj prvi Euro posle 24 godine. Nakon treninga, na red su došle medijske aktivnosti. 

Prvi je pred srpske i engleske medije izašao Nemanja Gudelj i izneo svoja očekivanja pred duel sa Albionom u nedelju.

Na konferenciji za novinare uoči Evropskog prvenstva, Nemanja Gudelj je istakao da srpski tim nema strah od predstojećeg meča protiv Engleske.

- Straha nema. Poštovanja ima, ali se ne plašimo nikoga, imamo zdravo poštovanje prema svima - rekao je Gudelj.

Njegova poruka bila je jasna - Srbija je spremna za izazove.

Govoreći o pripremama za utakmicu protiv Engleske, Gudelj je naglasio važnost fokusiranja na sopstvene kvalitete i taktičke zadatke.

- Pričamo naravno o njima, ali smo mnogo više fokusirani na sebe. Mi smo dobro svesni da pričaju i o nama, o svima koji su opasni iz našeg tima, ali znamo naš kvalitet i zato smo fokusirani na sebe.

Kada se poredi sadašnja situacija sa Mundijalom u Kataru, Gudelj je rekao da su sada svi mirniji.

- Moj osećaj u odnosu na Katar, nekako je da smo mirniji u duši i došli smo malo iskusniji i meni to daje samopouzdanja za bolji rezultat nego u Kataru.

Gudelj je potvrdio da će imati podršku cele porodice na prvenstvu, što mu mnogo znači. Takođe, izrazio je zahvalnost za podršku navijača, uključujući one koji dolaze iz Kanade i SAD.

- To nama zaista mnogo znači. Šta možemo da obećamo navijačima? Samo da ćemo ostaviti srce na terenu.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

 

Kada su u pitanju taktika i priprema i poraz Engleza od Islanda na generalnoj probi, Gudelj je istakao da su spremni za sve izazove.

- To samo pokazuje da Engleska nije tim koji ne može da se dobije. Svako ko je taktički disciplinovan, može da dobije bilo koga. Spremni smo za nedelju i treniramo dobro, taktički smo spremni i svaki dan imamo analize protivnika i verujte, mi smo spremni.

Gudelj je otvoreno pričao o svojoj preferiranoj poziciji na terenu.

- Ja se osećam uvek kao zadnji vezni, to mi je pozicija koja mi najviše odgovara sa mojim kvalitetima, ali u klubu recimo igram štopera, mogu da ispunim i tu poziciju dosta dobro.

Na pitanje o Aleksandru Mitroviću i potcenjivanju od strane engleskih medija, Gudelj je odgovorio da tim ne obraća mnogo pažnje na te stvari.

- Posvećenost golu. Toliko je fokusiran na to da bude uvek tu u šesnaestercu, da stremi ka golu i ume da ide i do 90 posto vremena da provede tu i da bude opasnost po gol. Mi imamo jako kvalitetne igrače u svim delovima terena i mogu da brinu o kome god žele, mi se fokusiramo samo na sebe, da se spremimo i budemo spremni za utakmicu u nedelju.

Gudelj je istakao optimizam:

- Nema straha, ne bojimo se nikoga, iako imaju sjajan mlad tim. Došli su ovde da pobede, nisu dugo ništa osvojili, tako da su došli ovde da pokažu kvalitet, ali opet kažem mi se ne bojimo nikoga. Idemo da pobedimo prvu utakmicu.

BLOG UŽIVO:

Da li pričate o Englezima?

- Pričamo naravno o njima, ali smo mnogo više fokusirani na sebe. Mi smo dobro svesni da pričaju i o nama, o svima koji su opasni iz našeg tima, ali znamo naš kvalitet i zato smo fokusirani na sebe.

Koliko se različito sada osećate u odnosu na Svetsko prvenstvo u Kataru?

- Moj osećaj u odnosu na Katar, nekako je da smo mirniji u duši i došli smo malo iskusniji i meni to daje samopouzdanja za bolji rezultat nego u Kataru.

Evo, baš si pomenuo oca, dolazi li on da te bodri? Ostatak porodice, supruga?

- Jeste, biće cela porodica da me bodri.

Pozicija?

Najviše igraš zadnjeg veznog, ali ti ni pozicija štopera nije strana. Gde bi najradije voleo da igraš?

- Ja se osećam uvek kao zadnji vezni, to mi je pozicija koja mi najviše odgovara sa mojim kvalitetima, ali u klubu recimo igram štopera, mogu da ispunim i tu poziciju dosta dobro. Otac me je učio mnogo taktički o mestu štopera jer sam igrao i u Bredi sa 18-19 godina. Ali, gde god da me vidi mister, ja sam spreman da odigram, makar to bilo na desnom, levom beku, pa i golmana ako treba.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

 

Znamo da bi voleo da pobediš sve tri utakmice u grupi, ali kada bi mogao da biraš, koju od ove tri selekcije bi najradije pobedio?

- Ha, ha, ha! Pa, kao što ste rekli, ja bih sve tri. Najradije možda prvu jer mi je ta najvažnija i najbitnija, a posle toga je najbitnija Slovenija, pa Danska, pa onda ona posle Danske.

Šta vama znači poraz Engleske protiv Islanda?

- On samo pokazuje da Engleska nije tim koji ne može da se dobije. Svako ko je taktički disciplinovan, može da dobije bilo koga. Spremni smo za nedelju i treniramo dobro, taktički smo spremni i svaki dan imamo analize protivnika i verujte, mi smo spremni.

Svi znaju koliko si važan u defanzivi, ali si i u Primeri davao važne golove i ne bežiš od njih. Možemo li sad očekivati neki pokušaj?

- Naravno, ako budem igrao i ako bude prostora za šut sa distance, ja sam uvek za, da probam... Lakše mi idu ti golovi sa distance. Mi smo spremni za sve, ako bude prilike za šut, neću razmišljati dvaput.

Engleska je prva utakmica na šampionatu, može li ona da odredi tok šampionata?

- Ne sećam se da sam rekao da će da odredi, bitna je utakmica, ali sve tri utakmice su bitne, možda i bitnije su druge dve. Spremni smo za sve, to što je prva je za sada najbitnije jer je sledeća.

Srbija će imati veliku podršku, najavljuje se dolazak i navijača iz Kanade i SAD. Šta možete njima da obećate?

- To nama zaista mnogo znači. Šta možemo da obećamo navijačima? Samo da ćemo ostaviti srce na terenu. Ovde smo zasluženi i sada da pokažem nešto "ekstra" državi i svima koji nas bodre.

Povreda?

Tvoja povreda je zabrinula sve, ali si se oporavio na vreme. Kako se sada osećaš?

- Osećam se super! Oporavio sam se brzo, imao sam odličan tim iza sebe, tu je bila reprezentacija, moj privatni tim i sada sam odlično. Fizički sam dobro, koleno je dobro, spreman sam. Što se tiče moje uloge, to zavisi od mistera, ako budem igrao, zavisi i gde ću da igram, to se menja. Znaćemo pred utakmicu.

Srbija je poslednji put na Evropskom prvenstvu igrala 2000. godine, kada je Gudelj bio dečak. Čega se sećaš od tada?

- Bio osam mnogo mali, ne sećam se baš dobro, znam da nismo odigrali baš nešto dobro. Hoćemo da pokažemo da imamo dobar tim, dobar stručni štab i da smo spremni za svaku utakmicu koja dolazi da pokažemo državi i svim ostalima da samo odigramo i pokažemo da hoćemo nešto.

Englezi nas potcenjuju

Engleski mediji su već upisali pobedu. Da li vas to potcenjivanje možda dodatno motiviše?

- Mi ne obraćamo mnogo pažnje na te stvari, fokusirani smo isključivo na sami sebe, naše zadatke. Probaćemo da iz toga izvučemo maksimum i da budemo spremni za svaku utakmicu na Evropskom prvenstvu.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Engleze je posebno zanimalo mišljenje o najopasnijim igračima Engleske u napadu - Kejnu i Belingemu.

- Oni su važni igrači reprezentacije Engleske, ali spremamo se za ceo tim, kako taktički, tako i fizički. Spremni da igramo protiv koga god.

Mitrović je najpoznatiji igrač trenutno u Engleskoj, novinari su pitali Gudelja šta ga čini posebnim.

- Posvećenost golu. Toliko je fokusiran na to da bude uvek tu u šesnaestercu, da stremi ka golu i ume da ide i do 90 posto vremena da provede tu i da bude opasnost po gol. Mi imamo jako kvalitetne igrače u svim delovima terena i mogu da brinu o kome god žele, mi se fokusiramo samo na sebe, da se spremimo i budemo spremni za utakmicu u nedelju.

Konferencija je počela pitanjima na engleskom jeziku. Da li je Engleska favorit protiv Srbije?

- Da, to je velika utakmica za nas. Svaka utakmica na Evropskom prvenstvu je velika, ali ova je prva. Mislim da su obe ekipe spremne. Najvažnija stvar je da smo došli ovde da pokažemo zašto smo ovde. Prva utakmica je sjajna prilika za sve nas da pokažemo šta možemo da uradimo.

Da li se plašite Engleske?

- Straha nema. Poštovanja ima, ali se ne plašimo nikoga, imamo zdravo poštovanje prema svima.

Može li Srbija da pobedi Englesku?

-  Nema straha, ne bojimo se nikoga, iako imaju sjajan mlad tim. Došli su ovde da pobede, nisu dugo ništa osvojili, tako da su došli ovde da pokažu kvalitet, ali opet kažem mi se ne bojimo nikoga. Idemo da pobedimo prvu utakmicu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike