Premijer liga traži od FIFA da obuzda Saudijce: Još malo do početka sezone, ali strah je veliki i opravdan

04.08.2023

19:27

0

Autor: P.K.

Sve će ići preko FA, jer imaju dobar razlog za brigu

Premijer liga traži od FIFA da obuzda Saudijce: Još malo do početka sezone, ali strah je veliki i opravdan
Detalj sa utakmice Liverpul - Arsenal, ilustracija - Copyright Tanjug/Nick Potts/PA via AP

Veliki je strah u Premijer ligi od saudijske Pro lige. Klubovi iz Engleske planiraju da lobiraju kod FIFA da se prelazni rok u Saudijskoj Arabiji završi ranije, da bi se sprečilo da ih "opljačkaju" za igrače nakon zatvaranja evropskog prelaznog roka.

Svaki zahtev FIFA bi se uputio preko Fudbalske asocijacije (FA), koja je upoznata sa zabrinutostima koje je snažno izrazio menadžer Liverpula, Jirgen Klop, ali još uvek nije dobila formalni zahtev za preduzimanje akcije.

Klubovi saudijske Pro lige potrošili su preko 350 miliona funti na nove igrače ovog leta, što je peta najveća potrošnja bilo koje lige na svetu, a očekuje se da će slediti i dalje velike investicije.

Prelazni rok u Saudijskoj Arabiji zatvara se 7. septembra, šest dana nakon što se zatvori prelazni rok vodećih evropskih liga, uključujući Premijer ligu. Ovo je dovelo do straha da bi igrači mogli biti destabilizovani unosnim ponudama sledećeg meseca kada njihovi klubovi neće biti u mogućnosti da ih zamene.

Rok za prelazak igrača u Saudijsku Arabiju pomeren je unapred sa 20. septembra na zahtev Fudbalske federacije Saudijske Arabije. Međutim, s obzirom na obim trošenja njihovih klubova i na činjenicu da većina njihovih najboljih igrača dolazi iz Evrope, Premijer liga bi želela potpunu usklađenost.

Ohrabrujuće za Evropljane je što klubovi Saudijske Pro lige žele da rade unutar postojećih struktura sporta i mogli bi biti otvoreni za ovakav zahtev.

FIFA je zadužena za upravljanje međunarodnim transfer sistemom u konsultaciji sa nacionalnim asocijacijama, a sve zahteve za promene obrađuje FA, koja takođe upravlja domaćim prelaznim rokom sa Premijer ligom i Engleskom fudbalskom ligom (EFL).

Ovog leta neće biti nikakvog pristupa FIFA jer svi učesnici priznaju da je prekasno za promene kada je prelazni rok već otvoren, ali se očekuje da će se o ovom problemu raspravljati kada klubovi Premijer lige održe svoj prvi sastanak deoničara nove sezone, što će biti sledećeg meseca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike