Grafičar u godini jubileja sanja Superligu: Neđić veruje da su mladost i iskustvo dobitna kombinacija

30.07.2022

05:25

0

Autor: 24sedam

Premijera u novoj sezoni u nedelju, protiv Mačve

Grafičar u godini jubileja sanja Superligu: Neđić veruje da su mladost i iskustvo dobitna kombinacija
FK Grafičar01 - Copyright Promo/FK Grafičar

Nova takmičarska godina za fudbalski klub Grafičar u Prvoj ligi Srbije počinje u nedelju, gostovanjem tima Marka Neđića u Šapcu. Utakmica protiv Mačve mogla bi da najavi velike ambicije kluba sa Senjaka koji se tokom prelaznog roka pojačao nekolicinom iskusnijih fudbalera, ali i mladim igračima iz inostranstva odnosno Zvezdine fudbalske škole.

Od dolaska mladog stručnjaka na klupu razvojnog tima Crvene zvezde, petorica igrača su debitovala za najtrofejniji srpski klub, a još nekolicina njih je sazrevala na pripremama pod komandom Dejana Stankovića.

Zahvaljujući dobrom radu, igrama i kvalitetu koji poseduju iz Grafičara su na superligašku scenu zakoračili, Andrija Radulović, Ilija Babić, Stefan Leković, Andrej Đurić, Nikola Stanković, Nikola Stajić, Borisav Burmaz... Dok su braća Jovan i Nikola Mituljikić zimske pripreme odradili pod komandom Dejana Stankovića i na njih se ozbiljno računa u budućnosti.

Neki novi klinci su ponovo istakli kandidaturu da budu budućnost prvenstveno Grafičara, zatim Crvene zvezde i srpskog fudbala. Viktor Radojević, Jovan Mijatović, Mateja Bubanj, Jovan Šljivić i Mirko Nikolašević tokom boravka na pripremama na Zlatiboru ozbiljno su podigli ritam treninga Grafosa i naterali iskusne pridošlice da teren "Švajcarije" napuštaju sa "dušom u nosu".

Tu su još i pojačanje iz Gane Fol Falu, Jamajčanin Dankan Mekenzi... Najava čelnika Prvoligaša sa Topčiderske zvezde da žele da budu najbolja sredina za razvoj mladih igrača u Srbiji, svakodnevno dobija potvrdu u delima.

Dosta izmenjena ekipa u odnosu na onu koja je izborila prvo mesto u play out grupi Prve lige Srbije u prethodnoj, u novoj sezoni želi više. Uz napadački fudbal, spoj mladosti i iskustva i predan rad nadaju se u Grafičaru da bi u godini u kojoj obeležavaju jubilej, 100-godišnjicu kluba i iščekuju završetak radova na izgradnji novog stadiona, mogli da dođu u situaciju da izbore prvi put u istoriji kluba plasman u najviši rang srpskog fudbala.

O svemu navedenom govorio je trener "Ljubičastih" Marko Neđić.

Promo/FK Grafičar
 

- Dobro smo radili na pripremama na Zlatiboru. Odigrali smo četiri kontrolne utakmice i kroz njih značajno podigli formu. U poslednjoj protiv Panetolikosa pokazali smo da možemo da budemo ravnopravni, u nekim periodima meča i bolji od tima koji igra u Superligi Grčke. Međutim, pripreme su jedno a susreti za bodove nešto sasvim drugo. Žreb je odlučio da se u prvom kolu sastanemo sa Mačvom, ekipom protiv koje smo odigrali poslednji takmičarski meč u prethodnoj sezoni.

Prethodni duel sa "Provincijskim Urugvajem" obezbedio je Grafičaru prvo mesto u plej-autu. Ovaj nedeljni, bi mogao da nagovesti ambicije u novoj sezoni.

- Biće ovo duga sezona. Mačva je odličan tim, imaju mnogo dobrih pojedinaca, imaće publiku na svojoj strani. Takođe sigurno da klub iz Šapca ima ambiciju da se vrati u Superligu. Očekujem najneizvesniju sezonu u poslednjih desetak godina jer mnogo ekipa pretenduje na vrh. Pored Mačve mi na startu, u uvodnim kolima igramo protiv Loznice, IMT, Železničara iz Pančeva a to su sve klubovi koji pretenduju na plasman u viši rang. Mi ćemo verovatno ponovo imati najmlađu ekipu u ligi ali nikome neće biti lako protiv nas i svakome ćemo predstavljati "glavobolju". Naš primarni cilj jeste promocija i razvoj mladih igrača, međutim ne bežimo od ideje da ako nam se ukaže prilika pokušamo da se nađemo u samom vrhu i prvi put u istoriji Grafičar uvedemo u Superligu.

Promo/FK Grafičar
 

Mladog strčnjaka, srpska fudbalska javnost upoznala je kao trenera mlađih kategorija Crvene zvezde sa kojima je redovno osvajao titule.

-  Nećemo odustati od napadačkog stila igre sigurno. Nadigravaćemo se sa svima. Mi smo u prethodnoj sezoni Prve lige Srbije, bili drugi najefikasniji tim, iza IMT-a. Sada smo na poziciji napadača doveli dva dokazana napadača, Kasalicu i Kaluđerovića i očekujem da budemo još ubojitiji.

Kada govorimo o iskustvu njega u Grafičaru predstvaljaju pomenuti Filip Kasalica i Andrija Kaluđerović, a tu su još, Miloš Stojčev, Đorđe Đurić i kapiten, Luis Ibanjez. Zanimljivo, svih petorica stariji od Neđića.

- Reč je prvenstveno o kvalitetnim ljudima i karakterima a o njihovim karijerama je suvišno govoriti. Sigurno da znače mnogo mlađim igračima, bodre ih, savetuju, pomažu u svakom smislu. Tokom kontrolnih utakmica su pokazali koliki kvalitet donose klubu. Čekamo još Đurića koji je imao problema sa povredom dok su se ostalih trojica već upoznali sa ekipom i zahtevima i na najbolji način ih usvojili.

- Puno mi je srce kad vidim momke kako preko Grafičara grade svoj put u Crvenoj zvezdi ili drugim superligaškim klubovima. Kada sam ih preuzeo u Omladinskoj školi moji saradnici i ja smo ih oblikovali i kao ljude, ne samo kao fudbalere jer je velika većina njih više vremena provodila sa nama nego svojim porodicama. Najozbiljnije računamo na sve njih. Svi imaju ogroman kvalitet i pobednički karakter izgrađen kroz pobede i zahteve Zvezde. Prezadovoljan sam kako treniraju i kako se ponašaju. Sigurno će svoju prvu sezonu u seniorskom fudbalu imati Nikolašević, Mijatović, Šljivić, Bubanj i Radojević a postoji opcija da se priključi još neko - otkriva šef struke B tima srpskog šampiona.

Promo/FK Grafičar
 

A koliko se posvećeno sa mladim igračima radi na Senjaku i iza “juga” Marakane pročulo se i van granica Srbije, pa su tako ljubičasti dres zadužili i mladi internacionalci. Iz Gane je stigao centralni defanzivac Fol Falu, a sa Jamajke, Dankan Mekenzi koji će se boriti za mesto u veznom redu tima.

- I jedan i drugi su odlični fudbaleri. Falu je već neko vreme trenirao sa nama, poznaje sistem i očekujem da od starta sezone bude pravi. Dankan je stigao nedavno, njemu će možda trebati neko vreme da se uigra. On je omladinski reprezentativac Jamajke i poseduje ozbiljan kvalitet. Grupa ih je odlično prihvatila, oni su sjajni momci i mnogo očekujemo od njih.

- Moram da istaknem da za veliki napredak Grafičara ogromne, možda i najveće zasluge idu na račun rukovodstva na čelu sa predsednikom, Slobom Govedaricom, direktorom Nikolom Ristanovićem i uopšte svim zaposlenim. Radimo sinhronizovano, dogovaramo se o svemu i što je najvažnije imamo odličnu saradnju sa ljudima iz Crvene zvezde. Voleo bih da ovu zaista zdravu i lepu fudbalsku priču, Grafičar u godini kada proslavlja 100 godina od osnivanja i kada se radovi na izgradnji stadiona privode kraju, kruniše plasmanom u viši rang. Nemamo imperativ promocije u Superligu ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to ostvarimo.

Verovali ili ne u slučajnosti, treba znati da je talentovani strateg rođen je na 46. rođendan Sportskog društva crveno-belih, 4. marta 1991. godine. 

- Nema ništa lepše nego kada radite posao u klubu koji volite i za koji vas vežu emocije. Imam 31 godinu ali ne bih imao ništa protiv da celu karijeru provedem radeći ovde. Zvezda je za mene najveći, volim da dodam i najlepši klub na svetu. Niko ne zna šta ga čeka u budućnosti ali trenutno ovako razmišljam - zaključio je Neđić.

Razvojni tim Crvene zvezde svoj premijerni meč u novoj sezoni igra protiv Mačve u Šapcu u nedelju, 31. jula. Početak je zakazan za 20 časova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike