Kasalica pred derbi sa Građevinarima: Odigrao sam 50 utakmica za Rad ali danas želim da ih pobedimo!

14.08.2022

11:31

0

Iskusni fudbaler sa ponosom brani boje Grafičara

Kasalica pred derbi sa Građevinarima: Odigrao sam 50 utakmica za Rad ali danas želim da ih pobedimo!
kasalica - Copyright Foto/FK Grafičar

U poslednjih nekoliko godina, fudbalski klub Grafičar uspeo je da se nametne kao najbolja sredina za razvoj mladih fudbalera u Srbiji.

Desetina igrača koji su stasali i fudbalski sazreli u klubu sa Senjaka, da bi onda produžili na terene Mozzartbet Superlige i u inostrane klubove.

U prethodnoj godini u želji da dodatno pomognu mladim igračima u najosetljivijoj fazi karijere, prelasku iz juniorskog u seniorski fudbal, čelnici kluba sa Senjaka angažovali su iskusnog Luisa Ibanjeza, koji je mladim i talentovanim igračima predstavljao veliki uzor i autoritet. 

Nije bilo teško shvatiti da mladost brže sazreva uz iskustvo, pa su pred početak ove takmičarske godine ljubičasti dres, pored Ibanjeza zadužila još četvorica iskusnih, Đorđe Đurić, Miloš Stojčev, Andrija Kaluđerović i Filip Kasalica.

Sva četvorica kroz karijeru imala su dodirnih tačaka sa Crvenom zvezdom, najtrofejnijim srpskim klubom. 

Najviše Filip Kasalica koji je za crveno-bele odigrao 76 utakmica i postigao 13 golova.

Iskusni fudbaler je takođe, tokom bogate karijere nosio 50 puta dres Rada, današnjeg rivala Grafičara u okviru 3. kola Mozzartbet Prve lige Srbije. 

- Posle Crvene zvezde i Hajduka iz Kule, najviše sam puta nastupao za Rad. Period na Banjici ostao mi je u lepoj uspomeni. Radujem se što ću se na stadionu „Kralj Petar Prvi“ susresti sa prijateljima. Malo ćemo se družiti, popričati a onda prekinuti prijateljstvo dok traje utakmica. Zadovoljan sam kako smo ušli u sezonu, ostavrili smo remi na teškom gostovanju u Šapcu, bili siloviti protiv Loznice. Na Banjicu idemo po nova tri boda – započinje Kasalica.

Foto/FK Grafičar
 

Rad u svakoj sezoni ima visoke ambicije. Građevinari su decenijama unazad na granici Super i Prve lige Srbije. 

- Dobro je poznato da Rad ima odličnu godinama odličnu Omladinsku školu. U prethodnoj sezoni Grafičar je imao ubedljivo najmlađi sastav lige a u novoj je to upravo Rad. To ne menja ništa u njihovim ambicijama, učiniće sve da nas pobede. Mi sa druge strane, na svakoj utakmici idemo na pobedu – kaže Filip Kasalica i napominje da mu rad sa trenerom Markom Neđićem izuzetno prija i dodao:

- Neđa je mlad ali izuzetno kvalitetan stručnjak. Nas petorica igrača smo stariji od njega. Poštujemo ga neizmerno zbog načina na koji treniramo i igramo. Uvek na gol više, ofanzivno, brzo, kroz pas... Sa svakim ćemo se nadigravati. Idemo od utakmice do utakmice. Ako se ukaže prilika da se borimo za plasman u Superligu, učinićemo sve da je iskoristimo. Svakako prvenstveni cilj nas iz sekcije „veterana“ jeste da usmerimo mlade igrače na pravi put. 

Kasalica je pozitivno iznenađen kvalitetom mladih saigrača.

- Ne znam koga bih izdvojio. Šljivić, Knežević, Nikolašević, Ilić, Mijatović, Lazić... Često mi stariji komentarišemo da svako od njih ima kvalitet za lige petice ali samo ukoliko nastave naporno da rade. Ne dozvoljavamo im da polete. Mi, stariji smo tu najviše zbog njih. Da im pomognemo savetima i iskustvom. Da im ukažemo gde smo mi grešili. Pre nekoliko godina i Andrija Kaluđerović i ja jurili smo lični golgeterski učinak. Izađemo ispred golmana i ne vidimo nikoga od saigrača. Sada se i sami iznenadimo koliko uživamo u ulozi asistenta pred golom. 

Pogled na krštenicu Filipa Kasalicu, napadača rođenog 17. decembra 1988. godine govori da je pred njim još nekoliko godina karijere na visokom nivou. Užičanin, koji je 2014. godine osvojio titulu sa Crvenom zvezdom, ističe da se fizički oseća odlično i ne razmišlja o tome da prestane da igra fudbal.

- Srećan sam na terenu. Nije pristojno sam sebe hvaliti ali mlađi saigrači mogu da potvrde da iako sam stariji po deset i više godine od većine igrača Grafičara da ne zaostajem po pitanju kondicije i trčanja. Takođe, mi stariji ne tražimo bilo kakav kredit ili popust zbog minulog staža.

Uz glavnog trenera Marka Neđića u stručnom štabu su i neki od Filipovih bivših saigrača.

- Nikola Mikić je veoma strog i srećan sam što više radi sa odbrambenim fudbalerima. Šalim se naravno, mi smo mnogo toga zajedno prošli. Bio mi je kapiten u prvom timu Zvezde, sada trener. Uvek se namesti da mi bude autoritet. Stručni štab čini grupa mladih i modernih trenera koji prate sve trendove i imaju velike ambicije. To se vidi na svakom koraku – podvlači Kasalica i navodi planove za budućnost.

- Život me naučio da ne razmišljam mnogo unapred. Ne idem dalje od utakmice sa Radom. Želim da pobedimo na Banjici i nastavimo sa dobrim igrama. Nisam najbolje razumeo dok sam bio mlađi trenere i starije igrače koji su uvek ponavljali da idemo od utakmice do utakmice. Sada mi je sve jasno. Nikad ne znate šta može da se desi i najbolje je ići korak po korak – zaključuje Kasalica. 

Meč između Rada i Grafičara igra se na stadionu „Kralj Petar Prvi“ na Banjici. Početak meča zakazan je za 20h.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike