Zvezdino evropsko proleće sada je daleko, možda i predaleko! Više je razloga za brigu nego za optimizam, a vreme curi!

14.10.2022

07:56

0

U narednih 20-ak dana crveno-bele očekuje šest mečeva, što u Superligi, što u Ligi Evrope

Zvezdino evropsko proleće sada je daleko, možda i predaleko! Više je razloga za brigu nego za optimizam, a vreme curi!
FK Crvena zvezda - Copyright FK Crvena zvezda

Crvena zvezda nije uspela da se plasira u grupnu fazu Lige šampiona, pošto je Makabi iz Haife bio uspešniji na poslednjem stepeniku. Usledila je "selidba" u Ligu Evrope u kojoj je prošle godine došla i do nokaut faze, odnosno osmine finala. Ali ove sezone, nije tako dobro...

Posle četiri utakmice ekipa Miloša Milojevića ima tri boda i poslednja je u grupi. Tako da realno gledajući, evropsko proleće je u ovom trenutku prilično daleko i u magli. Kada kažemo proleće, mislimo i na ono u Ligi konferencija koje bi bilo svojevrsna uteha. Ali za to je potrebno osvojiti treće mesto.

Duel sa Trabzonom u Beogradu je zakazan za 27. oktobar, a sedam dana kasnije, početkom novembra ide se na megdan Monaku. Nimalo lak zadatak, za ekipu koja je pokazala da može, kada je sa 4:1 na "Rajku Mitiću" deklasirala Ferencvaroš, ali i ekipu koja je samo sedam dana kasnije izgubila u Budimpešti. I to zahvaljujući svojim greškama, mada je na terenu bila postava koja je u ovom trenutku u suštini i najbolja.

I sada se postavlja ključno pitanje, može li Zvezda da izdrži ovu trku?

Pre svega zbog rasporeda. Do utakmice sa Turcima ostalo je još 13 dana, a u tom periodu ih očekuju čak tri superligaška meča, sa Radničkim 1923, sa Vojvodinom (prethodno odloženi) i sa niškim Radničkim. I sve će to biti gostovanja.

A onda u Beograd dolaze Turci koji su kao domaćini slavili sa 2:1. I dok se ne pođe u Kneževinu, novo gostovanje. Doduše, ne suviše daleko i protiv rivala koji ne bi trebalo da bude problem. Ali i protiv Kolubare u Lazarevcu treba trčati i truditi se. Ne sme se potceniti, mada je u prethodnim mečevima bilo prilično ubedljivih pobeda.

Sada ostaje da se vidi koliko je povreda Sekua Sanogoa ozbiljna jer je u ovakvom ritmu svaki čovek zlata vredan. A takođe se zna koliko neka nova (eventualna) povreda može da poremeti tim.

A onda dolazimo i do još jednog veoma važnog pitanja. A to je napadač. U Mađarsku Milojević nije poveo Kalifu Kulibalija, već mlađanog Jovana Mijatovića, koji je i dobio šansu u završnici. Mogla je nova Zvezdina "devetka" da postigne i gol, ali je zamalo bio neprecizan.

FK Crvena zvezda
 

U ovom trenutku Aleksandar Pešić je posle odlaska Milana Pavkova i Ohija Omoijuanfoa prvi izbor kada je reč o napadaču, a to što Kulibali nije bio među putnicima ukazuje da se na njega (iako je nedavno došao) i ne računa ozbiljno. Uostalom, zbog onog što je do sada viđeno od njega, to i ne zaslužuje.

I pitanje je koliko mladi Mijatović može da pruži, jer su evropske utakmice mnogo drugačije i zahtevnije u odnosu na one koje je ovaj 17-godišnjak do sada igrao.

Samo sa jednim iskusnim (klasičnim) napadačem, ulaziti u evropsku trku, prava je avantura.

Uz to treba reći da se od Pešića očekuje mnogo više, s obzirom da je poslednji gol dao Napretku pre skoro mesec dana. Od tada je usledio "post" od pet mečeva računajući sva takmičenja. Sigurno bi zvezdaši voleli da vide onog "Šilju" koji je u avgustu vezao tri utakmice sa po golom. Tada je postizao golove protiv pomenutog Makabija i Voždovca.

Mora da brine i to što dva "motora", Aleksandar Katai i Mirko Ivanić u poslednje vreme igraju po principu "toplo-hladno". I eto u meču u Budimpešti, koji je mogao da donese mnogo toga pozitivnog bili su mnogo daleko od onog nivoa na koji su navikli navijače. Podsetimo, prošle nedelje na beogradskoj "Marakani" je odzvanjalo "Katai magiko...". Ali te magije sinoć nije bilo.

Ni novajlije Kings Kangva i Osman Bukari nisu na nivou sa početka sezona, kada su obojica ocenjeni kao prava pojačanja. Šansu ne dobijaju Nemanja Motika, Jegor Prucev, Irakli Azarov... Ali, neka bude za utehu da još (još jedno pojačanje) Stefan Mitrović igra odlično i da daje golove,da Marko Gobeljić opet može da ima zapaženu ulogu, da je Strahinja Eraković standardno dobar...

I sve ovo, sa plusevima i minusima ukazuje na to da mesta za optimizam baš i nema, odnosno da je razloga za brigu prilično.

Naravno, ne treba nikog otpisivati unapred, ali nijednom navijaču Zvezde sigurno nije prijatno da se od priče sa početka sezone "da bolji tim Zvezde odavno nije viđen" dođe do strepnje pred svaku evropsku utakmicu.

Naravno, bilo je i velikih promena, pre svega one na klupi, kada je Milojević došao umesto Dejana Stankovića. Ali, to ne bi trebalo da bude opravdanje.

Sigurno da bi eventualni krah u Evropi bio veliki udarac za klub, s obzirom na ambicije sa početka sezone, ali bi možda sa druge strane, kako god surovo zvučalo, ipak ostavio prostora da se "prodiše". Ako bi došlo do neželjenog scenarija, sve karte mogle bi da se bace na Superligu, koju su u Ljutice Bogdana i postavili kao primarni cilj. Zna se da na kraju ove sezone titula nosi direktan plasman u grupu Lige šampiona. Ali ni tu neće biti baš lako, pošto je najveći rival i takmac, Partizan u usponu forme, mada trenutno zaostaje pet bodova. Pobediti bundsligaša, Keln, u dve vezane utakmice Lige konferencija veliki je uspeh.

I kada se sve uzme u obzir, u narednih 20 i "kusur" dana Zvezda će morati da pokaže da li je trenutno za velika dela. U teoriji, može da prođe dalje (barem u Ligu konferencija), ali je za to neophodna barem jedna pobeda, ali i da se poklope neki drugi rezultati. Za bolji plasman (nokaut faza LE) potrebna su oba trijumfa, kao i porazi lidera u grupi, Ferencvaroša.

U prethodnim sezonama, Liga šampiona je bila preveliki zalogaj, a Liga Evrope taman po meri. Osvajali su se bodovi i bilo je razloga za zadovoljstvo.

Ali, ove sezone, na nesreću svakog zvezdaša, i drugo po kvalitetu UEFA takmičenje postaje bauk.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike