Put u Katar privilegija bogatih! Za čašu piva tamo, više nego za kilo mesa u Beogradu, a prenoćište tek morate videti! (FOTO)

16.11.2022

17:15

0

Vrtoglavi rast cena iznenadio je inostrane navijače, uslovi razočarali

Put u Katar privilegija bogatih! Za čašu piva tamo, više nego za kilo mesa u Beogradu, a prenoćište tek morate videti! (FOTO)
Pivo - Copyright Profimedia

Do početka Svetskog prvenstva u Kataru ostalo je još samo četiri dana, a vatreni navijači širom sveta sa velikim nestrpljenjem čekaju na nedelju, kada će domaćin, Katar i Ekvador igrati prvi meč.

Nacionalni timovi 32 zemlje, među kojima je i Srbija, podeljeni su osam grupa, a igrače u ovoj državi očekuju inzvanredni uslovi na stadionima koji su opremljeni "svetski".

Finale je zakazano za 18. decembar i igraće se na stadionu Lusail Iconic, a već sada se očekuje da će tribine biti krcate, bilo ko da igra za famoznu Boginju.

Ali, iza sjajne organizacije najveće fudbalske svetske smotre, krije se mnogo nelogičnosti.

Još kada je Katar dobio organizaciju Mundijala, nagovešteno je da će se utrošiti velike sume novca, a sada je i poznato da je reč o najskupljoj organizaciji Mundijala do sada. Neke procene idu toliko daleko, da se navodi da bi ovo prvenstvo moglo da košta više od svih do sada održanih u istoriji!

Naravno, najveći deo od 200 milijardi dolara otišao je na izgradnju infrastrukture, metroa, hotela...

Ali, sa druge strane, domaćini očekuju da će u narednih mesec dana zemlju posetiti između 1,3 i 1,5 miliona posetilaca, što bi, prema njihovim procenama, moglo da im donese osam milijardi dolara!

Međutim, da li se može reći da je put jednog navijača u Katar privilegija i čast ili ozbiljan udarac na novčanik?

Turističke agencije su iskoristile priliku da zarade posredovanjem između navijača i organizatora, pa su tako za posetioce Mundijala pripremile i posebnu ponudu, dok su neke ponudile i “last minute” opcije.

Ali, pojedine u cenu angažmana nisu uključile doplate za avio kartu, ukoliko nema karata na osnovnoj kalkulisanoj tarifi, kao ni transport od aerodroma do stadiona i ponovo do aerodroma, ali ni međunarodno zdravstveno osiguranje sa dodatnim Kovid pokrićem.

Naravno, na sve to treba dodati i troškove fakultativnih izleta i obilazaka, ali i karata za utakmice.

A onda sledi prenoćište, koje se, preko agencije, za četiri noćenja u hotelima sa četiri zvezdice, kreće od 1.100. 

Hayya aplikacija

Za ulazak u državu i rezervaciju smeštaja tokom Svetskog prvenstva, nophodna je i hayya aplikacija.

Preko pojedinih agencija, možete izvršiti i doplatu za utakmice, pa je tako  cena ulaznica prve kategorije 230 evra, druge kategorije 170 evra i treće 75 evra.

Ipak, domaćini se nisu oslonili samo na hotele, kada je reč o prenoćištu, već su obezbedili i, za manje grupe navijača boravak u šatorima, kao i u kontejnerima.

 

 

Naime, oni su izgradili čitava šatorska naselja sa smeštajnim jedinicama. Njih su pritom reklamirali inostranim posetiocima kao priliku da iskuse tamošnji način života. Tako su već prvi navijači koji su stigli, umesto prethodno najavljenog luksuza dobili drvene krevete sa madracima i sve to u šatorima, čiji je prostor već tako prepunjen.

Inostrani mediji su obelodanili i izgled fan zone u Dohi, a koja je pak izgrađena na betonskoj podlozi, bez hlada, koji je preko potreban ako se računa na dnevne temperature, koje u Kataru iznose oko 35 stepeni.

Ali, uprkos uslovima koji su takvi, kakvi jesu, cene su itekako visoke. Recimo, samo jedno noćenje u šatoru košta 100 dolara, dok je u kontejnerima 200. Ukoliko se pak odlučite za posebnu sobu, morate izdvojiti oko 450 dolara, po noćenju.

 

 

Nisu štedeli navijače ni kada su postavljali cene karata za utakmice. Ukoliko ste voljni da gledate meč kojim se otvara prvenstvo, za ulaznicu prve kategorije, morate izdvojiti oko 600 evra, karte druge kategorije su nešto jeftinije, 425 evra, dok možete izdvojiti i 300 evra za ulaznicu iz treće kategorije.

Zanimljivo, ali za rezidente Katara sa adresom u ovoj zemlji i identifikacionim brojem, ulaznica za prvi meč na Mundijalu košta oko 50 evra. 

Naravno, postoji razlika u ceni i od faze do faze, pa je tako za polufinale potrebno inkasirati 925 evra za prvu kategoriju, 640 evra za drugu, a 345 evra za treću. Najskuplje karte za finale su 1.560 evra, dok će domaćini u meču za Boginju moći da uživaju za za 200 evra.

Ono što je kod evropskih navijača izazvalo veliko nezadovoljstvo i vrtoglavi rast cena, a ovih dana je potpuno iznenada skočila cena piva.

Ukoliko ćete meč gledati u nekom od barova, za pivo ćete izdvojiti 90 dolara.

Inače, opšte je poznato koliko jezakon ove zemlje strog, ali je točenje piva dozvoljeno, ali uz odgovarajuće dozvole i na određenim mestima.

Prodaja je dozvoljena na određenim površinama oko stadiona, ali je navijačima zabranjeno da ga unesu na tribine.

Takođe, ovaj napitak će biti dostupan i u fan zonama koje su u organizaciji FIFA, ali samo u večernjim satima i to po astronomskim cenama. Čaša piva od pola litra, koštaće oko 14 dolara!

Na kraju, navijačima se preporučuje da uprkos svemu, paze na pravila. Zakoni su veoma strogi, pa su fudbalski savezi izdavali navijačima preporuke o ponašanju u Kataru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike