Broj 24 na dresu Brazilci nikad nisu nosili do Bremera! Razlog neverovatan!

04.12.2022

07:17

1

Autor: 24sedam

Prošle su godine i niko nije primetio da Brazilci nikad na mundijalima nisu imali igrača sa brojem 24 na leđima

Broj 24 na dresu Brazilci nikad nisu nosili do Bremera! Razlog neverovatan!
Bremer - Copyright Tanjug/AP

Igrači reprezentacije Brazila nisu godinama nosili 24 na leđima, a svet nikad nije postavljao pitanje, niti su se navodili razlozi sa ovakav stav igrača iz zemlje petostrukog šampiona sveta.

Budući da broj 24 u Brazilu ima vezu sa homoseksualizmom, članovi nacionalnih timova nikad nisu želeli da ga zaduže pred mundijale, sve dok to nije uradio Bremer, štoper Juventusa.

Bremer se pojavio na terenu u porazu protiv Kameruna, čime je konačno razbio predrasude, ali je zato morao za svaki slučaj da kaže navijačima u zemlji da to nije nikakva njegova politička odluka i borba za prava gej ljudi.

Predrasude povezane sa brojem 24 potiču iz "jogo do bicho“ (igra zveri), koja se pojavila krajem 19. veka na ulicama Rija i još se praktikuje. Svaki kladioničar mora da izabere kvadrat koji predstavlja jedna životinja, a broj 24 je broj jelena, koji se povezuje sa homoseksualnošću u brazilskoj kulturi, između ostalog i zato što pripada životinjskoj vrsti čiji mužjaci mogu imati seksualne odnose jedni sa drugima.

Tanjug/AP
 

 

Pored toga, reč koja označava ovu životinju na portugalskom "veado", ima sličan izgovor kao "viado", što je uvreda za homoseksualce.

Bremer koji je obukao 24, u Juventusu nosi trojku.

- Za mene je to majica kao i svaka druga, važno je da budem na Svetskom prvenstvu, broj nije bitan - rekao je Bremer.

Kod Brazilaca su česti slučajevi da neki muškarci odbijaju, na primer, da zauzme sedište 24 u pozorištu ili u bioskopu, da žive u stanu 24 u zgradi ili koriste sveće 23+1 za proslavu 24. rođendana. Broj je odavno bojkotovan od strane igrača u brazilskoj ligi, gde su retki koji ga nose. Ali za neke pripadnike LGBT zajednice, ovaj broj je postao simbol otpora i protesta.

Do petka i Bremerovog nastupa protiv Kameruna samo su dva slučaja zabeležena da Brazilci obuku 24 na leđima. Oba puta u prijateljskom, i to Tajson u pobedi od 3:1 nad Japanom u novembru 2017. i Roberto Firmino u pobedi nad Ganom od 3:0 u septembru, iako igrač Liverpula nije izašao na teren.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike