Zvezdi nije rođendan, ali kao da jeste: Na današnji dan postala je prvak Evrope (FOTO/VIDEO)

29.05.2024

06:51

0

Autor: D. N.

Ako pitate navijače crveno-belih, ta 1991. godina bila je nešto posebno

Zvezdi nije rođendan, ali kao da jeste: Na današnji dan postala je prvak Evrope (FOTO/VIDEO)
Copyright MN Press

Crvena zvezda je "rođena" 4. marta 1945. godine, ali datum koji navijači crveno-belih nikako ne zaboravljaju je i ovaj današnji. Pre tačno 33 godine na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju osvojena je titula prvaka Evrope, u tadašnjem Kupu evropskih šampiona. Posle 120 minuta okršaja sa Olimpikom iz Marselja golova nije bilo, a odlučujući gol u penal seriji dao je Darko Pančev.

Veliki uspeh, do tada najveći u našem fudbalu, imao je uvertiru u vidu "trnovite" sezone, a finalu u italijanskoj luci prethodio je dvomeč sa Bajernom.

U finalu, crveno-beli su se opredelili za defanzivu.

- Dumao sam, dumao i izabrao varijantu u kojoj zatvaramo prilaze svom golu i igramo dekadentno u bloku, na rezultat. Pre nego što sam to odlučio, pitao sam igrače u bazi: "Hoćete li da igramo lepo ili da podignete pehar?" Sa svih strana je odjekivalo: "Da budemo prvaci Evrope!" E kad je tako, onda me sad poslušajte i ne morate više nikad!

Svesno sam preuzeo rizik na sebe i znao da ukoliko Zvezda bude mislila samo na defanzivu i izgubi finale, jedini krivac biću ja. Nisam hteo da idem linijom manjeg otpora, da Zvezda igra napadački, kako je većina mislila da će igrati, pa ako izgubi u otvorenoj borbi niko nema šta da prigovori treneru. Moj kolega sa protivničke klupe Rajmond Gutals sigurno je sve mogao da očekuje osim da će se Zvezda isključivo braniti - prisetio se svojevremeno trener te generacije Zvezde Ljupko Petrović.

MN Press
 

I tako je i bilo na terenu, pa su usledili već pomenuti penali. Svi izvođači iz tabora crveno-belih bili su uspešni, od Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Siniše Mihajlovića i Miodraga Belodedića, pa sve do pomenutog Pančeva. Ali ne sme da se zaboravi ni da je već u prvoj seriji šut Manuela Amorosa odbranio Stevan Dika Stojanović.

Kasnije je ova generacija proglašena za šestu Zvezdinu zvezdu, a nju su činili Stevan Stojanović, Duško Radinović, Slobodan Marović, Vladimir Jugović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović, Darko Pančev, Dragiša Binić, Vlada Stošić, Goran Vasilijević, Ivica Momčilović, Željko Kaluđerović, Milić Jovanović, Goran Jurić, Rade Tošić, Vladan Lukić i Ljubiša Milojević.

Na samom terenu stadiona u Bariju, te večeri su bili: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Savićević i Pančev. U 85. minutu Savićević je ustupio mesto Stošiću.

Naravno, moramo da spomenemo da je u timu Olimpika bila i peta Zvezdina zvezda, Dragan Stojković Piksi. Sadašnji selektor Srbije je ušao u 111. minutu, ali je (kako je i sam priznao) odbio da šutira penale.

Posle toga, bilo je i odlazaka, pa su ekipu napustili Prosinečki, Stojanović, Marović, Šabanadžović i Binić, a otišao je i Petrović, koga je nasledio iskusni Vladica Popović. Kasnije su crveno-beli u Tokiju pobedili Kolo-Kolo i postali osvajač Interkontinentalnog kupa, odnosno klupski prvaci sveta.

Tako da će 1991. godina u srcu svakog navijača Zvezde imati posebno mesto i dugo, dugo će se prepričavati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike