Zvezdin trener, od čoveka za stabilnost i rezultate do "žutog kartona" Delija! Šta sve (ni)je uradio Bahar?!

02.11.2023

16:28

0

Crveno-beli su odavno u krizi rezultata, nezadovoljstvo kulminiralo posle remija sa TSC-om

Zvezdin trener, od čoveka za stabilnost i rezultate do "žutog kartona" Delija! Šta sve (ni)je uradio Bahar?!
Copyright MN Press

Kako je samo Crvena zvezda izgledala dobro uoči početka sezone. Ekipa Baraka Bahara je upisivala pobede na priprema protiv renomiranih protivnika, a u Beogradu je u prijateljskoj utakmici "isprašena" Fiorentina. Onda su usledile četiri vezane pobede. I sve su bile ubedljive, a protivnicima su davani golovi, od tri do pet. I sve je bilo odlično, kako se i očekivalo.

Ali je onda usledio poraz od Voždovca, pa i od Čukaričkog i to u dva vezana gostovanja.

To je već bilo dovoljno da se u Ljutice Bogdana upali alarm. Izraelac je doveden kao čovek koji treba da nastavi dominaciju u Srbiji i da uradi što je više moguće u Ligi šampiona. Direktan plasman u grupu elitnog UEFA takmičenja dobio je "na tacni", pa njegova ekipa nije morala da se bori kroz kvalifikacije. I tu je ušteđena energija, ali bi da su se te utakmice igrale, nedostaci bi sigurno ranije isplivali na površinu.

FK Crvena zvezda
 

Onda je usledio i poraz od Mančester sitija na strani, mada treba reći da je to bilo i očekivano. Posle toga je prvak Srbije upisivao bleda izdanja... Nije uspeo da pobedi Jang Bojs u Beogradu i tako propustio najveću priliku da se dođe do tri boda u Ligi šampiona. A i partije u Superligi su bile daleko ispod očekivanih. Navijači su očekivali da će se crveno-beli prošetati kroz Superlige, a onda se došlo u situaciju da se strepi za tri boda, protiv Radničkog ili Javora. Do poslednjeg trenutka.

Treba reći i da "večiti derbi" sa Partizanom nije odigran. S obzirom, kako Zvezda igra ove sezone, niko ne može da predvidi kako bi crveno-beli odigrali sa najvećim rivalom koji se posle početne krize stabilizovao. I sada je tim Igora Duljaja ispred Baharovog i to sa šest bodova više. Tako da i to boli navijače.

I sve je to kulminiralo sinoć u utakmici sa TSC-om. Prvo se počelo sa zvižducima sa zapada, koji uvek prvi glasno izrazi nezadovoljstvo, pa se završilo sa "igrate ko pi..." sa severne tribine. I od istog tog severa, Bahar je dobio žuti karton.

Pojačanja, "tumbanja", klinci...

Tako da dolazimo do suštine ovog teksta, odgovornosti Baraka Bahara za sve što se dešavalo od promocije u julu.

Doveden je kao čovek za velika dela, čelnici Zvezde su se hvalili kako su doveli trenera koji odgovara ambicijama kluba na svim nivoima. Miloš Milojević je još bio na klupi, a već se znalo da će Bahar da ga zameni, pa je bilo jasno da je Izraelac projekat na duže staze.

- Želimo sa Baharom stabilnost, mislim da smo je dobili, biće tu verovatno i loših rezultata, ali Crvena zvezda kao ozbiljan klub mora da istraje na svom putu - kazao je svojevremeno generalni direktor Zvezdan Terzić.

Dobio je Bahar i odrešene ruke u sastavljanju tima, pa su se crveno-beli dobro "otvorili" za pojačanja.

FK Crvena zvezda
 

Promocije novajlija su ređale... Piter Olajinka, Žan Filip Kraso, Šerif Ndiaje, Naser Điga, pa onda i In Beom Hvang, koji je plaćen pet miliona evra. Vraćen je i Miloš Degenek i to na Baharove inistiranje, pa je sada reprezentativac Australije u drugom planu. "Zaboravljena" su i dva Uroša, Spajić i Kabić, kao i Edmund Ado koga je Zvezda konačno dovela posle "jurnjave" u nekoliko prelaznih rokova. 

Bilo je i tumbanja u timu, brojnih rokada na pozicijama, a i Gelor Kanga i Kings Kangva su praktično nestali. U timu duže vreme nije bilo Aleksandra Kataija, ali tu postoji opravdanje, problemi sa leđima.

I pošto se uvek očekuje da skupo plaćeni stranci reše utakmicu i naprave razliku, u poslednje vreme uloga se daje klincima, na primer Jovanu Mijatoviću, Kosti Nedeljkoviću ili Jovanu Šljiviću. A Vladimir Lučić je već postao starter...

Tako da se postavlja i to pitanje, gde su stranci kad je teško i bitno...

Značajna promena kod Bahara se videla i od dana kada je počeo oružani sukob njegove domovine Izraela i Palestinaca. Tog dana je trebalo da odgovara na pitanja novinara, ali je objasnio da zbog novonastale situacije to ne može da učini. Od tada, Bahar često na društvenim mrežama postavlja potresne objave, a imao je i monolog na konferenciji u Lajpcigu. Razumevanje za ovakve reakcije postoji s obzirom na sva dešavanja u Izraelu, ali isto tako je jasno da zbog svega ne može da bude koncentrisan 100 odsto na posao.

Možda će i sam nešto reći više sutra (15.00) kada je zakazana konferencija za novinare uoči meča sa Radnikom.

Moguća odšteta...

I sada se postavlja i pitanje eventualnog naslednika, ako bi se o tome razmišljalo u upravi. Koga dovesti, ali postoji još jedan znatno veći problem i kada bi se našla zamena. Ono što predstavlja teret upravi prvaka Srbije je i činjenica da ugovor važi do juna 2026. godine. I svaki jednostrani raskid znači i plaćanje obeštećenja.

MN Press
 

Tako da svaki potez mora dobro da se izvaga. Mada, odgovornost treba da postoji i kod rukovodstva, jer su ipak oni doneli odluku o imenovanju Bahara.

Pred Baharom je utakmica sa Radnikom, "fenjerašem" u Superligi, pa bi to na papiru trebalo da bude lagana pobeda. Ali na osnovu ovosezonskog iskustva, niko ne sme olako da se kladi na Zvezdu.

A onda stiže i Lajpcig koji će biti mnogo, mnogo teži protivnik od Surduličana. I novi ispit za Bahara, pa ćemo da vidimo da li će u utorak posle meča na "Rajku Mitiću" biti razloga za nove sastanke i nova saopštenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike