Super Ballon d’Or je najprestižnija nagrada u svetu fudbala, a osvajač je samo jedan: Da li će se Mesi dokopati nje?

22.12.2022

08:07

0

Pre 30 godina trijumfovao je Argentinac, da li će se istorija ponoviti?

Super Ballon d’Or je najprestižnija nagrada u svetu fudbala, a osvajač je samo jedan: Da li će se Mesi dokopati nje?
Lionel Mesi - Copyright Profimedia

Trijumfom fudbalera Argentine na Svetskom prvenstvu u Kataru, stavljena je tačka na najvažnije fudbalsko, reprezentativno takmičenje, ali su i otvorena brojna pitanja.

Pobedom u Kataru, Lionel Mesi je sa nacionalnim timom osvojio sve što se moglo osvojiti, pa se nameće pitanje da li je će Mesi, nakon što ove godine nije bio u konkurenciji za prestižnu nagradu Zlatna lopta, u narednoj godini, imati više sreće i uspeha.

Ali, fudbalski znalci podsećaju da od Zlatne lopte postoji jedna prestižnija nagrada, a to je Super Zlatna lopta, koju je osvojio samo jedan igrač ikada!

Prva nagrada Zlatna lopta uručena je davne 1956. godine i od tada se dodeljuje svake godine, dok je 'Super Ballon d'Or' dodeljena samo jednom i to legendi Real Madrida, Alfredu Di Stefanu.

Di Stefano je za Kraljevski klub postigao 308 golova i predvodio ekipu do pet uzastopnih pobeda u Kupu Evrope između 1956. i 1960. godine. Dvostruki je osvajač Zlatne lopte, 1957. i 1959. godine, a tri godine nakon njegovog drugog trijumfa, Frans fudbal je ponovo obeležio njegova dostignuća na jedinstven način.

Povodom obeležavanja 30. godišnjice časopisa France Football, rešili su da podele nagradu pod imenom Super Ballon d'Or, a u konkurenciji su se našli samo evropski igrači.

Di Stefano, koji je inače rođen u Argentini i tamo je igrao do 1949. u karijeri je igrao za Kolumbiju i Španiju, pa je tako i ušao u konkurenciju za prestižno zvanje.

Među nominovanima našli su se i legendarni Johan Krojf i Mišel, ali je nagrada završila u rukama Di Stefana.

Trofej koji po mnogima liči na Zlatnu loptu sa mnogo mini zlatnih fudbalskih lopti, poput poznare Ferrero Rocher čokolade, bio je godinama izložen u Muzeju Real Madrida na Santjago Bernabeuu, ali je potom otišla na aukciju u Londonu u septembru 2021. u okviru događaja „Imovina sa imanja Alfreda Di Stefana“, zajedno sa drugim kultnim uspomene iz njegove karijere.

Navodno je prodat za 187.500 funti.

Navijači Argentine, ali i istinski ljubitelji fudbala, sada vide priliku da se Lionel Mesi dokopa ove nagrade. Sedmostrukom osvajaču Zlatne lopte, u karijeri je nedostajalo samo Svetsko prvenstvo, ali sada je i to promenjeno, pa se traga za pravom nagradom sjajnom golgeteru.

- Super Ballon d'Or, nagrada koja se dodeljuje najboljem igraču u poslednje 3 decenije, koju je osvojio samo Di Stefano. Dajte je Mesiju i neka to bude trešnja na vrhu njegove nerealne priče - napisao je jedan navijač na društvenim mrežama, dok su se potom nizali komentari:

- Pre ovog trenutka nisam imao pojma da ovo postoji, ali sada znam da postoji, daj to Leu,

Drugi je dodao: On će to lako dobiti. Niko drugi to više ne zaslužuje u poslednjih 30 godina.

Da li će se poznati časopis odlučiti na dodelu nagrade i da li je vreme da Lionel Mesi kruniše svoju neverovatnu karijeru, ostaje pitanje. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike