Mundijal 2022 u Kataru: Ko su favoriti, ko su "mine", kako će Srbija do prva dva mesta u grupi G

20.11.2022

09:37

0

Autor: 24sedam

Od danas će 32 ekipe imati šansu da svoja očekivanja od Svetskog prvenstva u Kataru pretvore u stvarnost

Mundijal 2022 u Kataru: Ko su favoriti, ko su "mine", kako će Srbija do prva dva mesta u grupi G
Boginja - Copyright Profimedia

Utakmicom Katar - Ekvador (17.00, Arena Sport Premium 1) počinje 22. po redu FIFA Svetsko prvenstvo 2022 u Kataru.

Kad lopta krene da se kotrlja ništa više neće biti važnije od igre. Zaboraviće se brzo zašto je Mundijal stigao usred peščane pustinje, otkud i dokle mito i korupcija u FiFA, šta sa pravima obespravljenih u Kataru...

Ništa neće biti ispred fudbala! Zato je Mundijal ostao poslednja brana u odbrani lepote igre i mesto na kojem siromašni mogu da izađu na crtu bogatima i da ih dobiju. Sve se to gubi u velikim ligama i kontinentalnim takmičenjima, samo još Mundijal ostaje da zaklanja ostatke te izvorne čistoće najpopularnijeg sporta planete.

Srbija ima čast da navija za svoj tim i Kataru. Zavoleli smo Piksijeve "orlove" baš zato što su svojim znanjem i čestitošću izborili svoje pravo da budu među najboljima na svetu. Cilj je proći grupu, a dalje neka bude šta bude...

mn press
 

 

Neće biti jednostavno ni njima, ali makar smo sigurni da i njihovi protivnici zabrinuto gledaju svoje zadatke za narednih desetak dana. Brazilci su prvi rival za 24. novembar, sledi meč sa Kamerunom 28. novembra i za kraj ostaju Švajcarci 2. decembra.

Ovo su predviđanja 24sedam za takmičenja u svim grupama: Grupa A

Katar, Ekvador, Senegal, Holandija

Sve osim prvog mesta Holandije bila bi prvorazredna senzacija. Katar nije bio dostojan pažnje dok je igrao sa našom reprezentacijom kao gost u kvalifikacionoj grupi, ali ima i onih koji očekuju da domaćin Mundijala napravi iznenađenje kao što su to uradili u rukometu.

Profimedia
 

Na ruku im svakako ide to što Senegal sa Sadiom Maneom i bez njega nije isti tim, pa bi borbu za drugo mesto vodili sa Ekvadorom. Grupa B

Engleska, Iran, SAD, Vels

Englezi su izraziti favoriti, ali i pored toga što se čini sve lako predvidljivim, ova grupa bi mogla da bude minsko polje za ostrvljane i Amerikance.

Uostalom i sama FIFA rang lista pokazuje koliko je nezahvalno prognozirati mečeve između 20. Irana, 19. Velsa i 16. SAD.

Iran ima dva odlična napadača Azmuna iz Bajera i Taremija iz Portoa, uz dovoljan broj iskusnih igrača u polju koji su odigrali preko 100 mečeva u Grčkoj, Belgiji, Holandiji ...   

Profimedia
 

Kod Velšana je sve jednostavno - biće onako kako Garet Bejl (Los Anđeles) bude svirao. U tom orkestru mogli bi još ponešto da zasviraju Aron Remzi (Nica) ili Danijel Džejms (Fulam), mada njih odavno nema u bitnim ulogama kada igraju za svoje klubove.  

Tanjug/AP
 

Amerikanci odavno nisu džak za udaranje. Njihova snaga i brzina moraju da dobiju respekt od svakog rivala, u protivnom doživeče ogromne probleme od Rejne (Dortmund), Pulišića (Čelsi), Mekenija (Juventus) ili Seržinja Desta (Milan). Grupa C

Argentina, Saudijska Arabija, Meksiko, Poljska

Ako je Argentina sa Mesijem u grupi sa još par timova koje svet vidi 18. decembra u finalu Mundijala, logično je očekivati da u grupi prođu sve bez trzavica.

Ipak, u fudbalu se dogode i nelogične stvari, pogotovo na neispitanim terenima kao što je Katar.

Profimedia
 

Zato se može postaviti pitanje da li bi neko bio iznenađen da Mesija vidi u utorak u 22. novembra protiv Saudijske Arabije kako na +30 Celzijusovih opet povraća na sredini terena zbog iscrpljenosti.

Na ovakve pojave treba računati, jer će privikavanje na vremenske uslove biti važno koliko i protivniku nametnuti svoj stil igre. Ovde će doći do izražaja znanje i iskustvo Argentinaca i tradicionalna upornost Meksikanaca. Grupa D

Francuska, Australija, Danska, Tunis

Svetski prvak bez Kantea i Pogbe, a od sinoć i bez Benzeme, sa dvojcem iz Real Madrida Kamavingom i Čuamenijem... Opet su prejaki, ali će, kao i u Rusiji, igrati bez aktuelnog osvajača Zlatne lopte Karima Benzeme, ipak sada je tu zreliji Pavar (Bajern), Lukas (Bajern) i Teo (Milan) Ernandez, Mbabe (PSŽ), Dembele (Barselona)...

Profimedia
 

Teško im je naći slabu tačku, osim što tradicija kaže da aktuelni šampioni dožive veliko razočaranje kod pokušaja odbrane naslova.

Drugi ili prvi, u ovoj grupi su Danci, ostali su statisti. Grupa E

Španija, Kostarika, Nemačka, Japan

Jasno sve ko dan! Španci, pa Nemci ili obrnutim redom, svejedno. Oni nisu došli da bi se mučili u grupi sa Kostarikom ili Japanom. Sebe vide kao konkurente najjačim timovima i to sa punim pravom. Grupa F

Belgija, Kanada, Maroko, Hrvatska

Otkako je Maroko oterao Vahida Halilhodžića i u tim su se vratili nezadoljnici predvođeni Ziješom (Čelsi) i Mazrauiujem (Bajern), afrički tim treba gledati drugim očima.

Mogli bi da zasmetaju, a možda i da pokvare već viđen poredak na vrhu tabele - Belgija, Hrvatska! Čvrstina karaktera ekipa sa severa "crnog kontinenta" nikad nije bila na potrebnom nivou, ali možda se i to promeni u ambijentu koji će biti domaćinski za sve Arape.

Profimedia
 

Belgijanci dolaze da poslednji put nešto urade sa generacijom koja je prošla svoj zenit. Dobra stvar za njih je oporavljeni Lukaku (Inter), a loša je što dugo nije igrao. Isto važi i za Azara (Real Madrid).

Kod komšija sve je naoko slično kao u Rusiji. Osnova je vicešampionska, ali ... Štoperi Lovren (Zenit) i Vida (AEK) stariji su četiri godine baš kao i Modrić, dok napred nedostaje brzina i fanatizam Rebića (Milan) i Mandžukića. Prvi se pobunio, pa je otpisan od selektora Dalića, dok drugi sada deluje kao deo stručnog štaba. Grupa G

Brazil, Srbija, Švajcarska, Kamerun

Srbija, Srbija! Patriotizam, ali i pravi fudbalski argumenti Piksijeve čete kažu da treba biti optimista!

Ako se malo izmaknemo iz navijačkog rakursa i zauzmemo malo neutralniji ugao, opreznost nam ne bi bila naodmet. Kamerun je loš pozadi, ali izuzetno snažan u veznom redu gde gazduje Anguisa (Napoli) i napred sa Abubakarom (Al Nasr) i Čupom Motingom (Bajern).

Fudbalski savez Srbije
 

  
Švajcarci, nije preterivanje, nemaju nijednu slabu tačku ukoliko i Zomer bude na golu. Nije to tim od vrhunskih pojedinaca, ali takvi kakvi jesu, imaju svoju vrednost koja potiče od uigranosti i izuzetne fizičke pripremljenosti. U Rusiji su bili znatno jači nego što su to danas, pa su pobedili uz jednu spornu odluku Feliksa Briha i nekoliko spornih taktičkih rešenja Mladena Krstajića.

MN Press
 

U Kataru će biti bolje! Grupa H

Portugal, Gana, Urugvaj, Južna Koreja

Gana protiv Urgvaja, ali ne kao u četvrtfinalu Mundijala 2010 u Južnoj Africi, već u borbi za drugo mesto u grupi H. Njihov prethodni duel odlučen je posle penala na sreću Južnoamerikanaca, pa je možda došao momenat da se naplate neki dugovi iz prošlosti.

Gana je po imenima najbliža od svih ekipa iz "trećeg i četvrtog plana" da iznenadi, pri tome će temperatura u njihovom slučaju biti najmanje važna, budući da su gotovo svi igrači već godinama u Evropi.

Profimedia
 

 

Urugvajci su ponovo silno jaki i uvek motivisani kad izađu na veliku scenu. Jedino što može da slomi volju "Veću staraca 35+" (Godin, Muslera, Kaseres, Kavani, Suarez) to su vremenske (ne)prilike, ali tu su mlađi (Arauho, Nunjez, Toreira, Himenez) da pripomognu ako zatreba.

 BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike