Bez prve Zvezdine zvezde ostali smo pre 16 godina, ali sećanje na Čika Rajka ne može da izbledi (FOTO/VIDEO)

29.03.2024

06:48

0

Autor: D. N.

Bista ispred stadiona u Ljutice Bogdana, kao i njegovo ime u pozlaćenim slovima večno je sećanje na jedno od najvećih imena našeg fudbala

Bez prve Zvezdine zvezde ostali smo pre 16 godina, ali sećanje na Čika Rajka ne može da izbledi (FOTO/VIDEO)
Copyright MN Press

Lepa i velika tradicija FK Crvena zvezda krenula je upravo od njega. Od Rajka Mitića, prve Zvezdine zvezde, koji je preminuo na današnji dan, 2008. godine.

Posle njega, laskavo priznanje namenjeno odabranima iz istorije crveno-belih nosili su još i Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon, Dragan Stojković Piksi, kao i generacija koja je postala prvak Evrope i sveta.

Čika Rajko kako su mu govorili iz poštovanja je rođen u selu Dol, blizu Bele Palanke u novembru 1922. godine. Prve fudbalske korake napravio je u ekipi BSK-a u kojem je i debitovao u seniorskoj konkurenciji 1940. godine.

Tokom Drugog svetskog rata se nije igralo, ali se reaktivirao 1944. godine. Zvezdin dres nosio je tokom 14 sezona, i to od prvih dana, od osnivanja 4. marta 1945. pa sve do novembra 1958. godine.

Tako da je jasno da je njegovu klupsku karijeru obeležio jedan klub, onaj iz Ljutice Bogdana i sa stadiona koji se danas zove upravo po njemu.

MN Press
 

A ispred je i bista, koja postaje jedno od najvažnijih mesta celog sportskog zdanja. Jer, ko se nije slikao barem jednom pored Mitićeve biste, kao da nije ni bio na stadionu. I ulica uz sam stadion se zove po njemu.

Poslednji meč u dresu Zvezde bio je u finalu nacionalnog kupa protiv mostarskog Veleža. 

Sa Zvezdom je osvojio pet titula prvaka Jugoslavije, 1951, 1953, 1956, 1957. i 1959. godine, jednu titulu prvaka Srbije 1946. godine, a Kup Jugoslavije četiri puta (1948, 1949, 1950. i 1958).

Imao je i bogatu reprezentativnu karijeru.

Bio je i reprezentativac i selektor

Za Jugoslaviju je odigrao 59 utakmica i postigao 32 gola, a debitovao je 9. maja 1946. u Pragu kada su "plavi" pobedili Čehoslovačku 2:0.

Na tom meču se i upisao u strelce. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu i 1952. u Helsinkiju i okitio se srebrnim medaljama. Bio je učesnik dva Mundijala, onog 1950. u Brazilu i 1954. u Švajcarskoj. Poslednji reprezentativni meč odigrao je 29. septembra 1957. protiv Rumunije u Bukureštu.

Uskoro i decenija od preimenovanja stadiona

Od 21. decembra 2014, odlukom Skupštine kluba, a na predlog navijača, stadion Crvene zvezde nosi ime Rajka Mitića.

Od 18. novembra 2017. ispred stadiona postavljena je i bista prve Zvezdine zvezde.

Kada je okačio kopačke o klin, karijere, od 1960. godine, pa u narednih šest godina, Mitić se nalazio na čelu stručnog štaba Crvene zvezde, da bi posle toga tri godine bio savezni kapiten, odnosno selektor Fudbalskog saveza Jugoslavije.

Najveći selektorski uspeh ostvario je 1968. godine u Italiji na Evropskom prvenstvu kad je tim predvođen Draganom Džajićem bio vicešampion.

Osim fudbala, imao je još jednu veliku strast. A to je bilo novinarstvo. U igračkim danima je bio komentator beogradskog "Sporta", a kasnije se i potpuno posvetio žurnalistici radeći u magazinu "Tempo" u kome je i nakon penzionisanja 1983. godine, ostao aktivan.

Od 1983. volonterski je radio u Zvezdi i dugo bio član najužeg rukovodstva, a u dva mandata i predsednik Skupštine kluba. Bio je aktivan u Savetu kluba i sekciji veterana.

Ostaće upamćen kao veliki fudbaler i džentlmen u kopačkama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike