Kad proradi Maradonin inat! Zašto je "fudbalski bog" završio na blatnjavom seoskom terenu (VIDEO)

15.10.2021

12:00

0

Čuveni Argentinac bio je osetljiv na tužne ljudske priče

Kad proradi Maradonin inat! Zašto je "fudbalski bog" završio na blatnjavom seoskom terenu (VIDEO)
maradona1 - Copyright MN Press/printscreen

Uskoro će se navršiti jedna godina otkako zemljom ne hoda jedan od najvećih fudbalera koje je svet video, Dijego Armando Maradona. Od kada smo postali svesni toga da se Argentinac preselio među legende, gotovo da ne prođe dan da nekoj od društvenih mreža ne vidimo "šerovano" zagrevanje čarobnjaka sa pesmom "Life is life" kao muzičkom podlogom ili njegov meč sa Napolijem na nekom seopskom terenu, po blatu i kiši...

E, šta je bila pozadina tih scena gde Maradona ukaljan do očiju, trči po blatu, preskače igrače u crvenim dresovima i bare na terenu, želi da postigne gol kao da se radi o meču na Vembliju u Kupu evropskih šampiona i sve to na nekakvom seoskom igralištu, bez tribina, pred stotinjak gledalaca oko aut linija.

Tanjug/AP Photo/Massimo Sambucetti, File)
 

Dogodilo se to 1984. godine u italijanskom gradu Aćereu, na humanitarnoj utakmici na koju je Napoli došao da bi se prikupio novac za operaciju malom dečaku. U predigri humanitarne utakmice predsednik Napolija Korado Ferlaino kategorično je odbio mogućnost da njegove skupe zvezde završe u varošici 20 kilometara od Napolija, bojeći se da bi se povreda jednog od njih mogla i te kako da odrazi na šanse kluba da osvoji titulu prvaka u Seriji A. Iz kluba je u Aćere otišao negativan odgovor, ali onda se u priču uključio buntovni Argentinac. 

Bilo je očigledno da će takav stav vlasnika Napolija izazvati suprotnu reakciju Maradone, da će kod  "gaučosa" osetljivog na tužne ljudske sudbine proraditi inat, samo je bilo potrebno da ga neko upozna sa celom pričom . Učinio je to njegov saigrač Pjetro Pucone, koji je i sam bio rodom iz Aćerea i od koga je krenula inicijativa za pomoć bolesnom dečaku.

Kada je saznao za koga se prikuplja pomoć, veliki Dijego nije oklevao. Već je na svojoj promociji nekoliko meseci pre toga poručio "želim da postanem idol siromašnoj napuljskoj deci", tako da je ovo bila ta prilika kada je obećano morao da pokaže na delu. Ekipu je odmah organizovao, uprkos izostanku pomoći i dozvole Napolija, ali kada se sve činilo kao savršeno sklopljena priča, isprečilo se osiguranje za igrače Napolija i osiguravajuća kuća "Lojd". Za neke bi 20.000.000 italijanskih lira bila prepreka, ne i za "El Pibea".

Profimedia.rs
 

- Ko je.. Lojd u Londonu! Ova utakmica mora da se odigra za to dete - rekao je Maradona pred ekipom, plativši sam sve što je Lojd zahtevao kao osiguranje za fudbalere Napolija.

Utakmica je odigrana. Napoli nije bio Napoli, ali je igrao u plavim dresovima. Maradonina ekipa je pobedila sa 4:0, dečak je završio u Francuskoj na operaciji, a legenda je počela da živi neki novi život u Napulju.

Inicijator utakmice, Pjetro Pucone prošle godine je pronađen u Aćereu, u 57. godini, sam, siromašan, živi na ulici kao beskućnik i zavisan od narkotika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. P.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike