Norvežani, stvarno? Tadića i Piksija hoćete time da isprovocirate? Otišli ste baš predaleko!

26.09.2022

18:51

0

Autor: 24sedam

Neverovatno je koju su temu pokrenuli pred meč Lige nacija

Norvežani, stvarno? Tadića i Piksija hoćete time da isprovocirate? Otišli ste baš predaleko!
20211008npPiksiTadic3 - Copyright MN Press

Piksijevi Orlovi u utorak igraju malo finale Lige nacija. U Oslu Tadić i drugovi protiv Norveške (20.45) jure pobedu koja će im doneti plasman u elitnu diviziju najmlađeg UEFA reprezentativnog takmičenja, a domaćini su se od starta potrudili da reprezentativcima Srbije zakomplikuju boravak u njihovoj zemlji…

Ali ne kao „svi normalni“ navijači širom Evrope vatrometom i topovskim udarima u gluvo doba noći ispred hotela, već pokretanjem izuzetno opipljive teme koju su, očigledno, želeli da podignu na nivo koji definitivno ne zaslužuje u ovom trenutku.

Podsetimo, FSS je nedavno odlučio da Tadić bude jedan od kapitena nacionalnih selekcija koji neće nositi traku sa motivima duginih boja koju su neke zemlje odlučile da ponesu na predstojećem Mundijalu kao znak podrške u sprečavanju polne diskriminacije.

Konferenciju za medije uoči sutrašnjeg meča, norveški novinari su želeli da iskoriste kako bi kapitena „Orlova“ pitali za mišljenje na ovu temu, međutim svaku dalju diskusiju u startu je prekinuo PR FSS Milan Vuković.

- Izvinite, ali saopštenje na tu temu smo objavili pre nekoliko dana, naš generalni sekretar je već govorio o tome. Selektor i kapiten sada neće pričati o tome, a neće ni sutra – kazao je Vuković.

Za rubriku verovali ili ne deluje to što je na ovu temu govorio i kapiten Norvežana Martin Edegard, koji je istakao da bi Srbi morali da odgovore zbog čega su odbili da učestvuju u akciji „Jedna ljubav“, kada je to prilika da se zajedničkim snagama sa drugim zemljama pošalje snažna poruka.

Portal NRK, nije bio zadovoljan onim što je na zvaničnoj konferenciji kazao PR FSS, već su morali da pozovu i generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, koji je na više nego diplomatski način rekao stav srpske kuće fudbala.

- Nismo pozitivno odgovorili na taj zahtev jer se fokusiramo samo na fudbal. Za nas je neprihvatljivo sve što može da izazove bilo kakvu provokaciju navijača i javnosti, ili što može da se shvati kao oblik politizacije. Zadržaćemo sportski i neutralan stav – kazao je Norvežanima Šurbatović i dodao:

- Upotreba trake za duginim bojama je veoma osetljiva za naše društvo i nepotrebna. Među našim navijačima postoje različite društvene grupe i verske zajednice, poštujemo pravo svakog pojedinca da slobodno iznese svoje stavove, ali ponavljam, takve stvari nisu za fudbal i stadion nije mesto za njih. To je stav FSS – istakao je Jovan Šurbatović.

Išli su Norvežani toliko daleko da istražuju i na koji način su u prošlosti, zaključno sa poslednjom, organizovane Parade ponosa u Beogradu, za mišljenje je pitan čak i lider norveškog udruženja za rodnu i seksualnu raznolikost, koji je istakao uzmenirenost stavom Srba, „oštro reagujući na stav FSS“, dok je predsednik FS Norveške Lise Klavens jedini od svih tamnošnjih aktera odlučio da ne komentariše odluke kolega iz srpske kuće fudbala…

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike