Piksi priču počeo sa "problemima" sa Mitrovićem i Sergejem! Evo na koga selektor Srbije ne može da računa

04.09.2023

12:04

0

Autor: D. N.

Orlovi se spremaju za duele sa Mađarima i Litvancima

Piksi priču počeo sa "problemima" sa Mitrovićem i Sergejem! Evo na koga selektor Srbije ne može da računa
Copyright MN Press

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi okupio je ekipu uoči dve utakmice u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će naredne godine biti organizovano u Nemačkoj. U četvrtak će na stadionu "Rajko Mitić" gostovati Mađari, a onda sledi i duel prot Litvanije u Kaunasu tri dana kasnije.

Prvo je pričao o povređenim igračima, na koje neće računati. Reč je o Darku Lazoviću, Saši Lukiću, Erhanu Mašoviću, Aleksi Terziću, Petru Ratkovu, Mijatu Gaćinoviću, Marku Grujiću i Filipu Đuričiću. Reč je o različitim povredama.

MN Press
 

- Radi tačnosti informacija, da ne bude spekulacija... Lazović ima povredu zadnje lože, Lukić povredu aduktora, Mašoviću je slomljen nos, Terzić ima povredu aduktora, Ratkov povredu mišića, Gaćinović povreda trbušnog zida, Grujić ima povredu gluteusa, Đuričić je jutros imao pregled, magnetnu rezonancu i pre desetak minuta sam dobio informaciju da ima povredu zadnje lože. I on će 99 odsto biti van stroja - kazao je Stojković.

U nastavku uvodnog obraćanja, takođe se našalio da su mu neki reprezentativci koji su otišli u Saudijsku Arabiju, kao što su Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić napravili "problem".

- Sada ću morati da pratim i tu ligu, ali srećom imamo televiziju.

Takođe je tada pričao i o transferima koje su naši reprezentativci napravili u ovom prelaznom roku.

- Golman Đorđe Petrović je otišao u Čelsi, pa Srđan Babić u gigant Spartak. Luka Jović je otišao u Milan, Aleksa Terzić i Petar Ratkov u Salcburg, pa Filip Đuričić i Filip Mladenović u Panatinaikos, Strahinja Eraković u Zenit, Uroš Račić u Sasuolo. Dušan Tadić je glavni igrač Fenerbahčea, imali smo i Samardžića sa Interom, ali to je bila stativa...

Siguran sam da će već u sledećoj godini promeniti klub. Mnogo toga zanimljivog se desilo u ovom prelaznom roku, dosta igrača je menjalo klubove, što je podatak za ponos i smatram da su to koraci unapred u njihovim karijerama - zaključio je Stojković uvodno obraćanje, a onda su usledila i pitanja novinara.

Mađari bili važna tema

Da li je moglo bolje, s obzirom da i mi i Mađari imamo po sedam bodova.

- Možemo da budemo zadovoljni bodovnim saldom i pozicijom koju imamo. Moglo je biti bolje, ali i gore. Da može bolje, verujem da može u svakom slučaju. Drago mi je što ćemo sada imati neke važne igrače za naš stil igre i da zbog toga budemo još bolji. Pozicija je dobra, želimo da nastavimo dalje, a nas zanima pozicija broj jedan ili dva - da bismo se kvalifikovali na Evropsko prvenstvo i učinićemo sve da dođe do toga. Verujemo u svoje snage i kvalitet.

U četvrtak će se igrati bez publike, tačnije na tribinama će biti deca do 14 godina?

- Svaka kazna je problem, žao mi je jer nam dolazi težak protivnik, ali biće deca do 14 godina. Nije lepo kad ste kažnjeni, ali ne možemo previše da utičemo na takve odluke. Trudimo se da dajemo dobar primer, mi iz FSS, dajemo sve da budemo korektni i pokažemo fer-plej, ali na neke stvari je teško uticati.

MN Press
 

Mađari su trenutno najveći rivali...

- U fudbalu je važno da se koncentrišete na izazov ispred vas, ne možete da razmišljate o onome što treba da dođe, ono gde se priča unapred i gde se upisuju bodovi unapred, to je navijačka stvar. Ipak, mi nosimo odgovornost za ovaj posao i sve što nas zanima u ovom momentu je Mađarska, pošto ćemo o Litvaniji razmišljati kada se odsvira kraj meča sa Mađarima. To je sad fokus i potpuna mobilizacija - dodao je Piksi uz pohvale na račun kolege Marka Rosija.

- Imaju sjajnog trenera, preporodio ih je, a mi ih veoma poštujemo. Imaju nekoliko pojedinaca vrhunske klase da ne pominjem Soboslaja koji je igrač svetskog ranga. Ovo je verovatno derbi naše grupe i to prihvatam. Mi ćemo se pripremiti najbolje moguće za taj susret.

Da li će se zbog povreda menjati sistem, Stojković je ostao "diplomata".

- Pošto će se to preneti, a ne bih ni da govorim neke neistine pa da bude nešto drugo. To je između mene i igrača. Da li će biti promena? Pretpostavljam da hoće, što se tiče tima. 

Nećemo samo šutirati na gol, nego da ispravimo neke stvari i dovedemo ih. Gde sam najviše nezadovoljan? Znate kako, ne mogu individualno da govorim i nekoga okrivljujem, ali insistira se da bude bolje i biće nekih promena i mi tražimo najbolje rešenja. Morate da shvatite jednu stvar da ne treba kritikovati samo odbranu, da bi tim bio ozbiljan mora da se igra u oba pravca. Kada se primi gol, najlakše je reći da je golman kriv... Desilo se nešto pre toga da bi dovelo do te egzekucije. Nadamo se da ćemo naći rešenje.

MN Press
 

Pričalo se i o neočekivanom remiju sa Bugarima, kada su bodovi bili "upisani".

- Raduje me što u ovom prozoru dolaze igrači u takmičarskoj formi, potrebni za zvanične utakmice. Bio sam zabrinut za meč sa Bugarskom jer je to bio jedan termin...

Za sve je isti, ali sam znao u kakvom su tada stanju (jun, prim. aut.). I još sa nama nisu bili Vlahović i Mitrović. Naravno, nismo bili na nekom nivou, ali statistika kaže, sve je na našoj strani, a mi se izvukli u poslednjoj sekundi. Krajnji rezultat je bio mnogo drugačiji, tako da kakvi smo bili dobro smo prošli. To sam pošteno rekao i nerešeno je dobro za nas u tom susretu. Upravo to junsko takmičenje pokazalo je u svim utakmicama u Evropi da je to uticalo negativno na neke selekcije, pa je bilo iznenađujućih rezultata gde su favoriti gubili.

Stojković je pričao i o "večitoj dilemi", igrati za "oko" ili na rezultat.

- Uvek ćete naći one što će reći pobedili smo, ali nismo igrali lepo. Ili obrnuto. Naravno, najvažnija je tabela, ali ja hoću da budemo dominantni i da se sami pitamo za sve. Ali ako kažu da je rezultat jedino važan, pa hajde igraćemo i tako, nije problem. Ja sam neko ko voli dobar fudbal i znam da može da bude najlepša igra na svetu, ali samo u jednom slučaju kad ga igraju majstori. Kad igraju dunsteri, onda je to katastrofa i gubite vreme - kazao je Piksi, a kada mu neko od novinara dobacio da je to citat iz filma uzvratio.

- Citat iz filma? Nisam znao, mogao sam i da režiram sa Bjelom (Draganom Bjelogrlićem prim. aut)... Imamo pred sobom dve utakmice i idemo na potpunu mobilizaciju pred Mađare i to je to.

Mitrović, Lučić, Kabić...

Tema je bio i Stefan Mitrović, fudbaler Crvene zvezde, jedini iz Superlige.

- Tu je samo Stefan, nije niko drugi i to ne može da se promeni. Vidimo da Crvena zvezda sa dosta ulaganja igra Ligu šampiona, pa Čukarički (Liga konferencije) i TSC (Liga Evrope) takođe igraju grupnu fazu. Na Marakani ćemo imati poslastice, gledaćemo velike klubove (Mančester siti, Jang Bojs i Lajpcig), tako da želim da ova jesen bude uspešna za srpski fudbal i za reprezentaciju i klubove. Verujem da svi ljubitelji fudbala mogu da budu ponosni na to što su videli. Svim klubovima želim puno sreće i uspeha u Evropi. Verujem da i oni isto misle kada je reprezentacija u pitanju.

Zatim je nastavio o Mitroviću.

- Pre desetak dana me je pitao neko za Mitrovića, a prošle godine nisam video da tako igra, a ja kažem - zašto niste videli? Niste videli jer nije igrao. Kaže kako nije igrao, pa morate da objasnite da sistem koji je Zvezda igrala nije bilo mesta, a da sada sa novim trenerom (Barakom Baharom) i promenom ima mesta. On je igrač koji je od početka priprema i u prvenstvu pokazao veliki napredak i mislim da će biti još bolji i ovo mu je nagrada što je pozvan, kod mene je već debitovao i to nije slučajnost. Ima još igrača koji su interesantni, a Stefan je sa pravom na spisku Srbije. Poseduje brzinu i još neke stvari koje se meni sviđaju, a zovem ih samo jer imaju moja fudbalska ubeđenja, nikakvo klubaštvo, molbe...

Bez zamene za Đuričića

- Pošto je to zadnja loža, nemoguće je da se razmišlja da bude spreman. Ne nameravam da popunjavam spisak, imamo dovoljan broj igrača da izađemo na teren - objasnio je Stojković.

Mitrović nije ni igrao prošle sezone za Zvezdu, to su dve različite stvari, ne može da bude 12. igrač pored svih igrača. A u ovom sistemu ima mesta kod Bahara. Sada neki drugi igrači trpe zbog toga i to je vrlo prosto i zato sam to i objasnio da ga nije bilo, igrao je na mahove.

Pričao je i o još dva fudbalera Zvezde, Vladimiru Lučiću i Urošu Kabiću.

- Sviđa mi se i Lučić kako igra, a debitovao je u Americi za reprezentaciju, neću da prejudiciram, ali to je to, to su ti mladi igrači. Očekujemo i tog Kabića, ali bojim se da neće imati minutažu, ali da ne ulazim ja u to je za Zvezdu. Očigledno je da je potencijal, ali Bože moj, pratićemo i gledaćemo i donosićemo odluke. U svakom slučaju je to to, na skeneru su nam još neki naši mladi igrači iz inostranstva i videćemo da im se pruži šansa, naravno zavisi od njih da će im to pripasti. Drago mi je što sam obavio razgovor sa Ratkovim i tek će pokazati šta ima, on je tek dete sa 19 godina, ali vidi se zrelost u razgovoru i čini mi se opet da imamo biser u narednom periodu.

MN Press
 

Ako ste primetili, ako niste, nema veze, ali ja činim sve dobro za srpski fudbal da naša budućnost bude svetla da i onaj ko dođe na moje mesto, da ima "hrane na toj trpezi". Neću da napravimo grešku neku da se kajemo u budućnosti i čini mi se da radim dobre stvari za srpski fudbal kao da ću biti 100 godina selektor. I ko dođe na moje mesto će imati dobar materijal da kroji odelo - zaključio je Stojković.

Standings provided by Sofascore

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike