Grafičar u humanoj misiji: Fudbal mogu da igraju svi, deca treba da budu srećna i da uživaju u sportu i druženju

18.05.2022

14:20

0

Priključili su se lepoj regionalnoj inicijativi

Grafičar u humanoj misiji: Fudbal mogu da igraju svi, deca treba da budu srećna i da uživaju u sportu i druženju
PHOTO-2022-05-18-13-45-29_3 - Copyright RFK Grafičar

Fudbalski klub Grafičar priključio se projektu "PLay2Include" osmišljenom od strane Udruženja građana TAKT iz Skoplja koji za cilj ima povećanje kohezije i veći stepen inkluzije marginalizovanih društvenih grupa kroz sport.

Pored RFK Grafičar partneri na projektu su i fudbalski klubovi Pelister, Bitolj, DŽi DŽi iz Skopja, Makedonija i Respekt iz Bosne i Hercegovine, koji je već dobio zahvalnicu od strane Fondacija "UEFA For Children" za doprinos inkluziji dece u Sarajevu.

Projekat je sastavljen od nekoliko aktivnosti među kojima su turnir pod nazivom, Nacionalni dan sporta, letnji kamp koji će se održati u junu na Ohridu kao i edukacija trenera iz pomenutih klubova.

Treneri RFK „Grafičar prošli su obuku u okviru projekta "Play2Include" i dobili nova pedagoška saznanja i veštine u radu sa decom. Projekat se zasniva na programu Sport for Developement koji se fokusira na razvoju veština kod mladih kroz fudbal kao što su timski rad, saradnja, solidarnost, empatija, dok će se posebna pažnja posvetiti mentalnom zdravlju i psihofizičkom stanju mladih ljudi.

Cilj je da se kroz saradnju i razmenu iskustva eliminišu predrasude prema različitim društvenim grupama. Uloga trenera na terenu nije samo vođenje treninga utakmica, treneri su lideri deci i zato je neophodno da se oni dalje usmeravaju na usavršavanje u pomenutom smeru.

Ovo nije prvi projekat u okviru kog su treneri FK Grafičar prošli dodatne edukacije i veštine u radu na decom na psihološkom planu. Klub sa Senjaka je zajedno sa idejnim tvorcem projekta "Životni šampioni", Aleksandrom Knežević, ispred Razvojnog centra za mlade, a koji je podržan odstrane Evropske unije – ERASMUS projekat.

Treneri Grafičara koji su uključeni u projekat su: Vladimir Romčević, Miloš Milošević i Mateja Puzić.

Takođe, svoje aktivno učešće u ovom projektu i društvenu odgovornost, Grafičar je potvrdio organizovanjem fudbalske utakmice između dečaka iz omladinske škole i štićenika tri doma od kojih je jedan "Drinka Pavlović", stacioniran nedaleko od stadiona Grafičara.

Utakmici mališana prisustvovali su šef stručnog štaba Grafičara, Marko Neđić, prvotimac Borisav Burmaz i predstavnik kluba, zadužen za realizaciju projekta, Ranka Mitrović.

Na terenima Fudbalskog saveza Beograda na Adi Ciganliji, viđeno je mnogo dečijih osmeha, ali i lepih poteza.

- Zadovoljstvo mi je što sam ovde jer sam u ovoj deci video sebe kada sam bio dete. U mlađim uzrastima,  najvažnije je da volite fudbal i uživate u igri i druženju. Mislim da je Grafičar idealna prilika za mlade igrače da se razviju i da naprave nešto od sebe, ne samo fudbalski, već kao i ljudi - rekao je najbolji strelac Grafičara, Borisav Burmaz.

Utakmicu dečaka iz škole fudbala Grafičara i štićenika domova, posmatrao je i najmlađi trener u Prvoj ligi Srbije, Marko Neđić.

- Grafičar na ovaj način pokazuje da brine o sveukupnom razvoju dece i omladine, ja sam trenutno najmlađi trener u prvoj ligi i treniram najmlađi tim u ligi.  Bitno je da sva deca budu svesna da mogu da treniraju i igraju fudbal. Ne mogu možda svi biti profesionalci, ali kroz ovaj rad, oni mogu da se prilagode budućim životnim situacijama. Fudbal spaja ljude, to je najbitnija sporedna stvar na svetu. Кroz sport i fudbal, deca se razvijaju, postaju bolji ljudi, kroz društvenu aktivnost i sport, mogu lakše da se prilagode društvu, steknu karakterne osobine, nauče da neguju međuljudske odnose - rekao je Marko Neđić i dodao:

- Poruka koju želimo da uputimo je da je najbitnija i najveća uloga ovog projekta da deca budu srećna i da uživaju u fudbalu i druženju.

Direktorka doma "Drinka Pavlović", Hristina Кadijević, zahvalila se Grafičaru na akciji koju su organizovali i izrazila uverenje da su ovakve akcije najbolji način i put na koji se marginalizovane društvene grupe mogu uključiti i integrisati u društvo.

- Pre svega hvala RFК Grafičar na pozivu i sjajnoj akciji. Imali su sjajnu ideju da u redovne fudbalske aktivnosti uključe i decu iz Zvečanske. Ovo je za naše mlade neprocenjiva akcija. Pomaže da se naši mališani integrišu u redovne sportske aktivnosti koje njihovi vršnjaci pohađaju i da se osete prihvaćeno. Ovaj projekat je za naše institicije od neizmernog značaja – istakla je Hristina i izrazila nadu da će ubuduće biti još ovakvih i sličnih dešavanja.

- Sportskih aktivnosti nikad nije dovoljno, treba pojačati bilo koju vrstu ovakvih aktivnosti, usmeriti na decu i mlade i to je nešto što im pruža ispravnu perspektivu i pomaže u odrastanju, stvara zdrave obrasce i zato naša institucija apsolutno podržava projekat Play2Include.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike