Zvezda otvorila sezonu kao u snu, a onda udarila u zid! Makabi pokazao crveno-belima koliko je put ka Ligi šampiona trnovit!

18.08.2022

09:12

0

Crveno-beli su u Izraelu ispustili prednost od 2:1

Zvezda otvorila sezonu kao u snu, a onda udarila u zid! Makabi pokazao crveno-belima koliko je put ka Ligi šampiona trnovit!
Aleksandar Pešić - Copyright MN Press

Posle sedam pobeda u isto toliko utakmica i gol razlike 28:1, fudbaleri Crvene zvezde bili su na najozbiljnijem testu do sada i pali su. Pobeđivala je ekipa Dejana Stankovića redom Radnički, Kolubaru, Mladost iz Lučana, Radnik i Voždovac, a u kvalifikacijama za Ligu šampiona i deklasirala Pjunik sa ukupnih 7:0.

A onda je na red došao prvak Izraela, Makabi iz Haife u prvoj utakmici plej-ofa za elitno UEFA takmičenje. Meč je završen pobedom domaćina od 3:2, mada treba reći i da je Zvezda uspela da od 0:1 stigne do 2:1. Ali je posle "uspela" da sve prospe u deset minuta.

FK Crvena zvezda
 

I da primi tri gola u sat i po, a u praksi, od 18. do 61. minuta. A u prethodnih 630 samo jedan.

Imao je Stanković na raspolaganju skoro sve igrače, pošto je u Beogradu ostao samo Milan Pavkov zbog stomačnog virusa. Tako da kadrovski problemi praktično nisu postojali. Starter je bio Aleksandar Pešić (kasnije bio i strelac), a na klupi je postojala opcija u Ohiju Omoijuanfou, mada se kasnije Stanković opredelio za El Fardu Bena.

Startna postava bila je najjača moguća, a takav tim je imao ozbiljnih problema na početku meča.  I sve je to domaćin materijalizovao već u 18. minutu kada je odbrana ispala "kao na vrtešci".

Ono što je bilo dobro je da se šampion Srbije veoma brzo vratio i golovima Pešića i Gelora Kange preokrenuo rezultat. Na poluvreme se otišlo sa 2:1, a moglo je da bude više da je na primer Osman Bukari realizovao izglednu priliku.

Tako da je sve krajem prvog poluvremena bilo na strani crveno-belih. I rezultat i psihološki momenat. Ali se onda sve srušilo. Već u 16. minutu nastavka (61. ukupno), bilo je 3:2 za domaćina, a strelac je opet bio Frenci Pjero koji je pokazao koliko je jak u duelu i koliko mu malo treba. Jer to je onaj momenat da se u evropskim utakmicama greške skupo plaćaju. Naplatio ih je i Tjaron Šeri, a u svim akcijama učestovao je i Dolev Haziza.

Jasno je da je odbrana podbacila, a to se na primer videlo kada je Nemanja Milunović izgubio duel sa Pjeroom (za 2:2),  ili u celokupnom izdanju Aleksandra Dragovića. Jer kada najiskusniji podbace...

Razlog poraza treba tražiti i u učinku onih koji su zaduženi za kreativu. Na primer, prošlu sezonu izneli su (u najvećoj meri) Aleksandar Katai i Mirko Ivanić. A u ovoj novoj, dobili su podršku u vidu Kingsa Kangve i Osmana Bukarija, da se malo rasterete. Međutim, sinoć nije na terenu bilo "onog" Ivanića, a ni Katai nije bio na očekivanom nivou. "Magiko" je zamenjen u drugom poluvremenu, kada je šansu dobio Slavoljub Srnić. Ostaće međutim upamćeno da je posle njegovog šuta Pešić sproveo loptu u gol.

FK Crvena zvezda
 

I Kangva je bio daleko od partija viđenih u ranijim partijama, dok je od pomenutih najbolji bio Bukari. Mada, kao što se pamti Pešićev i Kangin gol, tako će se pamtiti i promašaj Bukarija. Ko zna kakav bi posle toga bio ishod, a sada ostaje da se u Ljutice Bogdana nadaju da njegova povreda (zbog koje je zamenjen) nije ozbiljnija.

U nastavku su šansu dobili još i Stefan Mitrović, Ben i Sanogo, ali oni nisu doneli ništa novo, pa je pokušaj da će izmene doneti boljitak propao.

Na klupi je ostao Ohi, koji ove sezone dobio samo 19 minuta protiv Kolubare. Pešića je zamenio Ben za koga ne može da se kaže da nije zaslužio šansu, pošto se dobro zna koliko je valjao Zvezdi u prethodnim sezonama, ali možda je vreme da i Norvežanin dobije priliku.

E sada, koliko je to realno? Veovatno će Pešić ponovo biti starter, a da će Pavkov biti džoker. Naravno, ako se oporavi, i i tom slučaju Ohi bi bio samo posmatrač.

Jedan od aduta u koji se uzdaju crveno-beli je i publika na "Rajku Mitiću", ali i taj detalj treba uzeti sa velikom rezervom. Sigurno je da će Delije biti vetar u leđa, ali je i sigurno da se Makabi neće uplašiti. Sinoć je stadion u Haifi bio popunjen. Kapacitet je nešto više od 30.000 mesta, a verovatno bi bio pun i da je stadion veći.

Sada Zvezdi preostaje da se priprema za revanš u utorak, i to bez obaveza u Superligi. Odložen je i meč sa Čukaričkim, a nešto ranije i sa Vojvodinom. Tako da će Zvezda u nastavak sezone ući sa dva meča zaostatka u Superligi koja će morati i da nadoknadi. Ostaje da se vidi da li će to doći na "naplatu" s obzirom da će raspored biti sve gušći kako se kalendarska godina bliži kraju.

FK Crvena zvezda
 

Ali je očigledno da su u Zvezdi sve podredili Ligi šampiona, pa sada ostaje da se vidi da li je ova generacija kadra da to učini ili će ponovo da bude u grupi Lige Evrope. A da bi se plasirala u elitu mora da pobedi i teškog rivala, a to Makabi svakako jeste.

Ne može se u "kolo" sa Mančester sitijem, Realom, Bajernom i ostalim "alama" samo uz pobedu (bez želje za potcenjivanjem) nad Pjunikom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike