Premijer liga u strahu od Saudijaca, veruju da će nastaviti da troše ogroman novac i oslabiti ih

01.08.2023

23:29

0

Autor: P.K.

Klop i Gvardiola se slažu sa time, nije im svejedno

Premijer liga u strahu od Saudijaca, veruju da će nastaviti da troše ogroman novac i oslabiti ih
Karim Benzema u dresu Al Itihada - Copyright Profimedia

Klubovi Premijer lige su ubeđeni da će Saudijska Arabija nastaviti da troši novac u narednoj deceniji.

Saudijska Pro liga je u poslednjih 12 meseci potrošila ogromne sume novca u pokušaju da pretvori zemlju u jednu od najuspešnijih liga u svetskom fudbalu i ne pokazuje znakove usporavanja.

Kristijano Ronaldo je bio prvo veliko ime koje je stiglo na Bliski Istok kada je sleteo u Saudijsku Arabiju nakon što mu je ugovor sa Mančester junajtedom raskinut, a za njim su nedavno usledile i druge superzvezde fudbala.

Engleski klubovi prvog ranga veruju da Kraljevina ima mogućnost da finansira dalje transfera ogromnog novca u narednih 10 godina dok pokušavaju da održe svoj pristup u revolucionisanju profesionalnog fudbala u zemlji, prema britanskom Telegrafu.

Ranije su povlačene paralele sa neuspehom kineske Super lige, koja je ranije imala sličan pristup, pre nego što je bila primorana da smanji troškove, jer se to na kraju pokazalo neodrživim u njihovom pristupu.

Ali, Saudijski javni investicioni fond (PIF) zajedno sa najboljim timovima te zemlje Al-Nasr, Al-Hilal, Al-Ahli i Al-Itihad žele da održe konzistentnost u dovlačenju velikih imena u zemlju u predvidljivoj budućnosti.

Njihove akcije su očigledno stavile klubove Premijer lige na oprez iz straha da bi ponuđeno bogatstvo moglo uticati na njihovu sposobnost da dovode igrače ili dogovaraju nove ugovore sa postojećim zvezdama.

Bivši kapiten Liverpula Džordan Henderson napustio je klub da bi za 12 miliona funti prešao u Al-Etifak, gde će postati najbolje plaćeni engleski igrač u svetskom fudbalu.

Engleski internacionalac je potpisao ugovor vredan 700.000 funti nedeljno sa saudijskim klubom čiji je trener Stiven Džerard. Trener Liverpula Jirgen Klop rekao je da je hteo da zadrži svog kapitena.

- Da li sam bio iznenađen kada je Henderson rekao da želi da ode? Naravno. Imali smo odnos osam godina. Znao je da smo hteli da ga zadržimo, ali ako je hteo da ode, nismo planirali da mu postavljamo prepreke. Bilo je pitanje reakcije na to. Džordan će nam nedostajati i mi ćemo njemu nedostajati. Moramo nastaviti, i hoćemo. To je jasno.

Njegov odlazak iz engleskog fudbala pratio je Rijad Mahrez, koji je napustio Mančester Siti, pobednika Triplete, da bi za 30 miliona funti prešao u Al-Ahli, čime je završio izuzetno uspešan petogodišnji boravak na Etihadu.

Trener Sitija Pep Gvardiola kasnije je upozorio na snagu Saudijske Arabije da privuče vrhunske talente u zemlju.

- Pre nekoliko meseci, kada je Kristijano (Ronaldo) bio jedini koji je otišao, niko nije mislio da će ovoliko vrhunskih igrača igrati u saudijskoj ligi.  U budućnosti će ih biti još više i zato klubovi moraju biti svesni onoga što se dešava. Saudijska Arabija nije pretnja, to je realnost. Žele da stvore snažnu ligu i u stanju su to da urade. Premijer liga je trošila više od ostalih jer je organizacija bolja i prava na emitovanje su skuplja.

U nedavno pristigle zvezde fudbala uključuju i bivšeg krilnog igrača Liverpula Sadija Manea, nosioca Zlatne lopte Karima Benzemu, bivšeg golmana Čelsija Eduarda Mendija i Rubena Neveša iz Vulvsa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike