Zvezdine greške došle na naplatu u Monte Karlu! Ali nije se grešilo samo na terenu!

04.11.2022

13:13

0

Prvaku Srbije sada predstoji borba za odbranu duple krune

Zvezdine greške došle na naplatu u Monte Karlu! Ali nije se grešilo samo na terenu!
Miloš Milojević - Copyright MN Press

Poraz i to ubedljiv, od Monaka značio je za fudbalere Crvene zvezde i definitivan oproštaj od UEFA takmičenja ove sezone. Počelo se u kvalifikacijama za Ligu šampiona, zatim je ekipa Miloša Milojevića igrala u grupi Lige Evrope, a na kraju je ostala i bez Lige konferencija. Za tu "utehu" je bilo potrebno treće mesto, ali su i Ferencvaroš i Monako i Trabzon bili uspešniji od prvaka Srbije.

Sada i definitivno mogu da se posvete Superligi i Kupu Srbije.

Utakmica u Monte Karlu sinoć je na pravi način pokazala sve slabosti ekipe iz prethodnog perioda. Prvo, Zvezda je u Kneževini imala imperativ pobede, i to na najtežem gostovanju. Jednostavno, to nije smelo da se dogodi, da se tri boda jure u gostima kod ekipe koja dolazi iz Lige petica.I to da bude pod moranje. Bodovi nisu smeli ranije da se "prosipaju".

Drugo, Milojević je na teren izveo sve što je u tom trenutku imao, ali ni taj tim nije uspeo da uradi nešto. Bilo je "materijala", sa sve Kataijem, Ivanićem, Mitrovićem i Bukarijem od početka, ali se ispostavilo da je sve bilo loše ukomponovano. Meč je rešen u prvom poluvremenu, u kojem se nemoć Zvezde ogledala u nekoliko detalja. Na primer, Milan Rodić i Aleksandar Katai su žute kartone dobili zbog povlačenja sa leđa protivnika, koji ih je jednostavno pretrčao. Tako je i cela ekipa delovala u prvih 45 minuta, Monako je bio za korak ispred, a Zvezda nije mogla da stigne.

Uz to, Kevin Foland je sinoć dao tri gola, a za prva dva može da zahvali greškama Milana Borjana i Nemanje Milunovića. Najiskusniji su pravili najveće greške i kada se tome pridoda i autogol Milana Rodića, jasno je da je preokret na kraju bio nemoguća misija.

Trgnuli su se crveno-beli koliko-toliko posle uspešno izvedenog penala Gelora Kange, i na časak vratili nadu. Ali kada je poništen gol Aleksandra Pešića, vreme je dodatno počelo da ističe, a voda je ulazila u uši. Novi gol Nemca je samo Zvezdi pokazao gde se u ovom trenutku nalazi kada je reč o evropskim okvirima.

FK Crvena zvezda
 

Mada, uspevala je Zvezda u prethodnih šest mečeva i da pokaže dobre partije, da osvoji šest bodova, da da čak četiri Ferencvarošu koji je na kraju bio prvi u grupi, ali ne i da stigne do krajnjeg cilja. Ni Liga Evrope, ni Liga konferencija, pa ovo navijače sigurno boli, jer su apetiti porasli, posle uspešnih nastupa u prethodnim sezonama.

Ali i da je nastavila takmičenje u Ligi Evrope ili ispala u Ligu konferencija, pitanje je šta bi se i tamo desilo, jer bi u LK moglo da se "naleti" na Lacio, Šerif, Bragu, Ludogorec...

Ali na kraju, kada se sve skupi, greške su plaćene. I to nisu bile samo greške fudbalera i stručnog štaba, na terenu i u svlačionici. Ima ih i u sportskom sektoru, odnosno u transfer politici.

Dovođeni su igrači, koji su sada u drugom planu, na primer skupo plaćeni Nemanja Motika. Može se reći da je u suštini Zvezda ostala sa samo jednim klasičnim napadačem. To je Aleksandar Pešić, pošto je Jovan Mijatović suviše "zelen", a Kalifa Kulibali (za sada) ne baš upotrebljiv.

Otišli su Milan Pavkov i Ohi Omoijuanfo, ali nisu nađene prave zamene.

FK Crvena zvezda
 

Problem je postojao i sa zadnjim veznim. Seku Sanogo je bio povređen, Srđan Mijailović i Nenad Krstičić nisu licencirani za Evropu, pa je i tu plaćena greška, jer je Kanga u Monte Karlu bio jedini na toj poziciji.

I u odbrani može da bude problema, na primer na poziciji štopera. Vrlo je moguće da Strahinja Eraković ode, pa će i to u velikoj meri poremetiti koncepciju.

Setimo se reči da Zvezda odavno nije imala bolji tim, i šta se na kraju desilo u Evropi?

Ništa.

Jasno je međutim da je ovaj tim za srpske prilike sasvim dovoljan da bi se ostvario cilj, a to je odbrana duple krune, koja između ostalog znači i direktan plasman u Ligu Evrope. Uz to, prednost u odnosu na Partizan je veoma pristojna i u ovom trenutku iznosi čak sedam bodova. Pa je ispunjenje ovog (prioritetnog) cilja realno.

Ali ako se ostvari taj plasman, Zvezda će odmah upasti u grupu sa "zverima", i zbog toga mora da se pojača baš na svim pozicijama. Za to ima sasvim dovoljno vremena, još nekoliko meseci. I da se sve ukomponuje kako treba.

A ako to ne urade u Ljutice Bogdana, mogle bi da se dese reprize debakla u Ligi šampiona, kao na primer protiv Pari Sen Žermena i Totenhema.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike