Sudijska komisija analizirala sporne situacije sa meča TSC - Partizan: Ko je oštećen, a ko sa pravom ljut?

01.08.2023

13:49

0

Autor: A. S.

Crno-beli su bili nezadovoljni, pa su tražili i reakciju sa vrha

Sudijska komisija analizirala sporne situacije sa meča TSC - Partizan: Ko je oštećen, a ko sa pravom ljut?
Duel Nikolića i Stojića - Copyright Printscreen/Twitter/rade5999

Žalio se Partizan na sudijske odluke Milana Mitića nakon duela prvog kola Superlige sa ekipom TSC-a. Smatrali su crno-beli da su oštećeni u meču koji je okončan remijem, 3:3, a sportski direktor kluba, Ivica Kralj je otišao i korak dalje i javno zatražio ostavku predsednika Sudijske komisije, Dejana Filipovića.

Filipović je danas održao konferenciju za medije, tokom koje je analizirao sporne situacije sa ovog duela.

Najpre je bilo govora o faulu Nemanje Stojića nad Nemanjom Nikolićem.

- U 33. minutu, propušten prekršaj i direktan slobodan udarac i žuti karton za Partizan. Ovo nije građenje, trebalo je da bude prekršaj - rekao je Filipović na početku, pa se osvrnuo na penal TSC-a u nadoknadi vremena u prvom poluvremenu:

- Sledeća situacija jeste penal za TSC po završetku, nakon što je sudija dosudio kraj, po pravilima igre, fudbala, jedino se kazneni udarac izvodi posle faula. Ako je isteklo vreme, penal mora da se izvede. Nepisane instrukcije UEFA su takođe da se prvi slobodan udarac u blizini gola, prvi korner takođe, ne svira kraj. Sudija dosudi faul na 20 metara, sudija svira kraj. To je duh fudbala, takav je. Ekipa izbori korner, sudija mora da dopusti. Ovde se dešava, nadoknada je dva minuta, dešava se situacija u nadoknadi, ista situacija kao u derbiju. Svirao je kraj, ali je rekao da sačekaju dok se ne završi, pogledao je snimak, dodelio je penal, penal je očigledan, nije laka odluka, ali od sudije kvaliteta Milana Mitića očekujemo ovo dosudi bez VAR-a, bio je dobro postavljen, pad koncentracije, ništa drugo, VAR se uključio kad treba i očigledan je faul.

A što se tiče penala za crno-bele, koji nije realizovao Bibras Natho, kako je istakao predsednik sudijske komisije, nije ga bilo.

- Golman startuje prirodno na loptu, igrač stiže delić sekunde ranije, kod svakog klizećeg starta, igrač stigne pre odbrambenog igrača do lopte, ako skloni čistu loptu nije prekršaj, ako skloni igrača jeste. Ovde golman potpuno prirodno, odigrava loptu, ona menja pravac, prekršaj ne postoji, ovde je problem što je izostao poziv iz sobe, kad sam pričao zbog čega, kaže da mu je bilo posle jedne odluke teško, bio je kontakt, dve odluke u 10-15 minuta, to je nauk za nas sve. Ovde da je doneta tačna odluka, bila bi druga "protiv" Partizana, ovo nije bio penal, onda onoga do kraja ne bi bilo. Ne postoji prekršaj, ovaj kontakt je minimalan, golman startuje, kada igrač stigne ranije, ovde saplitanja nema, nismo ga videli, ovo nije penal i trebalo je da sudija pozove da se pogleda snimak i da se spusti lopta, nije ni simuliranje.

Nije Partizan oštećen ni kod poništenog gola.

- Blok nije dozvoljen u fudbalu. Igrač Partizana, on sapliće igrača, ne pričamo samo o ofsajdu, on sapliće igrača TSC-a koji u padu sapliće još jednog igrača, dva igrača su onemogućena da igraju loptom, ovo je nauk, slede bitne utakmice, već 10 godina prepoznaju blokove u fudbalu, ovo nije blok, pokretni blokovi nisu dozvoljeni ni u košarci. To se pre 10 godina uvrežilo odjednom i to prave ljudi u ofsajd položaju, dva igrača TSC-a će da padne, Šćekić ne ide na loptu, obojica su krenuli na loptu, igrač koji je napravio blok nema nameru da igra loptom, predstavlja prepreku.

Ali, što se tiče drugog penala za TSC, Filipović je ostavio na javnosti da sama donese zaključak.

- Sudija je dosudio prekršaj, pomoćni sudija je konstantovao da je bilo unutra, ovde su stvari jednostavne. VAR sudija ne zove sudiju, nema šta da zove, on samo na osnovu ove slike treba da kaže da li kontakt spolja ili iznutra, linija je sastavni deo prostora koji obeležava fudbal, aut linije, poprečne, sastavni su deo prostora za igru. Ostavljam vama slobodu da zaključite da li je kontakt na liniji, malo unutra ili van kaznenog prostora - zaključio je Filipović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike