Preminuo bivši trener Barselone, Totenhema i selektor Engleske: Napustio nas je legendarni Teri Venejbls (80)

26.11.2023

13:39

0

Autor: P.K.

U dva nezaboravna meča su penali bili kobni po njegove timove...

Preminuo bivši trener Barselone, Totenhema i selektor Engleske: Napustio nas je legendarni Teri Venejbls (80)
Teri Venejbls, arhiva - Copyright Profimedia

Bivši selektor Engleske i trener, između ostalih, Barselone i Totenhema Teri Venejbls preminuo je jedan dan pošto je napunio 80 godina.

Venejbls je imao istaknutu karijeru kao igrač sa dva nastupa za reprezentaciju, a vodio je Engleze na čuvenom Euru 1996, kada su došli do polufinala.

- Potpuno smo uništeni gubitkom divnog supruga i oca koji je mirno preminuo nakon duge bolesti. Molimo za privatnost u ovom neizmerno tužnom trenutku kako bismo oplakali gubitak ovog divnog čoveka koji nam je bio tako drag u životu - navodi se u saopštenju porodice.

Venejbls, poznat kao El Tel nakon boravka u Barseloni gde je osvojio prvenstvo i došao do finala Kupa šampiona, gde je na penale izgubio od Steaue. On je imao uspešnu, šaroliku i ponekad kontroverznu karijeru. Iako je odigrao više od 500 utakmica za Čelsi, Totenhem, KPR i Kristal Palas od 1960. do 1974, najpoznatiji je po uspesima kao menadžer.

Profimedia
 

Ovaj rođeni vezista iz Dagenhama dobio je priliku od Malkolma Alisona da trenira Palas prestanka igračke karijere zbog artritisa. Nakon što je sa trećeg ranga došao do elite, osvojio je 13. mesto, što je tada bio najbolji plasman kluba. Otišao je početkom naredne sezone, da bi preuzeo drugoligaša KPR.

Njegovi uspesi u KPR-u, gde je osvojio Drugu diviziju, stigao do finala FA kupa 1982. i zauzeo peto mesto u najvišem rangu, doneli su mu transfer u Barselonu 1984. Posle poraza od Steaue u finalu Kupa šampiona 1986. usledila je njegova prva sezona u klubu bez trofeja. Ipak, nakon otkaza u septembru 1987, nije dugo čekao pre nego što ga je Totenhem angažovao.

Tada su za Totenhem igrali i Gari Lineker i Pol Gaskoin. Osvojili su FA Kup 1991. Ipak, samo nekoliko nedelja kasnije prešao je na poziciju glavnog izvršnog direktora pod novim vlasnikom, Alanom Šugarom, nakon sopstvenog neuspešnog pokušaja da kupi klub.

Venejblsov mandat u Totenhemu završen je 1993. usred sudske bitke i pokvarenog odnosa sa Šugarom. Usledile su i optužbe za malverzacije, koje je on  osporavao.

Profimedia
 

U januaru 1994. Venejbls je postao selektor Engleske. Najavio je mesecima pre Eura 96. da će se povući posle turnira zbog predstojećih sudskih slučajeva za koje je smatrao da bi mogli ometati napore Engleske da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo 1998. - i bio je neizmerno blizu savršenog oproštaja.

Engleska je izgubila polufinale od Nemačke na penale na Vembliju, Geret Sautgejt je tragično promašio sa bele tačke, ali je tim proizveo jedan od najboljih nastupa Engleske modernog doba pobedom nad Holandijom 4:1 u grupnoj fazi.

Venejbls je kasnije postao direktor fudbala, a zatim predsednik u Portsmutu i imao je period kao menadžer Australije pre nego što se vratio u Englesku sa Kristal Palasom, Midlsbroom (zajedno sa Brajanom Robsonom) i Lidsom, gde je otpušten 2003.

Bio je asistent Stivu Meklarenu u Engleskoj i to je bio njegov poslednji trenerski položaj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike