Preminula NBA legenda! Svi tuguju zbog Džampin' Džonija!

17.11.2023

08:16

0

Autor: D. N.

Rođen je 1933. godine, a igrao je do svoje 39. godine

Preminula NBA legenda! Svi tuguju zbog Džampin' Džonija!
Copyright Printscreen/YouTuube/ Wilt Chamberlain Archive

Tužna vest stiže iz Sjedinjenih Američkih Država. Legendarni košarkaš Džoni Grin, rođen 1933. godine, poznat po nadimku Džampin' Džoni preminuo je u četvrtak u Hantingtonu u Njujorku.

Vest o smrti potvrdio je njegov sin, Džoni Junior i kako je objasnio u proteklih godinu dana imao je problema sa srcem i bubrezima oko godinu dana.

Od Grina se oprostio i njegov nekadašnji tim, Njujork.

- Porodica Niksa je veoma tužna zbog vesti da je preminuo nekadašnji Ol star igrač Niksa Džoni Grin, koji je bio poznat pod Džampin' Džoni. Naše misli su sa njegovim voljenima. Jednom Niks, uvek Niks - stoji u objavi na zvaničnom nalogu NBA tima iz "velike jabuke".

Od 1959. do 1965. godine igrao je za Njujork, a posle toga i za Baltimor, San Dijego, Fildelfiju i Sinsinati.

Nadimak jasno ukazuje koje je bilo njegovo najjače oružje, a to je skok. Bio je visok 196 centimetara i bio poznat i po blokadama, a igrao je do 39. godine. Povukao se na kraju sezone 1972/73.

Iza njega će ostati i četiri Ol star nastupa, a koledž koji je pohađao Mičigen stejt je dres sa brojem 24 povukao iz upotrebe, u njehovu čast. Posle koledža bio je peti pik na NBA draftu, pa ga je izabrala ekipa Njujorka u kojoj je bio u narednih šest sezona.

Tokom NBA karijere koja je trajala 14 godina postigao je 12.281 poen, uz 9.083 skoka. U proseku je ubacivao 11,6 poena i 8,6 skokova.

Po završetku košarkaške karijere, bio je vlasnik franšize poznatog lanca brze hrane, u blizini aerodroma Džon F. Kenedi u Njujorku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike