Englezi ne umeju da igraju prve utakmice na Evropskim prvenstvima! Tu je velika šansa Srbije!

13.06.2024

09:59

0

Autor: G. F.

Samo jednom u istoriji Gordi Albion uspeo da slavi na startu šampionata Evrope

Englezi ne umeju da igraju prve utakmice na Evropskim prvenstvima! Tu je velika šansa Srbije!
Copyright MN Press

Još malo, još samo malo i eto nam prve utakmice Srbije na nekom prvenstvu Evrope.

Prvi rival skoro da ne može da bude jači i nezgodniji. Piksijevi Orlovi će u nedelju (21.00) na megdan aktuelnom vicešampionu Evrope, moćnoj Engleskoj.

Nije neka mudrost reći da je Gordi Albion veliki favorit u ovom susretu, ali to će morati da pokažu i na terenu. A tu bi stvari mogle da budu drugačije od očekivanog.

Zavirili smo malo u istoriju evropskih prvenstava i pronašli podatak koji može mnogo da kaže o protivniku Srbije.

Reč je o tome da su fudbaleri Engleske poznati kao najbolji mogući protivnik na startu Evropskog prvenstva! Razlog je jednostavan, samo jednom u istoriji uspeli su da zabeleže pobedu u takvim utakmicama.

Nije dobra stvar što je o uradila baš ova generacija na prethodnom EP kada je golom Rahima Sterlinga savladala Hrvatsku sa 1:0.

Ipak, sve ono pre toga, daje nadu našim fudbalerima da mogu bar do boda na startu šampionata u Nemačkoj. A zašto ne i do trijumfa baš kao 1968. godine kada je Jugoslavija slavila sa 1:0 u prvom duelu sa Englezima. Strelac je bio Dragan Džajić u 86. minutu susreta.

 

 

Nakon što su propustili dva prvenstva Evrope, Englezi su se na veliku scenu vratili 1980. godine i na startu remizirali sa Belgijom (1:1), da bi osam godina kasnije (1984. nisu učestvovali) izgubili od Republike Irske sa 1:0.

Na EP 1992, onom čuvenom sa kog je naša reprezentacija izbačena zbog rata na prostorima bivše države, Engleska je u prvom meču odigrala 0:0 sa budućim šampionom Danskom. Usleido je remi sa Švajcarskom na otvaranju Eura 1996, a onda i poraz od Portugala (2:3) na poslednjem prvenstvu Evrope na kom smo navijali za naše fudbalere.

U olimpijskoj 2004. godini Engleska je u prvom kolu EP poražena od Francuske sa 2:1, a posle propuštene 2012, videli smo i remi sa Rusijom 2016. godine u prvom susretu na Evropskom prvenstvu, i na kraju već pomenutu pobedu nad Hrvatskom na prethodnom EP.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike