Igrao nekada za Arsenal, sada postao milijarder! Francuz uložio u svoju pamet i enormno se obogatio

16.03.2023

12:43

0

Autor: D. P.

Enormno se obogatio u biznisu koji je započeo kao igrač

Igrao nekada za Arsenal, sada postao milijarder! Francuz uložio u svoju pamet i enormno se obogatio
Copyright Profimedia

Bivši levi bek Arsenala iz vremena Arsena Vengera, Francuz Matje Falamini završio je karijeru pre tri godine i verovatno nikad nije zažalio zbog tog poteza.

Ovaj 39-godišnji bivši defanzivac "tobdžija" danas je jedan od najbogatijih fudbalskih penzionera, ali ne zbog zarađenog tokom igračke karijere, već zato što je svoj odlazak u "civilstvo" posvetio ozbiljnom biznisu. Njegovo bogatsvo meri se u milijardama, piše nemački Bild.

Flamini se u potpunosti posvetio borbi protiv klimatskih promena i svoje znanje usmerio je u proizvodnju obnovljivih izvora energije. Tokom svoje aktivne karijere, on je već bio jedan od osnivača firme "GF Biochemicals" 2010. To je bila prva kompanija u svetu koja je masovno proizvodila levulinsku kiselinu,  jedno od hemijskih jedinjenja koje ima potencijal da u potpunosti zameni naftu kao energetski resurs.

- Kao dete, imao sam dve strasti: fudbal i održivost. Odrastajući blizu mora u Marseju, od ranog detinjstva bio sam svestan ekoloških problema oko plastike u moru i hemijskog zagađenja - rekao je Flamini za portal Sifted.

Flamini i njegov poslovni partner Paskvale Granata želeli su da osnuju kompaniju posvećenu održivosti.

- Nismo znali da li će to biti energija, hemija ili urbana reciklaža, pa smo se upravo sastali sa timom naučnika u Milanu i krenuli u tom pravcu. I to uspešno!

Inače, Flamini, koji je sa Milanom bio šampion Italije i četiri puta osvojio FA Kup Engleske sa Arsenalom, ne isključuje povratak fudbalskom poslu.

- Ne pitajte me kako ću da se bavim fudbalom jer nisam razmišljao o tome. Ali to je definitivno nešto čime sam se uvek bavio u svom životu. Uvek ću želeti da budem deo te zajednice - rekao je za "Atletik".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike