Rajko Mitić: 13 godina nije među nama, ali će priča o džentlmenu u kopačkama živeti zauvek

29.03.2021

11:32 >> 12:46

0

Autor: D. B.

Prva Zvezdina zvezda napustila nas je baš na današnji dan

Rajko Mitić: 13 godina nije među nama, ali će priča o džentlmenu u kopačkama živeti zauvek
Copyright Stefan Tomasevic/ATAImages

Taj 29. mart 2008. godine ostaće zapamćen dan kada su svi navijači Crvene zvezde, ali i svi pravi ljubitelji fudbala bukvalno od Vardara pa do Triglava ostali bez jednog od najvećih. Pre 13 godina preminuo je Rajko Mitić.

Prva Zvezdina zvezda. Poštovan i voljen čovek u čitavom jugoslovenskom fudbalu. Džentlmen u kopačkama. Legenda. Gromada od čoveka.

Čika Rajko je bio fenomen, čovek koji je u doba kada je igrao sigurno bio jedan od najvećih fudbalera na svetu. Ali, nije samo oduševljavao sve igrama. Njegova elokvencija i pamet možda su i najviše dolazile do izražaja u kolumnama i tekstovima koje je pisao za “Tempo” i “Sport”.

Životni put počeo je 19. novembra 1922. godine. Rođen je u selu Dol, blizu Bele Palanke. Kada je došao u Beograd počeo je da juri za loptom, kako je sam pričao na livadama Košutnjaka. Pre Drugog svetskog rata stigao je da debituje za prvi tim BSK-a. Imao je tek 18 godina.

Ratni sukobi prekinuli su njegov uspon. Iako to nikada nije zvanično potvrđeno, priča se da je bio komandat brigade beogradskih ravnogoraca. Kažu da se spasio zahvaljujući fudbalu, ali da je svojim saborcima često delio na stotine besplatnih ulaznica za mečeve Crvene zvezde.

A njen član je postao odmah po završetku rata 1945. godine. I ta ljubav je trajala punih 14 sezone. Tačku na igračku karijeru stavio je 1958. godine posle finala Kupa protiv Veleža. Sa stadiona koji danas nosi njegovo ime stižu i tačni podaci, u crveno-belom dresu odigrao je 572 utakmice na kojima se 262 puta upisao u listu strelaca. Osvojio je šest titula i dva kupa.

MN Press

Kakav je Rajko bio na terenu? Dva detalja to mogu da opišu na najbolji način.

Jednom prilikom je zbog nedoličnog ponašanja isključio iz igre svog najboljeg prijatelja Branka Stankovića. Taj potez je izazvao ogromnu buru čak i u samoj Crveoj zvezdi uz pitanje da li kapiten ima prava na tako nešto.

Drugi njegov potez naterao je čitavu SFRJ na noge. Bilo je to 7. aprila 1958. godine u Splitu. U tom, 72. minutu utakmice, pri rezultatu 1:1, neko je iz publike pogodio Boru Kostića kamenom u glavu. Mitić je povukao ekipu sa terena. Do tada se ništa slično nije dogodilo na terenima bivše Jugosalvije. Disciplinski sud je tada kaznio sve igrače Zvezde, osim Kostića i Beare, sa po mesec dana neigranja.

I po završetku karijere Mitić je ostao u Zvezdi. Radio je i kao tehnički direktor i kao trener.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 11 godina. Debitovao je na prvoj međudržavnoj utakmicu posle Drugog svetskog rata protiv Čehoslovačke u Pragu. Na tom meču je postigao i prvi gol. Do kraja reprezentativne karijere uspeo je da se 32 puta upiše u listu strelaca na 59 odigranih mečeva. Tri puta je za “plave” postizao het-trik, bio je dva puta učesnik OI i oba puta je osvajao srebrnu medalju. Za razliku od Igara Svetskih prvenstava se nije sećao po lepom. Pred meč protiv Brazila u Riju doživeo je bizarnu povredu kada je udario glavnom u gvozdeni poklopac kojima se zatvarao izlaz ih hodnika koji je vodio ka terenu. Zbog toga Jugoslavija je početak tog meča dočekala sa deset igrača, a prvi gol koji je postignut u 3. minutu Mitić nije ni video.

U reprezentaciju se vratio kao selektor. Najveći uspeh u tom periodu svoje karijere ostvario je kada je predvodio tim do vicešampionskog mesta na Kupu nacija 1968. godine.

MN Press

Jedna od priča koje na najbolji način ilustruju i kakava je Mitić bio ličnost je ona kada su Brazilci poželeli da ga odvedu u Botafogo. Predstavnik Botafoga bio je ugledna ličnost, član brazilske vlade, inače profesor univerziteta i poznati lekar. Nuđeno mu je sve što poželi, od novca dovoljnog za ceo život do toga da bi mu celu porodicu prebacili u Rio, naravno, o trošku kluba. Mitić je strpljivo tražio način da se zahvali na ponudi, Brazilci su bili uporni, a onda ih je razoružao.

„A da li biste vi došli u Jugoslaviju?“, zapitao je predstavnika kluba Botafogo.

„Ja?“, začudi se Brazilac. „Šta bih ja radio tamo kod vas?“

„Vi ste izvanredan lekar, čuveni specijalista, a mi nemamo dovoljno lekara. Dođite, učinićemo sve što želite, daćemo vam odlične uslove.“

„Ali, to je nemoguće! Ja sam ovde potreban, ovde ima toliko posla. Ja, najzad, veoma volim svoju zemlju.“

„I sa mnom je isti slučaj. Ja sam potreban svom klubu i iznad svega volim svoju zemlju. Da li vam je sada jasno zašto ne mogu da ostanem kod vas, bez obzira na to šta ćete mi vi ponuditi.“

Pročitajte još

Koliko je Rajko Mitić bio poštovan govori i činjenica da je, pošto je objavljena vest o njegovoj smrti, Bi-Bi-Si objavio tekst u kome su čika Rajka uporedili sa čuvenim ser Stenlijem Metjuzom. Izneli su tada Englezi, koji složićete se nevoljno svoje legende porede sa bilo kim, da je Mitić bio čovek koji se rađa jednom u sto godina, kao što je bio i Metjuz.

Rajko Mitić. Ljudi. Igračina. Legenda. Čovek koji nas je napustio na današnji dan pre 13 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike