Sve što je Maradona dodirnuo, to vredi milione! Prodaje se "zlatna lopta", a već su prodate dve fudbalske "relikvije" (VIDEO)

08.05.2024

06:48

0

Autor: D. N.

Nova aukcija je zakazana za 6. jun, a organizatori očekuju veliku zaradu

Sve što je Maradona dodirnuo, to vredi milione! Prodaje se "zlatna lopta", a već su prodate dve fudbalske "relikvije" (VIDEO)
Copyright AP Photo/Marcos Brindicci, File

Nagrada "Zlatna lopta", koju je nekadašnji argentinski fudbalski reprezentativac Dijego Armando Maradona dobio 1986. za najboljeg igrača na Svetskom prvenstvu u Meksiku, naći će se na aukciji u junu ove godine, saopštila je aukcijska kuća Agit (Aguttes).

Aukcija bi trebalo da bude održana 6. juna, a vrednost pomenutog eksponata koji je bio i ukraden, još nije procenjena, ali predstavnici aukcijske kuće očekuju milione evra od prodaje.

Argentina je u finalu Mundijala 1986. godine pobedila selekciju Zapadne Nemačke rezultatom 3:2. Maradona je dobio "Zlatnu loptu" za najboljeg igrača Mundijala u Meksiku. Na ovom Svetskom šampionatu je postigao pet golova.

Maradona je preminuo u novembru 2020. godine, ali je iza njega ostalo još mnogo toga. Ne samo priče i fudbalske majstorije, već i nešto "opipljivije".

Tako je lopta kojom je dao dva gola Englezima na tom istom Mundijalu već prodata. Pre dve godine, za nju je plaćeno dva miliona funti (trenutno oko 2,3 miliona evra). Inače, ovom loptom su postignuta dva gola u duelu Argentine i Engleske, u četvrtfinalu.

Prvi je takozvana "božija ruka", a drugi "gol veka".

Podsetimo, u prvoj situaciji je rukom preusmerio loptu i prošao istrčalog engleskog golmana Pitera Šiltona, a u drugom je sa sredine terena predriblao petoricu engleskih reprezentativaca, zaobišao golmana Šiltona i poslao loptu u gol.

Lopta je jedno vreme bila u vlasništvu sudije iz Tunisa Alija bin Nasera.

Osim lopte, prodat je i dres koji je čuveni "El Pibe" nosio baš u toj utakmici. Za njega je plaćeno 8,5 miliona evra, što je u tom trenutku bila najviša cena ikada plaćena za neki dres koji je prethodno nošen na nekom sportskom takmičenju.

Rekord Maradoninog dresa kasnije je srušio dres Majkla Džordana, koji je slavni košarkaš nosio tokom prvog meča NBA finala protiv Jute 1998. godine. Prodat je za neverovatnih 9,8 miliona evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike