Širi se bruka celim svetom: Francuzi opisali ustašku žurku Lovrena i Brozovića

23.12.2022

08:20

0

Autor: 24sedam

Većina francuskih medija opisala je ponašanje dvojice hrvatskih fudbalera kao proustaško i nacističko

Širi se bruka celim svetom: Francuzi opisali ustašku žurku Lovrena i Brozovića
Fudbaleri Hrvatske na proslavi - Copyright Instagram printscreen

Posle italijanskih medija koji su opisali ustaški pir dvojice hrvatskih fudbalera Dejana Lovrena i Marcela Brozovića na slavlju posle povratka iz Katara, na sličan način su ovaj događaj obradili i Francuzi.

Više desetina medijskih kuća (RMC, Lekip, Ouest France ...) obradilo je ovu temu opisujući bez uvijanja ponašanje dvojice reprezentativaca Hrvatske kao proustaško i nacističko:

- Hrvatski defanzivac i vezista, treći na Svetskom prvenstvu 2022. zahvaljujući pobedi u malom finalu protiv Maroka (2:1), proslavio je kraj šampionata uz nekoliko fašističkih simbola. Kako pokazuje nekoliko video snimaka, Lovren i Brozović su, prema pisanju Korijera dela sera, posebno obradovali pesmi veoma kontroverznog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, čiji tekstovi slave zločine ustaša, hrvatskih saradnika nacističke Nemačke.

 

 

Pozdrav "Za dom spremni" čiji je poklič uvod u Tompsonovu pesmu, izvode i Lovren i Brozović. Poklič „Za dom spremni“ je pozdrav koji su ustaše koristile tokom Drugog svetskog rata, a potom je ponovo zaživeo tokom poslednjeg rata. To je zakonom zabranjeno.

Josip Šimunić, tadašnji defanzivac hrvatske selekcije, 2013. godine je kažnjen od svog Saveza i FIFA jer je ovim povikom vodio navijače tokom proslave plasmana na Svetsko prvenstvo 2014. godine. Tadašnji fudbaler Herte iz Berlina i zagrebačkog Dinama je kažnjen i suspendovan na 10 utakmica - piše u tekstu koji su preneli francuski mediji.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike