Mitrović zablistao - Srbija silna u Litvaniji! Orlovi se vratili na put koji vodi na EURO!

10.09.2023

22:40

1

Autor: A. Š.

Posle neuspeha u duelu sa Mađarskom, izabranici Dragana Stojkovića se uspešno izborili sa imperativom pobede u Kaunasu

Mitrović zablistao - Srbija silna u Litvaniji! Orlovi se vratili na put koji vodi na EURO!
Sergej Milinković-Savić, Filip Mladenović i Aleksandar Mitrović - Copyright MN Press

Piksijevi Orlovi večeras nisu imali mnogo izbora… U borbi za mesto na predstojećem EURU, morali su da pobede u Litvaniji domaću selekciju i taj posao su uspešno priveli kraju.

Jedva izboren remi sa Bugarskom u prošlom ciklusu, pa poraz od Mađarske na stadionu „Rajko Mitić“ prošlog četvrtka zakomplikovali su Tadiću i drugovima do maksimuma situaciju u grupi, ali im imperativ pobede u Kaunasu nije "vezao noge". Naprotiv, u pravom trenutku je proradio Aleksandar Mitrović, koji je "savršenim" het-trikom vratio Orlove na pravi put za Nemačku - 3:1.

Trijumf Crne Gore u Podgorici protiv Bugarske samo je stavio dodatni pritisak na Piksijeve pulene uoči početka meča u Kaunasu. Srećom, to se nije osetilo u igri Orlova, koji su se od prvog minuta nametnuli kao dominantniji rival. Promenio je Piksi polovinu tima u odnosu na meč sa Mađarima, a jedan od onih koji su mu na poverenju večeras najviše uzvratili bio je Filip Mladenović.

Radio je fudbaler Panatinaikosa kao sat u tandemu sa Mitrovićem. U dva navrata ga je uposlio kao na tacni, a snažni napadač je u svom stilu, glavom, postigao prva dva gola na meču, kojima je "skinuo prokletstvo" u ovom kvalifikacionom ciklusu.

Osetili su Orlovi u tom momentu "krv". Rival je bio u nokdaunu i samo je čekao završni udarac, a on je stigao već do kraja prvog poluvremena. Sjajan brzi napad u 43. minutu krunusali su slavljenik Dušan Tadić (100. meč u dresu Srbije) asistencijom i trećim golom na meču Aleksandar Mitrović.

Ipak, srpski fudbaleri morali su, barem malo, sebi da otežaju posao. Umesto da poluvreme privedu kraju i na odmor odu sa ubedljivim vođstvom, Litvanci su iskoristili mali pad koncentracije u defanzivi Orlova da u 45. minutu dođu do gola kakve takve nade pred nastavak meča. Srećom, ispostavilo se da osnova za nju nisu imali, pošto u drugih 45. minuta nijednog trenutku nisu ozbiljnije ugrozili vođstvo Srbije.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

KRAJ! Srbija je pobedila Litvaniju u Kaunasu 3:1.

90. MINUT - Žuti karton je dobio Stefan Mitrović, a igraće se još četiri minuta u nadoknadi vremena.

84. MINUT - Mladenovića menja Radonjić, a kapitena Tadića Lazar Samardžić. Nekoliko trenutaka ranije žuti karton je dobio Sergej Milinković-Savić.

MN Press
 

77. MINUT - Nova izmena kod domaćih, Paulauskasa je zamenio Jankauskas i odmah zapretio Vanji. Šutirao je sa 20-ak metara, ali je golman Orlova bio dobro postavljen i lako je intervenisao.

72. MINUT - Promene na obe strane. Piksi je zamenio Živkovića i Mitrovića, a u igru poslao Stefana Mitrovića i Vlahovića. Kod domaćih meč je završen za Benetu, a na terenu je Sirvis.

67. MINUT - Velika šansa je prokockana za Orlove! Sergej je maestralno izbacio mladog saigrača u situaciju jedan na jedan sa golmanom, ali je fudbaler Torina šutirao pored gola.

MN Press
 

63. MINUT - Ništa vredno pomena se ne dešava na terenu. Kao da igrači obe ekipe samo odrađuju drugo poluvreme.

56. MINUT - Mirno je u uvodnih 10-ak minuta drugog dela igre.

48. MINUT -  Prva šansa za Srbiju u nastavku meča. Gudelj je šutirao po zemlji sa 16 metara, ali je Gertmonas uspeo paradom da sačuva mrežu.

MN Press
 

46. MINUT - Nastavljen je meč. Srbija nije menjala ništa u sastavu u odnosu na početak meča, dok su Litvanci napravili trostruku promenu. U svlačionici su ostali Golubickas, Verbickas i Girdvainis, a na terenu su Remeikis, Novikovas i Kazukolovas. 

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Posle tri minuta nadoknade završen je prvi deo igre, Srbija vodi 3:1.

45. MINUT - GOL! Litvanci smanjuju prednost Srbije. Kao da je velika prednost malo uljuljkala Orlove, pukla je naša odbrana po levoj strani, a Paulauskas je imao lakši deo posla da ubaci loptu u praznu mrežu.

43. MINUT - GOOOL! Mitar je silan večeras! Izveli su Orlovi perfektan brzi napad, Tadić je sa ivice kaznenog prostora sa leve strane proigrao Mitrovića po zemlji, a ovaj rutinski matirao golmana Litvanije za "savršeni" het-trik.

35. MINUT - Prvi žuti karton na meču dobio je Paulauskas. Tri minuta kasnije, zbog prigovora, je "požuteo" Andrija Živković.

32. MINUT - GOOOL! Ponovo je strelac Mitrović. Kao sat rade Mladenović i Mitar, ponovo je došao idealan centaršut sa levog boka i ponovo je snažni napadač glavom zatresao mrežu rivala.

28. Orlovi u potpunosti kontrolišu dešavanja na terenu posle vodećeg gola.

21. MINUT - GOOOL! Srbija vodi, strelac je Mitrović! Veliki deo posla odradio je mladi Ilić, uzeo je loptu na polovini rivala, potom su Orlovi razmenili nekoliko dodavanja oko kaznenog prostora Litvanaca. Mladenović je uputio sjajan centaršut sa leve strane, a Mitrogol glavom postigao svoj šesti pogodak na isto toliko mečeva protiv Litvanije.

19. MINUT - Posle prilike, Veljković pravi veliku grešku... Uputio je veoma lošu povratnu loptu, ali je srećom Vanja Milinković-Savić bio na oprezu i uspeo je da stigne do lopte pre napadača domaćih.

17. MINUT - Prva velika šansa za Srbiju. Posle centaršuta sa boka Veljković je bio potpuno sam, u padu je glavom šutirao sa šest metara ali je lopta prošla pored gola.

16. MINUT - Orlovi preuzimaju inicijativu, lopta je sve više u posedu naše selekcije, ali se još čeka na prvu šansu. 

MN Press
 

8. MINUT - Apsolutno ništa vredno pomena se nije dogodilo u uvodu utakmice u Kaunasu.

1. MINUT - Počeo je meč. Orlovi su prvi krenuli sa centra.

- Crnogorci su nam dodatno otežali posao dramatičnom pobedom protiv Bugarske.

SASTAVI

Litvanija: Gertmonas – Lasickas, Lekijatas, Girdvainis, Beneta – Verbickas, Gineitis – Slivka, Golubickas, Černih – Paulauskas.

Srbija: V. Milinković - Savić, Milenković, Veljković, Babić, Živković, Mladenović, Gudelj, Ilić, Sergej Milinković - Savić, Tadić, Mitrović.

- Selektor Dragan Stojković Piksi najavio je određene promene u sastavu.

- Srbija bi uskoro mogla da bude jača za mladog Turčina, koji bi trebalo najpre da ponese dres Orlića.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike