Švajcarci o smeni Džake kao kapitena: Oblačenje Jašarijevog dresa je politička provokacija

09.12.2022

09:47

0

Autor: 24sedam

Švajcarci polemišu oko smene na mestu lidera nacionalnog tima

Švajcarci o smeni Džake kao kapitena: Oblačenje Jašarijevog dresa je politička provokacija
Granit Džaka - Copyright Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Švajcarski mediji i javnost polemišu na temu kapitenske trake fudbalske reprezentacije i da li ona treba ostati na ruci Granita Džake, čoveka koji se i u Kataru istakao primitivizmom.

Tabloid "Blik" konstatuje nepristojnost svog kapitena na utakmici sa Srbijom, ali pronalaze ipak razloge zbog kojih je Džaka poseban za tim Švajcarske:

- Izbila je debata o Granitu Džaki. Da li je i dalje pravi kapiten za reprezentaciju ili nije? "Neue Zürcher Zeitung" i javno finansirani "SRF" ga barem ispituju, a "Veltvoche" poziva na njegovu smenu. Polemika je postala raspstranjena u narodu. Zato što je Džaka prirodni vođa ovog tima. I u Kataru kapiten reprezentacije privlači gotovo svu (medijsku) pažnju, posle dužeg ćutanja oko sebe. Mirniji je i zreliji, rekao je za sebe. Stisak u međunožju: primitivan i nepotreban. Oblačenje Jašarijevog dresa je politička provokacija kojoj nije mesto na fudbalskom terenu. To možete i morate kritikovati. S obzirom na Džakinu porodičnu istoriju – njegov otac je bio zatvoren i mučen u bivšoj Jugoslaviji – i stalne provokacije sa srpske strane, to je bar delimično razumljivo - piše Blik i nastavlja:

- Čak i nakon poraza od Portugala, Džaka je taj koji je sve uprte u njega, iako jedan od boljih. On poručuje novinarima da ne postavljaju usr*na pitanja. To nije u redu. Ali možete reći i: Njegovo mišljenje je neuglađeno i direktno, ponekad grubo i gotovo preteće. Ali uvek autentično. Džaka tutnji, kritikuje. Takođe se jednom javno suprotstavi timu ili treneru. Drugi ne govore ništa, patke ili pokušavaju da prenesu sliku savršenog zeta. Džaka ne. Skreće pažnju na sebe, štiti i druge. Kao i van terena, i Džaka je na terenu. Nikad se ne krije.

Novinar Blika pokazuje zašto staje na stranu Džake:

- U osmini finala Evropskog prvenstva protiv Francuske, najvećem uspehu modernog doba, kapiten je taj koji preokreće stvari kada je reprezentacija na zemlji. Zatim je u četvrtfinalu protiv Španije i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv Italije tim pokazao da može da se nosi sa Džakinim privremenim odsustvom. Ali čak i kada kapiten ne igra, njegov duh je prisutan. U reprezentaciju je usadio svoj pobednički mentalitet - piše švajcarski dnevnik.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike