Stojković: Potpisao bih da uđemo među 8 na EURO u Nemačkoj, bićemo najbolji kad bude najpotrebnije! (FOTO)

31.05.2024

11:59

0

Autor: D. N.

Selektor je pričao o brojnim temama, izostancima, formi, planovima

Stojković: Potpisao bih da uđemo među 8 na EURO u Nemačkoj, bićemo najbolji kad bude najpotrebnije! (FOTO)
Copyright MN Press

Fudbalsku reprezentaciju Srbije 16. juna očekuje prva utakmica na Evropskom prvenstvu koje će formalno početi dva dana ranije. Selektor Dragan Stojković Piksi već je objavio spisak, a danas je u Staroj Pazovi održao konferenciju za medije.

Za početak je objasnio kakav je plan, kada će se koji reprezentativac priključiti, pošto su neki već došli. Poslednji će stići u ponedeljak, zbog obaveza u klubovima. Objasnio je zašto je na spisku Veljko Birmančević, a zašto nema Nemanje Radonjića i Strahinje Erakovića.

- Niko nije tu zbog lepe frizure ili tako nešto, ali mialim da je spisak opravdan. Ne volim da pričam o igračima koji nisu tu, ali što se tiče Radonjića i njegovog "navodnog stava da neće igrati dok sam ja selektor" uveren sam da bi se odazvao ukoliko mu ponovo pošaljem poziv. Što se tiče Erakovića pred njim je budućnost i očekujem ga brzo nazad - bio je Piksikjev komentar.

Bilo je priče i o sistemu igre, protivnicima, pre svega Englezima, kao i o tome što je pre nekoliko dana produžio ugovor sa FSS. Spominjao je i golmana Partizana Aleksandra Jovanovića (otpao sa spiska), Srđana Mijailovića i Uroša Spajića.

Takođe je dodao da je odgovornost samo na njemu i da samo on odlučuje.

- Sve odluke koje donesem biće moje i u funkciji tima. I bez obzira na formaciju, svi će morati da daju maksimum, pogotovo na fizičkom planu. U tom delu nije bilo dobro u Kataru. Siguran sam da Srbija svakome može da napravi problem, hoćemo da odigramo najbolji fudbal koji možemo. Ako je neko bolji od nas, pružićemo ruku - kazao je između ostalog Stojković.

Za kraj je rekao da bi bio zadovoljan plasmanom među osam najboljih.

Tokom konferencije koja trajala skoro sat vremena, pričao je o brojnim temama, a sve ste mogli pratite u direktnom tekstualnom prenosu.

Blog uživo:

Kraj konferencije!

11.55 - Za kraj je najavio da će nkoliko igrača otići na svadbu Andrije Živkovića u Niš.

- Danas je 31. maj, važan dan za Živkovića jer ulazi u bračne vode, ženi se momak, šta da radimo. Moramo da ih uozbiljimo, moraju više odgovornosti da imaju, danas je svaba u Nišu i jedan deo igrača će organizovano otići na svadbu. Ne kako hoće i kako misli, mi organizujemo.

MN Press
 

Čestitam im, danas je slobodan dan za njih. Nemojte da mislite da će biti nekih nepredviđenih stvari, da piju... Idu da čestitaju svom prijatelju, ja ne mogu da idem jer sam zauzet. Oženio se i Gudelj, pa će Spajić, biće ozbiljniji...

Da budemo barem među osam...

11.52 - Koji krajnji plasman bi u ovom trenutku potpisao?

- Da uđemo među osam. Ne bih ništa da potpisujem, znam da se to govori žargonski kao kada smo razbili Bugare u Leskovcu 2:2, pa ja vas pitam da li biste potpisali taj rezultat samo da idemo na EURO.

Svaka dobra partija, požrtvovanje, šta te krasi i rezultat, sve je to u plusu za srpski fudbal. Onda ćeš kroz te rezultate i požrtvovanje na terenu dođi do negde. Setite se kako su se smejali Grcima 2004. godine.

11.47 - Da može da povede jednog "džokera" u Nemačku, ko bi to bio iz njegove generacije tokom reprezentativnih igračkih dana, tačnije sa EP iz 2000. godine?

- Sebe naravno, da skratimo odmah. Bila je to odlična generacija, ali vraćati to pre 25 godina. Sve u svoje vreme. Ova generacija ima šansu da fudbalsku Srbiju učini srećnom. Tu šansu treba da iskoriste - kazao je Stojković, a onda je nastavljen razgovor, pošto je neko od novinara spomenuo Vladimira Jugovića.

- Jugović? Gde mene da staviš na klupu?. Nije šta ja želim, nego šta moram. Svi očekuju, ja očekujem, daćemo sve od sebe da odigramo najbolje što možemo. Mi ćemo da se borimo za našu Srbiju i naš dres da damo maksimum. U tom smislu nagrada dolazi kroz rezultat. Niko ne treba ništa da nam poklanja, nego da dođemo do uspeha.

11.46 - O Veljku Birmančeviću, na kojem mestu ga vidi?

Profimedia
 

- Ako neko misli da nije trebalo da bude na spisku, to je njegov problem. Može na mnogo pozicija da igra. Znate ga, pratili ste šta sam i ja, videli ste brojke koje je postigao, učinak koji je imao, forma. To je ono što me je nateralo da ga stavim među 26 igrača. I to je jedan pošten odnos, svi igrači imaju mogućnost da me ubede i uradio je to na jedan perfektan način. Bilo bi nefer da nije ovde. Moj posao je da pratim, da cenim, da zapisujem, a na kraju sam ja taj koji donosi odluke. Ako neko drugačije misli, to je njegov problem.

Na kojoj poziciji ga vidim? Brz je, ima brzinske karakteristike i sve što je u napadu, može da odigra. I levo i desno, iza napadača. To vidimo i na treninzima. Svi podaci govore da sam uradio dobru stvar i stavio ga na spisak

11.43 - Srbija je posle mnogo vremena vezala dva velika takmičenja, da li se i dalje priča o Mundijalu u Kataru?

- Niko više ne priča o tome, sigurno mi je žao jer znamo da smo mogli daleko više. Euforija je bila nenormalna... To su bila stratosferska očekivanja.

Da li je moguće da se još priča o ugovoru?

11.41 - Pričalo se i o ugovoru. Da li je zadovoljan produženjem saradnje do 2026. godine?

- Da li je moguće da se još priča o tom ugovoru... Da nisam zadovoljan, ne bih potpisao. Niko ovde nije na silu, da mi drže pištolj na čelu da se mora nešto. To je dogovor dveju strana, ja ne mogu da potpišem sam sa sobom. U svakom slučaju mi daje jednu ekstra motivaciju da nastavim da radim, daje mi kontinuitet da mogu da radim.

I za igrače znači jer znaju da će imati selektora neko vreme. Odbio sam ponude u martu zbog Saveza, zbog činjenice da mi nastavimo saradnju. Mogao sam da zaradim puno više para, ali to nije bio moj motiv,

To što se ranije dogovorilo, egzekucija je bila na kraju jer sam tražio da se sve sačeka do kraja prvenstva Srbije. Nije moj stil rada da potpisujem tajno u nekim kancelarijama. Da li je neko srećan ili nije, ne ulazim u to. Biće onih koji nisu baš srećni što me vide ovde, neki bi da mi vide leđa, iz nekog razloga, ali dobro... Neki su srećni.

11.39 - Da li će igrati sa jednim ili dva klasična napadača, pošto su Mitrović i Vlahović imali odlične sezone?

- Nikad nisam imao neku vrstu dileme, kakvu god odluku budem doneo, to će biti potkrepljeno mojim rešenjima. Sad pričamo da li dva napadača ili jedan, a pre je bilo koliko odbrambenih igrača. Svaki igrač mora da zna svoju funkciju. Jedan ili dva napred, njihove uloge se ne menjaju.

MN Press
 

Ako neko misli da će igrati tek tak, to neće moći. Moraćemo da delujemo kao celina. Jedino je to ključ uspeha koji svi očekujemo. Ako gledate kako je Borusija Dormtund prošla, Real Madrid, Siti. Siti je najbolja ekipa u Evropi, a ispali su u četvrtfinalu, ne ni u polufinalu. Nebitno. Najbolja su ekipa. To znači da defanzivni blok i angažovanost svih igrača je dovela do toga.

11.36 - Da li je dodtana motivacija što ga je jedan portal iz inostranstva proglasio za najgore rangiranog selektora?

- Nemam komentar na to - kazao je uz osmeh Stojković.

- Ja se trudim da dam maksimum i posao koji radim savesno radim na pošten način i da svoje ideje prenosim igračima. Da učinim sve što je u mojoj moći. Da su rekli da sam najbolji trener na svetu, ne bih se promenio, tako da super... Svako ima pravo na svoje mišljenje.

11.33 - O dve pijateljske utakmice, u Austriji i Švedskoj, a onda i mečevima u Nemačkoj.

- Ove dve utakmice koje dolaze, prvo Austrija i Švedska su vrlo specifične jer dolaze pred veliko takmičenje. Ono kako smo bili kilavi u kvalifikacijama, sada moramo da popravimo utisak i budemo mnogo bolji. Samopouzdanje koje smo imali, da povratimo. To možemo čvrstim verovanjem da je to moguće da se igra na visokom nivou. Iz tog razloga specifična utakmica jer dolazi pred veliko takmičenje.

Ko nosi dres Srbije nosi veliku odgovornost, kao što ja nosim kao selektor. To je moja odgovornost i prema navijačima koji dolaze na utakmice. Imamo veliku dijasporu i dolaze da nas podrže. Suštinski je važno da osetimo podršku, ali i da mi njima damo osmeh. Odgovornost je velika i verujem da možemo da se izborimo sa njom kako i želimo.

O Englezima ne razmišlja...

11.30 - Poslednji put smo sa Englezima igrali 1986. godine. Koliko to može da predstavlja problem?

- Znate li da ja ne razmišljam uopšte o Engleskoj? Naravno da imamo sve podatke, pratimo, gledamo... - kazao je Stojković koji je prrekinuo pitanje novinara, ali je ubrzo ipak kompletirao odgovor.

- Znate kako, Englezi kao Englezi, moraju da budu među dve-tri ekipe koje mogu da osvoje turnir. Mogu da se nađu u završnici. E sad, i ove druge ekipe su dobre i kvalitetne, možda ne na tom nivou po imenima, ali svaka utakmica će biti drugačija.

11.27 - Da li je zadovoljan fizičkom spremom fudbalera pošto dolaze posle napornih sezona?

- Nije bitno koliko sam zadovoljan. Završili su sezone, imali su i malu pauzu, a sad svi moraju da dođu do istog nivoa. I vrlo ozbiljno shvatamo predstojeće takmičenje. Hoćemo da odigramo najbolji fudbal koji možemo. Ako je neko bolji od nas, pružićemo ruku. Ali, mislim da svima možemo da napravimo problem.

I pre dve godine smo imali teškog protivnika, iako smo bili u egalu, problem je bio što u napadačkom smislu nismo bili na nivou zbog problema koje smo imali. Tamo gde smo bili najjači, nismo mogli da odgovorimo na taj izazov. Imamo sad Engleze koji su jaka ekipa, poštujemo ih, ali verujemo da možemo sa njima.

Nisu vanzemaljci, fudbal je igra deset na deset, pa ćemo da vidimo u kakvom smo stanju. Samo da nemamo problema kao pre dve godine (u Kataru prim. aut).

11.25 - Ko će biti prvi golman?

- Da li sam odlučio za prvog golmana? Jesam, ali nije u redu da to kažem sada. Ima vremena, imamo trojicu sjajnih golmana koji su izuzetno kvalitetni i posvećeni svom timu. Srbiji može samo da imponuje to... Pohvalio sam i golmana Partizana Jovanovića koji je imao odličnu sezonu i bio je najbolji igrač svog kluba, ali jednostavno možemo da imamo samo trojicu golmana.

MN Press
 

Pitanje je na kojem mestu bi bio Partizan da nije bilo njega. Malo se šalim, ali imamo izuzetno dobre golmane.

11.21 - Kako je zadovoljan stanjem Gudelja koji je imao velikih problema sa povredama?

- Odlično deluje, već treći dan radimo, ovo što smo zamislili sprovodimo u delo, što se tiče njegove povrede, kao da je nije ni bilo. Sve napore izdržava, razgovaram sa njim svaki dan.

Gde vidi Srđana Mijailovića?

- Zasluženo su sa nama, cenim njihove kvalitete, pratio sam i njihove igre u Ligi šampiona (pričao i o Spajiću iz Crvene zvezde).

MN Press
 

Bez obzira na ime protivnika, uvek je maksimalno posvećen igri i profesionalac. U pitanju je igrač koji je univerzalan i može da pokrije više pozicija. Moguće da ga više vidim na bekovskoj poziciji.

11.18 - Koliko su važne prijateljske utakmice sa Austrijom (4. jun) i Švedskom (8. jun)?

- Ozbiljno gledamo na te utakmice. Kvalitetne ekipe, situacija nije ista kao u martu, tada je bilo mnogo drugačije, uz ceo ambijent. Nešto što smo želeli i tražili. Ozbiljno shvatamo predstojeće utakmice, nadam se da će sve biti okej i ne treba da pravimo gluposti po pitanju sastava tima kao što vidite i Mitrović i Sergej dolaze tek 2. juna, pa onda Jović i Milenković. Ako neko misli da odmah treba da igraju...

Jović stiže iz Australije, Milenković ima utakmicu dan ranije

11.16 - Spomenuo je Stojković i uspeh kadeta na EP na Kipru koji su stigli do polufinala.

- Čestitam našim igračima do 17 godina. Čestitam i selektoru Damjanoviću. Mnogi igrači su pokazali da su budućnost srpskog fudbala. Ne treba da brinemo... Mislim, treba, ali za par godina će biti na nivou da bismo bili u vrhu.

O slučaju Radonjić...

11.12 - Dodatno da objasni status Radonjića koji je rekao da neće igrati dok je Stojković selektor?

- Ne znam. Rekao sam da neću pričati o tome. Mislim da nije korektno. Ja sam neko ko je otvoren i nemam razlog da krijem i pravim teorije zavere. Imam odličan odnos sa igračima. Kako je rekao, da li je rekao, u to ne ulazim. Kada bi stigao poziv, on bi se odazvao. To je moje mišljenje. Cenim ga puno, mislim da je odličan fudbaler. ali, neke stvari su nedovoljne da biste bili ovde. Vi to dobro znate, dobri ste statističari i vodite računa o tome. On to mora da pokaže o dpokaže io želim mu brz povratak u reprezentaciju.

Zašto nema Strahinje Erakovića?

- Da bi neko došao, onda neko mora da ode. Moje razmišljanje je da na spiskju bude šest centralnih bekova. Ne sedam, ne osam, ne devet. Moja odluka je takva kakva je. Erakovića cenim, on je budućnost fudbala i očekujem da se vrlo brzo vrati u reprezentaciju. To je to: Spajić i Stojić su na spisku. Ići sa osam ili devet štopera je iluztorno, to je apsurd i to mi ne treba, ni meni ni ekipi. samo iz tog razloga.

I vi recite ko treba da igra...

MN Press
 

11.09 - Zašto nema Radonjića?

- Ne pratim ambijente, tuža razmišljanja. Svako može da želi kako hoće. Slična je situacija, nema polenike, da ste na mom mestu isti posao biste uradili. Da biste ga uradili ne smete da gledate , morate da gledate sa etikom. Nema euforije, to znači da smo bili u pravu.

Nemam nameru da pričam o igračima koji nisu na spisku. To su sve divni momci, nisu zatvorena vrata nikome iz reprezentacije. Odluka je takva kakva je, na osnovu statistika i svega što sam pratio i gledao. Nema nikakvih ličnih problema. I nije samo on, tu su još neki na koji ste navikli. Iz potpuno opravdanih razloga.

11.07 - Sada ima više igrača iz Superlige nego ranije. Da li je sada kvalitet naše lige veći ili je manji izbor kvalitetnih igrača iz inostranstva?

- To su stariji igrači za dve godine, igrači koji su odigrali i evropska takmičenja, tako da je to ne nagrada, nego moja odluka da ono što sam gledao i doneo odluku. Niko ovde nije na spisku zato što ima lepu firizuru ili jer mi je brat od tetke negpo jer je pokazao kvalitet. Zato je opravdana odluka da bude na spisku. Bar zbog mog ubeđenja. Meni je drago što su igrači iz Superlige tu.

Oni su dočekali šansu s pravom. Oni koji nisu, to je pokazatelj da verujemo u njih i da će i oni u dogledno vreme biti deo A tima. To zavisi od njihe forme, ponašanja i tako dalje...

Nikom od igrača nisam vrata nisu zatvorena. Niti ću. I onih koji nisu tu, nisu otpisani, nego ćemo i te kako voditi pažnju oko njihove forme i igara. Kristalno je jasno da ovu vrstu odluka donosim samostalno i savesno.

11.03 - Koji su ciljevi našeg tima?

- Sve ekipe koje su se kvalifikovale, a znamo da smo se mi kvalifikovali posle više od dve decenije, startuju od nule. Svi imaju iste šanse. Idemo korak po korak. Učinićemo sve da taj prvi korak napravimo uspešno, a to je da se kvalifikujemo za drugi krug. Kasnije, naravno, fokus i razmišljanje ide u pravcu ko vam je sledeći protivnik. tražiću od igrača maksimalan fokus i koncentraciju. Radićemo u ovom periodu dosta defanzivnih taktičkih stvari, a obratićemo pažnju i na fizičku spremnost.

Moraćemo i na fizičkom planu da odgovorimo na sve izazove. Uradićemo sve da ekipa bude spremna. Ono što me posebno raduje je da ambulanta koju sam pre dve godine imao, sada nemam. Nema povreda i to je jedan vrlo bitan segment za mene kao trenera.

MN Press
 

11.01 - Kada očekujete da će ekipa da se kompletira?

- Raduje me što smo ranije krenuli. Svi koji su mogli (njih 16) ranije dođu došli su. Ostali će dolaziti 1, 2. i 3. juna postepeno. Već 1. juna će stići Vlahović, Kostić, Ilić i Samardžić, pa Mitrović, Milinković-Savić i Živković, pa na kraju Jović i Milenković. Jović je sa ekipom Milana u Australiji, pa se vraća 3. juna. Videćemo da li će doći direktno u Beč ili prvo u Beograd

Da li je bilo dilema prilikom sastavljanja spiska?

- Ovo je najbolje što Srbija u ovom trenutku ima. Ja sam tu da donosim odluke, i nikome nisam činio usluge. Dobro sam razmislio i sa ovom grupom od 26 igrača sam potpuno zadovoljan.

11.00 - Počinje!

10.55 - Konferencija poćinje u 11 časova.

10.46 - Ovako izgledaju spiskovi naših rivala u grupi.

10.36 - Podsetite se još jednom spiska na kojem su 26 fudbalera.

10.20 - Podsetimo, u grupi smo sa Englezima, Dancima i Slovencima. Orlovi prvi meč igraju protiv Engleske, 16. juna u Gelzenkirhenu. Sledi duel sa Slovenijom, 20. juna u Minhenu, a grupnu fazu zatvaramo 25. juna kada je na programu duel sa Danskom, takođe u Minhenu.

Pre toga biće odigrane dve test utakmice, u Beču (4. juna) protiv Austrije i četiri dana kasnije protiv Švedske u Stokholmu.

Odmah posle utakmice predviđen je povratak u Beograd. Odlazak u Augzbug je 11. juna u 17 časova iz Beograda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike