Da li se Evropi može ponoviti Grčka? Ovo su reprezentacije koje se potajno nadaju visokom plasmanu u Nemačkoj!

13.06.2024

11:22

0

Autor: Emir Hamdan

Kao i na svakom turniru, neutralni navijači priželjkuju autsajdera na tronu

Da li se Evropi može ponoviti Grčka? Ovo su reprezentacije koje se potajno nadaju visokom plasmanu u Nemačkoj!
Fudbalska reprezentacija Grčke - Copyright Profimedia

Bliži se početak Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Fudbalska groznica zahvatila je Stari kontinent, navijači pristižu u Minhen, Lajpcig, Dortmund, Štutgart, Gelzenkirhen... Trofej brane Italijani, podmlađeni domaćini vrebaju svoju šansu iz prikrajka, dok su Francuska i Engleska najveći favoriti za osvajanje prestižnog takmičenja. Kao i uvek, velika očekivanja od nacionalnog sastava imamo i mi, doduše neopravdano, ali "loženje" se podrazumeva.

EURO zna da donese pregršt uzbuđenja i neočekivanih rezultata, setite se samo uspeha Grčke iz 2004. godine, otpisani "azuri" su slavili na "Vembliju" 2021. pred više od 75.000 Engleza. Ovog leta će takođe biti interesantno videti ko će režirati priču za istoriju, a ovo su neki od naših pikova.

Ukrajina 

Profimedia
 

Ukrajina se na EURO plasirala preko baraža Lige nacija. Istini za volju, teško je bilo očekivati da pored Engleske i Italije u kvalifikacionoj grupi "C" obezbede vizu za smotru najboljih. U Nemačkoj će plavo-žuti igrati sa Belgijom, Rumunijom i Slovačkom - bolje od ovoga jednostavno nije moglo. Izuzev utakmice protiv "crvenih đavola", puleni Sergeja Rebrova biće blagi favoriti u preostalim duelima. Prolazak u nokaut fazu ne bi trebalo da predstavlja problem.

Nacija svoje nade polaže u u Đironin udarni tandem Artjom Dovbik - Viktor Cigankov, a bitnu ulogu, kao i uvek u državnom timu, imaće Mihailo Mudrik. Isto važi i za Oleksandra Zinčenka. Realovom golmanu Andriju Lunjinu konkurencija će biti Anatolij Trubin iz Benfike.

Kompletan spisak reprezentacije Ukrajine:

Golmani: Andrij Lunjin (Real Madrid), Anatolij Trubin (Benfika), Georgij Buščan (Dinamo Kijev).

Defanzivci: Mikola Matvijenko (Šahtjor Donjeck), Jukim Konoplja (Šahtjor Donjeck), Valerij Bondar (Šahtjor Donjeck), Oleksandr Timčik (Dinamo Kijev), Vitalij Mikolenko (Everton), Ilja Zabarnji (Bornmut), Oleksandr Svjatok (Dnjipro-1), Maksim Talovjerov (LASK), Bogdan Mihajličenko (Žitomir).

Vezisti: Andrij Jarmolenko (Dinamo Kijev), Mikola Šaparenko (Dinamo Kijev), Volodimir Bražko (Dinamo Kijev), Taras Stepanenko (Šahtjor Donjeck), Oleksandr Zubkov (Šahtjor Donjeck), Georgij Sudakov (Šahtjor Donjeck), Oleksandr Zinčenko (Arsenal), Viktor Cigankov (Đirona), Mihailo Mudrik (Čelsi), Ruslan Malinovski (Đenova), Sergij Sidorčuk (Vesterlo).

Napadači: Artjom Dovbik (Đirona), Roman Jaremčuk (Valensija), Vladislav Vanat (Dinamo Kijev).

Mađarska

MN Press
 

Da su Mađari iskusni i uigrani, osetili smo na svojoj koži. Popularna "laka konjica" se prošetala našom grupom. Bez poraza su se plasirali na prvenstvo uz pet pobeda i tri remija. Ova reprezentacija je godinama bez velikih promena. Selektor Marko Rosi se oslanja na proverene snage, a udarna igla ekipe je vedeta Liverpula Dominik Soboslaj. Izuzev pomenutog veziste, opasnost vreba i od Barnabaš Varga, Loika Negoa i Miloša Kerkeza, momka rođenog u Vrbasu.

Mađarska će igrati u grupi "A" sa Nemačkom, Škotskom i Švajcarskom, a sam pogled na imena ekipa i njihovih sastava garantuje uzbuđenja do poslednjeg kola. Međutim, naše severne komšije su u poslednjih nekoliko godina znale da pobeđuju elitne selekcije. U Ligi nacija su padali pomenuti Nemci i Englezi (dva puta).

Kompletan spisak reprezentacije Ukrajine:

Golmani: Denes Dibuš (Ferencvaroš), Peter Gulači (Lajpcig), Peter Šapanos (Pakši);

Defanzivci: Balog Botond (Parma), Endre Botka (Ferencvaroš), Marton Dardai (Herta), Atila Fiola (Videoton), Adam Lang (Omonija Nikozija), Vili Orban (Lajpcig), Atila Salaj (Frajburg);

Vezisti: Bola Bendegus (Servet), Mihali Kata (MTK), Miloš Kerkez (Bornmut), Lasla Klajnhesler (Hajduk Split), Adam Nađ (Specija), Žolt Nađ (Puškaš akademija), Loik Nego (Avr), Andras Šefer (Union Berlin), Kalum Stajls (Sanderlend);

Napadači: Adam Martin (Ulsan), Kevin Šobot (Ujpešt), Danijel Gazdag (Filadelfija), Kristofer Horvat (Kečkemet), Roland Šalaj (Frajburg), Dominik Soboslaj (Liverpul) i Barnabaš Varga (Ferencvaroš).

 

Turska

Profimedia
 

Očajni rezultati u prijateljskim utakmicama ne daju za pravo nacionalnom timu sa Bosfora da sanja velike snove. Izabaranici Vinčenca Montela su na prethodna četiri meča upisali tri poraza i jedan remi, a posebno boli nesupeh u meču protiv Austrije - u Beču je bilo čak 6:1 za "jodlere". 

U velikom stilu je, preko Hrvatske, Turska izborila plasman na EURO, ali će u Nemačkoj biti hendikepirana. Taman što je nekako podnela izostanke napadača Enesa Unala i defanzivca Čalgara Sojundžua, zadesio ju je novi peh. Iz stroja je ispao i Ozan Kabak, projektovan da baš sa Sojundžuom formira štoperski tandem. Moraće nekadašnji napadač Rome da pronađe idealan recept pred početak turnira, a ako to uspe, sve je moguće.

Naime, Turci će u Nemačkoj imati ogromnu podršku sa tribina. Fanatična i brojna dijaspora će ispuniti stadione u Dortmundu i Hamburgu do poslednjeg mesta. Uz pesmu i osećaj kao da se igra u Istanbulu daleko može da se dogura. Uostalom, pogledajte kako to izgleda kada Fenerbahče i Galatasaraj gostuju minhenskom Bajernu i ostalim gigantima iz Bundeslige.

U igri Turaka sve se vrti oko Hakana Čalhanoglua. Kreativac Intera ujedno je i kapiten, te su sve oči uprte u njega, ali i u Realovog Ardu Gulera. Talentovani vezista je propustio veći deo sezone zbog povrede. Sada je spreman i željan fudbala. Odbranom će u odsustvu Sojundžua komandovati Merih Demiral iz saudijskog Al Ahlija, dok će za golove biti zadužen iskusni Čenk Tosun. Svoju šansu sa klupe vreba i mladi napadač Juventusa Kenan Jildiz.

Ukoliko se kockice slože, rivali u grupi "F", izuzev Portugalije, a to su Češka i Gruzija, nisu nepremostive prepreke ka putu u nokaut fazu. A nakon toga ni završnica Evropskog prvenstva nije nemoguća.

Kompletan spisak reprezentacije Turske:

Golmani: Altaj Bajindir (Mančester junajted), Mert Gunok (Bešiktaš), Ugurčan Čakir (Trabzon).

Defanzivci: Abdulkerim Bardakči (Galatasaraj), Ahmetčan Kaplan (Ajaks), Ferdi Kadioglu (Fenerbahče), Merih Demiral (Al Ahli), Mert Muldur (Fenerbahče), Samet Akajdin (Panatinaikos)
Zeki Čelik (Roma).

Vezisti: Hakan Čalhanoglu (Inter), Ismail Jukšek (Fenerbahče), Kan Ajhan (Galatasaraj), Okaj Jokušlu (VBA), Orkun Kokču (Benfika), Salih Ozčan (Borusija Dortmund), Arda Guler (Real Madrid).

Napadači: Baris Alper Jilmaz (Galatasaraj), Bertug Jildirim (Ren), Čenk Tosun (Bešiktaš)
Irfan Čan Kahveči (Fenerbahče), Kenan Jildiz (Juventus), Kerem Akturkoglu (Galatasaraj)
Semih Kilidžoj (Bešiktaš), Junes Akgun (Lester), Jusuf Jazidži (Lil).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike