Na Zapadu vole kad se mrze Srbi! Šaćiri i Džaka pokrenuli crni trend!

26.08.2022

17:38

0

Autor: 24sedam

Švajcarci su uradili zanimljivo istraživanje i došli do, i za njih same, neverovatnih rezultata

Na Zapadu vole kad se mrze Srbi! Šaćiri i Džaka pokrenuli crni trend!
Granit Džaka - Copyright Profimedia

Kada je završen žreb za predstojeći Mundijal u Kataru i kada su kuglice ponovo spojile Srbiju i Švajcarsku, verovatno da nije bilo navijača Orlova koji nije zadovoljno protrljao ruke uz nadu da je došlo vreme za naplatu dugova sa prethodnog planetarnog šampionata održanog u Rusiji.

Koliko zbog veoma bolnog poraza koji je Srbiju poslao kući, toliko i zbog niske provokacije Albanaca u dresu švajcarske selekcije Đerdana Šaćirija i Granita Džake koji su odlučujući gol proslavili gestikulacijom dvoglavog orla koji reprezentuje albansku zastavu.

Nesportski potez dvojice fudbalera izazvao je veliku buru, širom Švajcarske izbili su neredi između srpskog i albanskog stanovništva, pa su tamnošnji naučnici došli na ideju da sprovedu anketu sa ciljem da utvrde kakav je „dvoglavi orao“ imao uticaj na položaj Albanaca u Švajcarskoj. A došli su, i za njih same, do neverovatnog i iznenađujućeg zaključka…

Eksperiment je sproveden u periodu od marta do septembra 2018. godine, a incident sa Šaćirijem i Džakom došao im je kao kec na 11, s obzirom da se odigrao u junu te godine. Da bi došli do rezultata, istraživači su poslali 12.000 fiktivnih prijava za besplatne stanove. Po jednom stanu su išle dve identične prijave, s tom razlikom što je jedna sadržala švajcarsko a druga kosovsko ime.

Posle prva tri meseca 78.8 odsto Švajcaraca je dobilo poziv da pogleda stambeni prostor, dok je isti otišao na adresu 72.3 procenata Albanaca. A onda je usledio dvoglavi orao dvojice reprezentativaca Švajcarske poreklom sa Kosova.

- Pomislio sam da će taj potez da osudi naš projekat na propast, jer bi takozvani spoljni uticaj mogao da bude preveliki. Ali, generalno gledano, bio je velika sreća za nas – ispričao je jedan od istraživača za „Aargauer Zeitung“ i dodao:

- Brojke su se odjednom izjednačile. Posle toga, Švajcarci su i dalje češće dobijali pozitivan odgovor, ali se taj odnos značajno približio po brojkama na 70.5% u odnosu na 69.1%.

Naučnici nisu skrivali iznenađenje takvim razvojem situacije.

- Pomislio sam da bi diskriminacija mogla i da se poveća. Očigledno, polemike oko tog događaja su dovele do osećaja zajedništva, osećaja da se zajedno borite za švajcarsku zastavu kao što to čine Šaćiri, Džaka, Lihštajner i ostatak tima – kazao je istraživač uz zaključak da su dvojica fudbalera direktno osigurali da se smanji animozitet prema njihovim zemljacima u Švajcarskoj.

Nema dileme da će srpski navijača tek sada jedva čekati okršaj sa Švajcarcima u Dohi. Duel će se odigrati 2. decembra, a Piksijevi Orlovi imaće priliku za dvostruku osvetu, kako Švajcarcima, tako i kosovskim Albancima iz njihovih redova s obzirom da bi i Džaka i Šaćiri trebalo da zauzmu svoja mesta u nacionalnom timu tokom prvog u istoriji zimskog Mundijala.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike